„A kábítószer vagy az alkohol vagy a falánkság vagy a szex mind arra irányul, hogy békére leljünk. Hogy elmeneküljünk mindattól, amit tudunk. A tudásunktól. Hogy beleharaptunk az almába. A nyelv csupán arra való, hogy megpróbáljuk magyarázni a világ dicsőségét és csodáit. Célja a dekonstrukció és elutasítás. Az emberek nem képes mit kezdeni a világ valódi szépségével. Hogy mindez megmagyarázhatatlan és felfoghatatlan.”

Chuck Palahniuk: Cigányú

 

BELÉPŐK

SILAS (23) egyetemista

MAXIM (22) a barátja

OLAV (42) klubtulajdonos

DIRT (34) személyi edző

DAFNÉ (30) foglalkozása: celeb

VELOR (51) politikus, üzletember

PEDER (28) sztájliszt

 

HIDEGKÉZ (33) vegyész

SIMASZÁJ (34) vegyész

KAI (18) Silas öccse

CHANAN (17) Kai barátja

AZJA (17) Kai és Chanan csoporttársa

CSERKESZKA (16) Azja barátnője

 

ELSŐ KÉP

Elhagyatott belvárosi lakóházból kialakított romkocsma hátsó helyisége. A jobb oldalon bárpult, italokkal, sörcsappal, reklámokkal. Szemben hosszú, drapp szín bőrkanapé, előtte dohányzóasztal. A falakon kistrapált számítógép billentyűzetek, kábelek, laptop-maradványok. Az asztalt is régi monitorokból összerakott halom tartja.   Felül színes foszforeszkáló csík fut körbe, egészen a baloldalon felállított félkör alakú, kisebb színpadig, ahol fel van állítva egy lemezjátszópult kisebb hangfalakkal. Kintről tompán behallatszik egy régi ’90-es évek sláger, a Babylon Zoo-tól a „Spaceman”. Silas a kanapén ül és egy energiaitalos doboz mellett bajlódik egy összegyűrt alufóliával. Hosszú, raszta hajat visel, de öltözete nem hanyag, inkább csak lezser. Maxim a bárpult előtt téblábol, láthatóan nyugtalan. Ő kopasz. Egy régi, elrojtolódott Mixmag magazint lapozgat. Folyamatosan rágózik, időnként a színpaddal egy vonalban lévő bejárati ajtó felé nézve feltekint napszemüvege mögül.


MAXIM Te jó ég, ezek meg mikor éltek?

SILAS Ha?

MAXIM Nézd már meg ezeket a fazonokat milyen ruhákban vannak, tiszta ciki. De jó, hogy nem a kilencvenes években nőttem fel. Most olyan okostojás lennék, mint ezek itt, akik azt hiszik ők találták fel az elektronikus zenét.

SILAS (Sikerül beleszórnia valamit az italába az alufóliából) Ők találták fel.

MAXIM Na ne már, ez tök béna. Lemezről keverték a zenét, az meg milyen? Ilyet csak az őskövület gyűjtők használnak nosztalgia bulikon.

SILAS Szerintem odakint a nagyteremben is az megy.

MAXIM Miért, ez itt a kisterem?

SILAS Nagyon úgy tűnik. Egyébként még nekem is megvannak apám régi lemezei.

MAXIM Na és mi a francon hallgatod őket? Csak a helyet foglalják.

SILAS Nem is tudom, jól néznek ki. Faternak volt egy működő lemezjátszója is, amit karácsonykor mindig elővett és hallgatta azokat a korai house lemezeket. El e hiszed, de volt, ami egészen jól szólt. Persze én még porbafingó voltam.

MAXIM Most meg porba-függő, hehe. Szerintem add el az egész cuccot a neten. Valami lúzer biztosan megveszi az egészet jó pénzért

SILAS Nem adhatom el. Emlék. Igaz, már évek óta nem hallgatott rajta senki semmit sem, úgyhogy anyám fel is vitte a padlásra, mert őt nem érdekelte annyira az egész, és amúgy sincs ideje a sok meló mellett.

MAXIM Jajajj, nehogy már sajnáljalak, anyuci kedvence - jól jön az a meló neked.

SILAS Kussoljál. A te faterod is megszedte magát annál az építkezési cégnél. Most meg a hároméves „használt” Audijával jársz. (Kezével képzeletbeli idézőjelet mutat)

MAXIM Azt a saját pénzemből vettem. Megdolgoztam érte.

SILAS (Iszik) Persze, megdolgoztál. Mind megdolgoztunk.

MAXIM Figyelj csak: a te apád meg Szövetkezeti tag volt a rendszerváltás előtt. Zsíros ki munka. Eladtátok az összes cukrot meg búzát az országból, úgyhogy könnyen fekteteted bele a pénzed porokba. Mindig is alád volt rakva a pénz. Megszoktad a jólétet, nem is ismersz mást.

SILAS Én legalább gondolkodom, és valami hasznosat teszek.

MAXIM Drogot árulsz a suttyóknak. Nagy karrier.

SILAS Csak kiaknázom az igényeiket. Így is úgyis mindegy nekik.. Ez a világ nem sok szerepet tartogat számukra, hát legalább érezzék magukat jól néha, ahogy mi is. Már az elején el vannak rontva, a születésük pillanatában degenerált foglyok. A jövő elveszett. Mindenki tegye csak a dolgát, és így működik a körforgás. A mi szüleink még legalább fogták a gyeplőt, de ezek?! Látnád az öcsémet meg a haverjait. Kész katasztrófa. Semmi ízlésük.

MAXIM Ugyan mitől lenne? Annyi lehetőség közül választhatnak, hogy belebolondulnak. (Lapozgat)

Csend

 

SILAS Hát én emlékszem a régi szép időkre, amikor még…

MAXIM (Közbevág) Na ne szórakozz – „régi szép idők”? Azok még csak most kezdődnek, te meg úgy beszélsz a huszonöt éveddel, mint valami vén, kiégett diszkó-patkány.

SILAS Az is vagyok. Valamelyik múltkori buliban már észrevettem magamon, hogy nem is érzem jól magam, csak muszájból csinálom. Már nem is nagyon érdekel a zene se, csak megszokásból járok hétvégézni. Még az is eszembe jutott, hogy kihagyok egy két szombatot.

MAXIM Megőrültél? Szombaton megy legjobban az üzlet.

SILAS Nem, feltétlenül. A legtöbben már csütörtökön bevásárolnak.

MAXIM Ugyan, nem mindenki olyan pedáns és előrelátó, mint te.

SILAS Én mindig megterveztem a hétvégéimet, már akkor is, amikor még az elején voltunk.

MAXIM Szerintem nem jó előre tervezni. Akkor soha nem sül el olyan jól, mert túlságosan várod, és rákészülsz. Pláne, előre elképzeled, milyen jó lesz az egész, aztán szépen kiizgulod magadból az érzést előre.

SILAS Meglehet, hogy sokszor ez volt a baj. Viszont ettől nem égtem ki olyan hamar.

MAXIM Szerintem meg csak önmagad farkába harapdálsz. Egyre csak azokat az élményeket keresed, amelyeket öt vagy hat éve nem éreztél, és tudod miért nem? Mert minden pillanat egyedi. Lehet hasonlót találni, de csak ritkán, érted, csak nagyon ritkán sikerül visszahozni a múltban magadba szívott élményeket.

SILAS Néha mégis azon vagyok.

MAXIM Felejtsd el az egészet, és csak előre nézz. Maradj csak az üzletnél. Még, hogy kihagyod. Na és mi lesz a pénzzel? Miből tankolod a kocsit, miből veszed meg a fesztiválbérleteidet nyáron? A heti három konditerem sincs ingyen, meg a porok amiket közben bezabálsz: a fehérjeturmix, a vitaminok, meg az edzés előtti bedurrantók és teljesítményfokozók. De legfőképp: miből fizeted a kispicsák koktéljait a menő bárokban? Na persze félned nincs mitől. A család majd megint kihúz a szarból, ha úgy adódik.

SILAS Anyám megölne, ha tudná, hogy drogot árulok.

MAXIM Minden cucc a weblapunkon legális. Semmi törvénybeütközőt nem teszel.

SILAS Most még nem. De ezek a szemét politikusok el fogják intézni, hogy az összes designdrog változat, a módosításaival meg mindennel együtt rajta legyen a tiltólistán.

MAXIM Na, látod. Éppen ezért nem állhatsz le most. Addig kell ütni a vasat, tudod…

SILAS A helyzet – az lesz forró, ha bevezetik ezt a módosítást.

MAXIM Ráérünk még ezen rágódni. Majd akkor kitalálunk valamit.

SILAS Micsodát? Füvet árulunk kettesével a sarkon?

MAXIM Soha nem adok el öt gramm alatt. Ez alapszabály, már megbeszéltük. Ne kicsinyeskedjünk már, az totál dedó.

SILAS Majd meglátod, leszel te még totál dedós.

MAXIM Különben is, a fű már nem menő. Ki a fene akarna venni illegális marihuánát, amikor húsz másik szerhez hozzájuthat törvényesen? Nem is értem, hogy élnek meg még a termesztők. De azért az összes bárgyú, amerikai vígjátékba belerakják, hogy mindenki simán szív. Öregem, én nem tudnám már mérgezni magam azzal a szarral.

SILAS Én nem azt mondtam, hogy álljunk le. Csak, hogy kicsit pihenjünk.

MAXIM Ugyan már. Most kell élni, utána már késő lesz. Úgyis jön valami világvége, vagy az arabok ránk eresztenek egy kis atomot. És akkor még az ázsiaiakról meg a vírusokról nem is beszéltem.

SILAS Ne legyél már ennyire paranoiás. Te egy eltévedt műholdat is világpusztító meteornak nézel.

MAXIM Miért, Szibériában már lezuhant egy.

SILAS Mikor, száz éve?

MAXIM Épp itt az ideje, egy újabb katasztrófának. Na, mi van már hol van ez a tag?

SILAS Dolgozik.

MAXIM Dolga akadt a női vécében.

SILAS Kkiissza az egész poharat és nagyot nyel) Na, pont ez a koktél kellett most nekem.  Mindjárt melegszem.

MAXIM Mindenkinek kell valamiben hinnie.

SILAS Én az alternatív valóságokban hiszek.

MAXIM Én meg a lét értelmetlenségében. Túl sokat tudok.

SILAS Kár neked. A túl sok tudás megöli a boldogságot.

MAXIM (Ledobja az újságot az asztalra) Szar ez a Mixmag. Ezek a fazonok már sehol sincsenek.

 

Olav belép a zenekari színpad felöli ajtón. Az ajtó nyílására erősebben szűrődik be a zene odakintről, amely most a Daft Punk „Around the World”-je. Negyvenes éveiben járó, kopaszodó férfi, enyhe sörhassal, kiélt szemekkel. Egy Technics feliratú fekete pólót visel és farmert. Kezében cigi ég.

 

OLAV Na szevasztok. Bocs, a késésért. Holnap White Party lesz és ez igényel némi előkészületet. Minden rendben?

MAXIM Mi ez a szar zene odakint?

OLAV (Pillanatnyi értetlenkedés után) Céges Halloween van a nagyteremben. Semmi komoly, csak néhány nagyokos, de jól fizetnek. És pont ez az, amiért titeket hívtalak.

SILAS Ki ajánlott Minket?

OLAV Nos, ha minden igaz, van egy közös barátunk, Serafin. Sokat jár ide - ismer egy rakás helyi Dj-t és elbeszélget ezzel-azzal. Néha segít a szervezésben.

MAXIM Megvan az arc.

SILAS Mit szeretnél?

OLAV Kellene néhány pakk a holnapi happening-re. Exkluzív vendégek, szóval semmi liszt, meg nyugtatópor.

SILAS Mi nem foglalkozunk felütött áruval. Egyenesen a gyártótól szállítunk, nincsenek további láncszemek.

MAXIM Nem baszakszunk a hírnevünkkel.

OLAV Ez jól hangzik. Hát akkor lássuk csak: két-háromszáz ember lesz itt, plusz a személyzet meg a Dj-k, szóval úgy inkább háromszáz. Megoldható? Az jó kis tétel, nemde?

SILAS Az nem rossz. De attól is függ, hogy meddig tart a munka. Kifulladásig?

OLAV (Bemegy a bárpult mögé és tölt magának egy italt) Hohó, várjunk csak. Valamit tisztáznunk kell az elején. Én nem akarom, hogy ti itt áruljatok. Csak vásárolni szeretnék. Mint említettem, ez egy exkluzív este lesz, meghívott vendégekkel. Ti hozzátok az árut, én meg fizetek. Ennyi. Ne értésétek félre, nem veletek van baj, hanem a helyzettel, ugye ez tiszta?

MAXIM Az tré. Ezen nem sok hasznunk van.

OLAV Figyelj, nem árulhatsz egyesével egy ilyen bulin. Az a tré. Egy zártközű „White Party”-ról van szó, és elég komoly arcok lesznek itt holnap. Az egész hazai szcéna legfontosabb figurái: műmájer szupersztárok, túlfizetett, zselézett hajú ficsúrok meg a topmodell barátnőik falatnyi ruháikban. Pezsgőfürdő, eperhab, csillogás. A parkolóba direkt felvettem még két embert estére.

MAXIM Egy rakás cicababa meg a milliomos fiúcskáik.

Olav széttárja a kezét és iszik.

 

MAXIM Nem árulok egyesével, minimum ötös pakkok vannak.

OLAV Oké, nézzétek, velem lehet beszélni. Ma este árulhattok itt a tökfilkóknak, ameddig akartok, le se szarják. Ezek csak honatyák, üzletemberek és a titkárnőik, meg néhány híresség a Tv-ből. De a holnapi este tabu, oké? Higgyétek el, jól fogtok járni. Rendelhetném interneten is, de Serafin kifejezetten titeket ajánlott.

SILAS Annyira nem vagy hülye, hogy egy ilyen tételt a neten rendelj. Kiszúrják.

OLAV (Álszenten) De hiszen ezek legális drogok nem?

SILAS ilyen mennyiségeket már megjegyeznek, aztán elkezdenek szépen figyelni, hogy mikor nyúlsz bele keményebb csúnya ügyeltekbe is.

OLAV Jól van, tényleg nem vagyok olyan hülye, hogy neten rendeljem. Garantálom, hogy jó üzletet kötünk. .Amúgy kértek egy italt?

MAXIM Munka közben soha nem iszom.

SILAS Nekem csak egy mentes vizet.

OLAV (Kitölt egy vizet, és odaviszi Silas elé) Szóval?

SILAS Oké, akkor mondom, mi van. Először is nagyon jó minőségű methylone-ról beszélhetünk. Tényleg az, nem viccelek, nem az a moslék, amit máshol kapsz, és jobban üt, mint bármelyik MDMA, Aztán persze benzofury, az elmaradhatatlan. Abból bármikor, bármennyit. Nézzük csak:  egy kis GBL…

OLAV Nem, Ginát ne hozzál. Csak a hülye divatpunkok tolják meg a sznob angol haverjaik. És itt amúgy sem nagyon lesz szükség arra, hogy a nőket beszédítsék. Ez nem az a társaság.

SILAS Biztos, hogy nem kell? Egy pár adag sem, hátha valaki…?

OLAV Biztos. Senki nem szed már GBL-t. Inkább Cloud 9-t hozzál, az jól megy itt. Vagy 4-mec-et

SILAS Van mindkettő. Esetleg dimethocaine?

OLAV Jöhet. De az nem kell sok. Attól nagyon szét lennének.

MAXIM Hozunk rá egy kis Spice-t

OLAV Na ne, azt már nem. Ide ne hozzátok azt a büdös francot. Különben meg, ha valaki be akar tépni, szívjon igazi füvet, ne ilyen műanyagot. Vágnák az arcába, aki kitalálta.

MAXIM Mé’, nem olyan rossz az.

OLAV Ebben következetes vagyok. Amikor ti még sehol sem voltatok, én már füvet szívtam. Akkoriban még nem volt tele minden ezekkel a vegyszerekkel. Ha volt füved, jól érezted magad, meg néha szereztél egy kis ekit vagy spurit.

MAXIM Nem érdekelnek a hőskori legendáid.

SILAS Nyugi

OLAV (Maxim felé) Mi legalább még megdolgoztunk azért, hogy jól érezzük magunkat hétvégén. Akkor még kaland volt beszerezni bármit, ti meg mindent tálcán kaptok. Ebben az országban minden hétvégén a legnagyobb nevek játszanak a pultok mögött a világ minden részéről. Kifent ribancpalánták vonaglanak a legjobb helyekért a legjobb helyeken. Fesztiválok, club-estek, promóterek, szponzorok…akkor még senki nem szponzorált semmit, mert egyből rohadt drogosnak titulálták azt, aki ilyen zenét szeretett. De aztán néhány rohadt drogos angolok gyorsan rájött, hogy a rohadt drogosokból azért csak elég jól meg lehet élni, és akkor még szórakozunk is közben, meg aztán ne legyünk már álszentek. Mindenki használ valamit, hogy könnyebb legyen, hát akkor meg? Mi az erdőben szerveztük az első goákat pár százan öcsém, és egy rozzant lakókocsi volt a büfé, ahol csak ásványvizet meg sört lehetett kapni. Ti már semmit sem értékeltek, mert tömegcikké vált a szétcsúszás. Nektek az élmény semmit nem jelent, mert már a születésetek pillanatában ki vagytok égve. Az iskolába úgy mentek, hogy beálltok már a nagyszünetben, és nem csak szombaton estek szét, hanem minden nap, és már délután elkezditek. Nektek nem kell megdolgozni semmiért, csak csak el kell vennetek, amit felkínálnak.  Nézzétek meg ezeket a most felkapott előadókat! Hát mik ezek? Milyen zenéket raknak alájuk?  Szégyen. Minden lemegy óvodás szintbe. Már nem tudnak mit kitalálni, elővesznek valami egyszerű, gagyi hangmintát, és ráfogják, hogy mekkora szám. Befosnak olyan hangzásoktól, amelyek a tizedét se nyújtják annak a színvonalnak, ami az én időmben ment. Nulla zene, semmitmondó szöveg, és közben meg azt nyilatkozza, hogy ez valami „Something special”. De hát kérdem én, mi abban a különleges, ha olyan kétmondatos szövegeket írnak, hogy „Dont’t stop the party!” Ezerfelé vágott, ismételt hangminták, vokóder orrba-szájba, a csajok meg csak kelletik magukat. Már a fekák is eladták magukat: dzsippekkel járnak és pezsgőt locsolnak szét. Rémálom. Az egész elvesztette a hitelességét. Hol marad a társadalomkritika?

MAXIM Sajnálod tőlünk a jókedvünket?

OLAV A tisztelet hiányát sajnálom. Azt, hogy átnéznek rajtam, mert nem azt az ízléstelenséget szeretem, amit ők. Azt hiszik olyan kurvára okosak, és már mindent tudnak. Söpredék.

MAXIM Bocs, hogy nem a nyolcvanas években születtem.

OLAV Nem tehetsz róla. Ezt a globális kulturális elburjánzást egyedül nem lehet megfordítani. De nehogy azt hidd, hogy az én nemzedékem jobb volt. Nem vagyok álszent. Mi sem tettünk sokat hozzá, hogy a világ jobb hely legyen. Azt hittük, ha felborítunk és újrafestünk mindent, majd változnak a dolgot. Azt hittük, ha elődjeink felett ítélkezünk, azzal meg van oldva minden. De megoldást mi sem tudtunk a problémákra. A lázadásunk csak időhúzás volt.

 

Csend

 

SILAS Szóval nem lesz műfű.

OLAV Nem. Az nem lesz. Mid van még?

SILAS (Kissé hadarva) NRG-1. Bár azt nem ajánlom, még friss terep. De mondjuk volna még 4fa vagy M3. Kiváló minőség. Gondolom hallucinogén meg nem kell sok.

OLAV Csak egy kis AM-2201, de nem kell sok.

SILAS Esetleg egy kis Methoxetamine?

OLAV Az meg mi a franc?

MAXIM Gyakorlatilag Ketamin.

OLAV Hmm. Az is jöhet egy kevés. Egyebek?

SILAS Látnokzsálya meg M-mt

OLAV Mi a szar. Tudod mit, hozz nekem egy ötöst az alfából, de itt ne áruld. Felesleges.

SILAS Jól van, az ötöst megkapod azért, hogy nálad teríthetünk. Így rendben van?

OLAV Ne szórakozz. Totál hülyének nézel? A bevételed egy százalékát se fedezné.

SILAS Jól van, kapsz még egy kis ketamint, és a saját termesztésű füvemből. Na, mit szólsz?

OLAV (Érdeklődve) Nocsak. Mit klónozol?

SILAS Jack Herrer-t

OLAV Lófaszt. Senkinek nincs már Jack Herrer magja. Aranyáron se veszel sehol.

SILAS Nekem van. Apám hagyta rám a végrendeletében.

OLAV Ó.

MAXIM (Meglepődve) Te titokban kertészkedsz? Ez ciki. Szólhattál volna, hogy legalább tudjam azt mondani, hogy nem ismerlek.

 

csend

 

OLAV Rendben, akkor legyen abból még egy tízes és két mag.

MAXIM Lenyúlós.

SILAS Rendben.

OLAV Jól van. Szerintem úgy harminc-negyven grammok elég lesznek mindenből, de talán nem árt egy kis vésztartalék. Viszont kóstolnék.

 

Belép Dirt. Köpcösen kisportolt alkat, látszik, hogy jó formában van. Drága, mályvaszínű öltönyt visel, és kicsattan az energiától. Ahogy kinyitja az ajtót, megint erősebben behallatszik a zene. Most a Snap „Rhytm is a dancer” című tétele forog.

 

DIRT (Énekel) „..you can feel it, you can feel it…” Helló mindenki. Jó helyen vagyok? Hátraküldtek még néhány szusi-boxért, mert kint elfogyott.

OLAV Gyere csak. Dumálgatunk.

DIRT Dumálgatunk, dumálgatunk, aha.

MAXIM Bírom a szusit. Ez ilyen menő buli odakint, béna zenékkel?

DIRT Miért? Ez a dal például az MTV Top100-as év végi listáján az első volt.

SILAS Mikor is?

OLAV (Rakosgatja ki a pult alól egy hűtőből a szusis dobozokat) Kb ’96-ban.

DIRT Úgy valahogy. De még mai is jól szól.

MAXIM Szerintem béna.

DIRT Szerintem meg nem érdekel. Nekem tetszik. Nem olyan lelketlen, mint a mai tucat gépzenéitek.

MAXIM Tudod is te.

DIRT (A pulthoz megy) Figyu, lehet hogy, nem úgy tűnik, de megjártam már én is egy-két illegális bulit. Nem akarok arcoskodni, de tudnék mesélni.

MAXIM Aha.

DIRT Csak aztán besokalltam, tudjátok? Mert az embernek egyszer csak elege lesz attól, hogy folyton egy alternatív valóságot kerget hétvégenként. Hogy soha nem alszik vasárnap reggelenként és fáj az ínye, mikor anyuci rakott-krumpliját próbálja legyűrni délben. Hogy napokig tart, mire kiheversz egy partyt. Egy idő után fel kel nőni. Majd meglátjátok Most még semmi kedvetek és ne is legyen. De néha nézzetek körül, nem viszitek-e túlzásba.

MAXIM Ismerem a határaimat.

DIRT Ja, én is azt hittem huszonhárom évesen. Aztán eljutottam odáig, hogy most már két sörtől meg egy vodkától bekészülök.

MAXIM Nem nagy teljesítmény.

DIRT Csakhogy én visszafelé fejlődöm.

SILAS Mindenki megoldja valahogy.

DIRT (A pultnál megáll Maximnál) Hát én úgymond megtértem kissé. Na, ezt csináljátok utánam.

MAXIM (szagolgat) Én még azt hiszem ráérek ezzel.. Te hallod, mi ez a szag rajtad? Valami iszonyat.

DIRT Tudod is te. Ez haver, Denim Original, de gondolom neked nem mond semmit. Nekem viszont a kamaszkorom illata. Bizony, egy korszaké.

SILAS Valami nyolcvanas évek cucc. Apámnak is volt.

DIRT Inkább kilencvenes. Olyan öreg azért még nem vagyok. Tudjátok akkoriban robbant a dance korszak nálunk. The KLF, Digital Underground, The Shamen. Minden szombaton a helyi diszkóban nyomattuk, nagyon komoly. Visszanéznénk videón, szarrá röhögnétek magatokat.

MAXIM Azt elhiszem.

DIRT De volt benne íz, tudjátok. Abban még volt lélek, a ti zenétek meg már csak lüktet, vagy elvisz utazni.

OLAV Egyetértek.

MAXIM Nekem ez elég.

DIRT Aki menő volt, mind Denimmel fújta magát - nekem a piros volt a kedvencem, de azt már nem lehet kapni. Rég nem gyártják, és még ezt is úgy vadásztam a neten. A csajoknál meg az Impulse Spray volt, emlékszem, és aztán bejött a Vidal Sassoon, hogy mindenki azzal mosta a haját, mert az nagy szám volt.

MAXIM Hurrá.

DIRT Hurrá. Hol voltál te akkor? Oviban?

OLAV (Kirak egy feles poharat színültig átlátszó italal Dirt elé) Szerintem már alsósok voltak. Itt vannak a boxok, Dirt. Mi viszont épp belenyalunk ebbe-abba. Niincs kedved velünk tartani? Már, ha ezek után a srácok hajlandóak megosztani veled portékájukat.

DIRT(Lehúzza az italt) Sztolicsnaja?

OLAV Az.

MAXIM Ismered ezt a fickót?

OLAV Ő a személyi edzőm.

SILAS És még mi vagyunk túl divatban, hmm?

OLAV Kondiban kell tartanom magam. Ez egy stresszes meló, és hát a szervezetemnek nem árt tisztulnia. Tudjátok, a múltam. Ebben az elcseszett világban már csak azzal érdemes foglalkoznom, hogy tökéletesítsem magam testileg és szellemileg is. Hogy formáljam az anyagot.

SILAS Milyen előrelátó, és bölcs.

DIRT Te ezt még nem tudhatod, túl fiatal vagy. Most még azt hiszed minden rólad, szól, de aztán majd rájössz, hogy senki nem foglalkozik senkivel.

MAXIM Én már évek óta így élek. Ez nem újdonság.

DIRT (Sóhajt) A feltorlódó generációk….ajjaj. Végünk van. Egyszer valaha, én például raszta voltam. (Silas felé) Na ehhez mit szóltok? Keményen bepipáztam minden nap, és odavoltam az olyan eszmékért, mint az esélyegyenlőség, meg a fajgyűlölet elleni harc. Mindenki a barátom volt, és nem értettem, az emberek hogy tudják folyton bántani egymást. Haha. Az igazság pártján álltam, és kiegyenlített küzdelmet minden egyes helyzetben. De a világ szart a fejemre. Azzal az illúzióval takart be, hogy egyszer még helyreállnak a dolgok. De a dolgok soha nem állnak helyre. Azóta csak magammal foglalkozom. Na, mitek van?

SILAS (Feláll, és a pulthoz megy.) Na és meg lehet abból élni, hogy klimaxos negyveneseket próbálsz formába hozni? (Az egyik szusi dobozból kivesz egy kisebb átlátszó műanyagtartót, amelyben a halformájú szójaszószos tégelyeket rakják.)

DIRT Elég jól. Ők ugyanis már sosem kapják vissza azt amit elveszítettek. A fiatalságukat. A testük rugalmasságát. De az illúzióból, hogy mindez elérhető, évekig megvagyok.

SILAS (Kidobálja a halformájú szójaszós tégelyeket, majd egy alufóliából fehér port szór a helyükre.) Lehet, hogy nekem is gyúrnom kellene egy kicsit. Épp visszavonulóban vagyok.

MAXIM Elment az eszed.

DIRT Ellenkezőleg. Időben kell kapcsolni, nincsen benne semmi kivetnivaló. Ez nem ciki. Az életed nem ciki. Az ember mindig haladjon a nehezebbik úton. Attól csak megedződik és persze nem csak testileg.

MAXIM Prédikálsz itt össze-vissza.

DIRT Nézd, minden csak kémia, oké? Tudatosan kell táplálnod a szervezetedet és meghálálja. Most például nem tudatosan fogok cselekedni, de majd holnap korrigálom egy kis tisztítókúrával. (Mutatóujját megszopja, majd belemártja a porba, és lenyalja.) De nekem legalább fel van készülve a szervezetem. Sokkal jobban is bírom az ilyesmit.

MAXIM Mert ugye megtértél.

DIRT Időnként lehet rosszalkodni - nekem lehet.

Belép Dafné és Velor. Dafné testhez feszülő ruhát visel, ami még vonzóbbá teszi egyébként is csinos külsejét. Jó alakja van, hosszú lábai, magas sarkút hord, és olyan babaarca van, hogy csak a teste többi részérből lehet megállapítani, hogy elmúlt már 16 éves.    Velor öltönyben, pezsgőspohárral a kezében. Nem túl jóképű, de lerí, hogy nagyon gazdag.  Látszik, hogy mindketten felöntöttek már a garatra. Közben kintről egy pillanatra behallatszik a Wamdue Project „King Of My Castle” című dala.

 

DIRT Á, egy újabb kuncsaftom. Dafné, kedves.

DAFNÉ Dirty, dirty dirty….

VELOR Ohhó, azt hiszem megint jó helyre csöppentem.  .

DAFNÉ Mit huncutkodtok itt fiúk?  (végighalad Silas előtt, szemét le nem véve róla, majd kissé ráborul Dirtre.) Minket se hagyjatok ki a jóból,

MAXIM (Elgondolkozva) Nem te vagy az a Tv-s műsorvezető?

DAFNÉ (Maxim felé, dölöngélve) Hé, fiúcska, van egy cigid?

VELOR (eltántorog a színpad felé és leül a szélére) Azt én is kérek. Meg nincs valakinél egy kis fű?

MAXIM Na, szépen vagyunk.

OLAV (Ő is belenyal a porba) Már senki nem szív füvet. Szinte mindenki titka a szintetika.

VELOR Mindegy. Csak a hangulat legyen jó. Dafné! Nehogy megerőszakold azt a szerencsétlent.

MAXIM Felőlem.

VELOR (Körülnéz) Ti meg nem tudjátok, hogy ez illegális?

SILAS (Miközben visszaül a kanapéra) Téved, öregem, ez törvényes cucc.

VELOR Hahá! De már nem sokáig! Tavasszal megszavazzuk az új törvénymódosítást, és akkor nektek annyi. Jobb, ha már most gondolkodtok azon, hogyan tovább. Minden ilyen vegyi izé meg lesz tiltva, és majd csak én tudom, honnét lehet beszerezni, hahaha…

SILAS Maga igazán jó fej.

VELOR A nevem anagrammája Lover - persze, hogy jó fej vagyok.

DAFNÉ (Miközben rágyújt egy cigire a sajátjából) Ezt tanúsíthatom. Rendes pasas. Lehet vele tárgyalni. Engem is betolt a TV-hez.

VELOR Na látjátok. Dafné tudja, mit beszél. És megvannak az adottságai is.

DIRT Meghiszem azt.

DAFNÉ (Belenyal a porba) Na de fiúkák. Csak illedelmesen. Egyébként én sem csinálok ilyet soha (elmosolyodik). Csak herbál teákat iszom, jógázok, és kizárólag szárnyast fogyasztok.

DIRT Na, látod, máris van egy csomó közös szenvedélyünk. Porokon és teákon élünk.

DAFNÉ Muszáj fittnek maradni.

DIRT Esküszöm, beléd szeretek.

DAFNÉ Azzal még ráérünk.

MAXIM Egy ilyen nőbe nem nehéz,

DAFNÉ (Maximra fújja a füstöt) Milyen nőbe?

MAXIM Tudod te.

DAFNÉ Na, mesélj.

SILAS Nem tudja. Ha tudná, talán néha elgondolkozna, miért is ilyen. Valamikor talán még tudta is, de aztán az ösztönök elfeledtették vele.

DAFNÉ (Silas felé tipeg) Nézd már, te valami művelődés szakra jársz? Meg akarsz fejteni. (mosolyog) Nehéz lesz.

SILAS Szerintem annyira nem. Kezdő harmincas vagy. Már tizenévesen piszkosul jól néztél ki, ezért a faterod nem is bízta a véletlenre a dolgot, tisztában volt vele, hogy a jövő a könnyen kapható csinos lányoké. Beíratott valami modelliskolába és portfoliót kaptál karácsonyra, a tizennyolcadik szülinapodra meg új melleket. Hiszen a külső nagyon fontos, és erre felettébb kényes vagy. A megjelenésednek mindig tökéletesnek kell lennie, s ha nem volt időd tegnap hajat mosni te kérsz elnézést, hogy milyen ramatyul nézel ki, pedig nyilvánvaló, hogy még úgy is sugárzol.  Pedig valójában te nem szép vagy, hanem csak tetszel, mások pedig nem kevésbé szépek, mint te, csak épp vannak, akiknek kevésbé tetszenek. Hiszen a szépségnek nincs mértékegysége, így hát mérni sem lehet. Média-szakon végeztél valami gyorstalpalón, aztán kapcsolatok révén a TV-hez kerültél. Innen már a saját tehetségednek köszönhetően egykettőre felívelt a karriered. Túl vagy harmincon, de már túl vagy a nehezén is. Befolyásos embereket ismersz, és eltarttatod magad valami sportolóval vagy színésszel. Tisztában vagy vele, hogy addig kell elérned mindent, amíg bombaformában vagy, és ennek érdekében mindent meg is teszel. Fontos emberek vesznek körül, ettől elhiszed, hogy te is fontos vagy. Fél tucat fejessel lefeküdtél, hogy idáig juss, de valójában még élvezted is. Nem kell megjátszanod magad. Ez egy ilyen világ, és te csak alkalmazkodsz, méghozzá remekül. Túlélő típus vagy, mint a nők általában. A rendszer kurvája.

 

Csend

 

DAFNÉ (Látványosan felvont szemöldökkel eldobja a csikket, majd rálép és eltapossa) Szép vádbeszéd. Kis költőcském. De azért szívesen megbasznál ugye?

SILAS Ahhoz túlságosan átlátszó vagy. Egyébként meg a közhiedelemmel ellentétben a férfiak nem születnek szexmániás kéjenceknek, akiknek egész nap azon jár az eszük. Saját magatok gerjesztitek a folyamatokat. Köszönjük meg a feminista mozgalmaknak.

OLAV Hé, fiú, ezzel egyetértek. Amióta a nőknek jogokat adtak a nyugati kultúrákban, minden felborult. Én aztán mindig kiálltam az egyenlőségért, meg minden, de higgyétek el, meg volt az előnye, hogy nem hagytuk elburjánzani a női akaratot. Nézzétek mivé lett a világ. Az ember egyre csak habzsol, mert napról napra mohóbb. Mindenki a vágyait kergeti, és a nők ezt nagyon jól felismerték. Persze ők is csak a vágyaikat kergetik, az ösztöneik után mennek. Kihasználják, hogy a férfi is az ösztönei után megy.

DAFNÉ Na, azért nem kell félteni az a sok perverz barmot, a sok kéjencet, meg akik rabszolgát csinálnak a feleségükből, miközben a fél utcával kefélnek.

OLAV Tudod kicsim, az a baj, hogy mára felborultak az arányok. Igazad van: tényleg nem érdemli meg egyetlen nő se, hogy szolgaként bánjanak vele. Ahogyan egy férfi sem. Azok az ósdi sztereotípiák: főzzél, mossál, takarítsál, szüljél gyereket, dugjál velem, ha úgy akarom. Oké, aláírom. De tudod, kincsem, a dolog kezd megfordulni: ha van egy vér a puncádban, és a természet ellátott némi előnyös génkészlettel, szinte mindent elérhetsz. Neked magyarázzam? Nézz magadra! Aki rád néz, egyből meg akar kufircolni! Ha nem megy szép szóval, majd megy pénzzel vagy hatalommal. Ugyan, legyünk már őszinték. Az emberek miért nem őszinték? Csak állnak egymással szemben, miközben mindketten tudják, hogy mi a helyzet, és mégis úgy tesznek, mintha nem tudnák, pedig tudják, hogy a másik tudja, hogy tudják.

MAXIM Ó.

SILAS Csak ezsközök vagyunk, úgyhogy: nem hölgyem: nem minden a baszás.

MAXIM Én bevállalom.

OLAV Hozom a kamerákat.

DAFNÉ (Még mindig Silas felé) Vigyázz kisfiú, mert egyszer még megütöd a bokádat. (Elfordul, és ő is vesz még magához anyagot.) Megdolgoztam én ezért a presztizsért.

SILAS Nem hiszem, hogy ez a lényeg. Ebben a szobában senki sem angyal.

DAFNÉ Én egy angyal vagyok.

SILAS Mind bűnösök vagyunk.

VELOR Én nem! Én nap, mint nap teszek valamit a jó ügyért. Folyton benne van a Tv-ben is.

MAXIM Mi nem nézünk Híradót.

VELOR Kár. Tegnap is megoldottuk a kisebbségi kérdést.

DIRT Csakugyan? Bennem csörgedezik egy kis ferde vér.

VELOR Nem érdekes. Megoldjuk az is. Mindent megoldunk!

MAXIM Gyűlölöm a kisebbséget. Azt gyűlölöm bennük, hogy lassan több joguk van, mint mindenki másnak ebben az országban.

OLAV Ez azért túlzás.

MAXIM Miért? Igaza van. A csapból is ők folynak. (Velor felé) Amióta valamelyik haverja – vagy talán lehet, hogy épp maga – egyszer kitalálta, hogy adjunk meg nekik mindent, és akkor talán befogják a szájukat. Hogy segítsük őket lehetőségekkel, munkával – na, azóta kezd a feje tetejére állni és kicsúszni a kezünkből az irányítás. Mert ezeket ugyan nem lehet irányítani. Ugyan mit oldottak meg? Ezek már mindent megengednek maguknak. Hatosával szülik a gyerekeket, hogy nagyobb segélyt kapjanak, aztán hasba rugdalják egymást, hogy még többet. Utána már állami gondozásba lehet adni, hogy egy másik tesóka kivehesse onnan. Ki van találva egy jól működő rendszer, mert azért nem is hülyék annyira.  Dolgozni? Azt nem szeretnek, hiába hazudik mindenki magának. Hogy akarnak? Talán van, amelyik akarna is. De a többségnek minek a munka, mikor eltengődik segélyen meg lopásokon? Hogy nem lopnak? Ugyan már! A vérükben van. Meg a munkakedv hiánya is. Ez statisztika.  És pont. Lehet mellébeszélni. Hiszen lehetne attól még tiszta és rendezett helyen élni, hogy nincs pénzünk. A putrit is ki lehet takarítani néha. No, de minek? És kinek? A lustaság és a nemtörődömség sokkal egyszerűbb. Erre mit csináltak maguk? Berakják őket a Tv-be a főzőműsorokba meg a valóság show-kba, hogy ne mondhassák azt, hogy  nem törődünk velük. Felmagasztalják a hagyományaikat, felértékelik a kultúrájukat és úgy tesznek, mintha nem látnák az aluliskolázottságot és a bűnöző hajlamot. Hogy mi tettük őket ilyenné? Nem én voltam, hanem a maga generációja, meg az apja, meg annak az apja. Nekünk meg szívják a vérünket, és csak szaporodnak.

VELOR Már nem sokáig. Rezervátumokba fogjuk hajtani őket. Földet kapnak, ’azt dolgozzák meg, nem igaz? Termelje meg magának a javait. Ez az új koncepció.

MAXIM Nagyon helyes. Végre valami jó is tesznek. És akkor még azt se mondhatják, hogy nem segített senki.

DAFNÉ Higgyetek neki. Bármit elintéz. (Silasnak) Még téged is kihoz a dutyiból kisfiú, ha egyszer bekerülsz. Mert egyszer bekerülsz.

SILAS Nincs az az isten.

DAFNÉ Majd meglátogathatlak?

VELOR Ugyan szívem, ne bohóckodjunk. Ezeknek a srácoknak a nagy része azt se tudja, mit akar. Az újkori történelem hőseinek hiszik magukat az érintőképernyős kütyüjeikkel, meg a kihangosított lejátszóikkal. Azt hiszik érinthetetlenek. Fel se fogja, hogy börtönbe kerülhet bármiért. (Feláll, odamegy a porral telt dobozhoz, megfogja, és mohón belapátolja az egészet, úgy, hogy egy kisebb adag még mellé is megy.) Na gyerünk, basszuk szét a világot! (Maximhoz) Így megy ez? Mindent akarok és most? He? Majd én megmondom, mit tehettek és mit nem. Tudjátok, mi kell nektek? Hagyományőrzés, az! Meg népi nemzeti ünnepségek! Emlékműavatás és kijárási tilalom este tíz után. Szabályozás kell, meg szankciók. Mindent leszabályozni, aztán jöhet a papírmunka, rend. Nektek fogalmatok sincs a rendről. Belepisáltok a tányérba, amiből esztek, és elégedettek vagytok magatokkal.

SILAS Senki nem kérte azt a tányért. Ti adtátok, és nekünk nincs lehetőségünk választani csak ezt az egy tányért. Hát így megy ez. Nem etethetsz meg bármit az emberekkel.

DIRT Én maradok a fehérjénél. Kilencven százalékos tejsavó fehérje reggelire banánturmixnak, ebédre brokkolis pulykamell narancslével, egy kis Omega 3 vitamin valamint krómmal dúsított „Daily One” tabletta. Uzsira meg persze a porok: kreatin, glutamin és BCAA aminosavak. Este hat után nincs evés, lefekvés előtt pedig szigorúan csak fehérjetabletta vagy vizezett turmix. Folyadéknak egész nap herbál tea.

DAFNÉ Én csalánteát szoktam iszogatni.

DIRT Nekem a fahéjas - szegfűszeges gyömbértea a kedvencem. Mondd csak, mennyit edzel egy héten?

DAFNÉ Á, nem nagy ügy. Kevés időm van rá, úgyhogy csak lejárogatok zumbázni egy kicsit, ha ráérek.

VELOR Ha van kedved.

DAFNÉ Ha ráérek.

DIRT Mondjuk heti három-négyszer?

DAFNÉ Nem tudom, ez változó.

VELOR Jó, ha egyszer lemegy.

DAFNÉ Nem is igaz, múlt héten is kétszer voltam.

VELOR Anyuci, az kevés lesz, hogy formában maradj. Most még a genetika kegyes hozzád, de vigyázz, nehogy megfeledkezz az időről.

DIRT Gyere el egyszer hozzám, bébi, én majd kezelésbe veszlek. Egy kis spinning, egy kis step aerobik. Személyre szabott programot készítek neked, komolyan, segítek.

DAFNÉ Oké, majd átgondolom.

DIRT De tényleg.

DAFNÉ Tényleg…

VELOR (Miközben visszamegy a színpadhoz) Befognátok végre? Szétmegy az agyam.

MAXIM Az már a cucc lesz.

VELOR (Mézegeti a lemezjátszók gombjait) Na, persze. Van még?

SILAS Valamire azért jó vagyok. Igaz, még nincs meg a diplomám, így hát fizetett telefonom mag szolgálati gépjárművel sem rendelkezem. A feleségemnek nem utalnak ki minden hónapban mosodapénzt, mert feleségem sincs. Nem járok havonta más országba tárgyalás ürügyén lazulgatni, mialatt itthon a gimnáziumokban nincs fűtés. Nem hazudom tele az emberek fejét azzal, amit hallani akarnak. Nem vagyok étterem tulajdonos és pláne nincs pénzem a tőzsdén. Még csak körülmetélve sem vagyok. Viszont elég jól értek a tudatmódosításhoz. Márpedig az ember ősidőktől szeret módosult tudatállapotban lenni, és én ebben kurva jó vagyok. Szóval told fel a dzsipped kulcsát a seggedbe. (Elővesz a zsebéből egy kis csomagot, amelyben láthatóan marihuána van, és odadobja Velornak) Saját termés.

csend

 

MAXIM Baszki, még engem is meglepsz néha. Mi ez a franc? Te illegális drogot hordasz magadnál? Elment az eszed? Engem is lecsukhatnak miattad.

SILAS Ne aggódj, semmi bajod nem lesz.

VELOR (Nézegeti a zacskó tartalmát) Jól van fiú. Lehet, hogy még viszed valamire. Látod megy ez neked. A kapcsolatok, tudod. Most már van egy embered a fejeseknél.

SILAS Nem tartok igényt a szolgálataira.

VELOR Gyere, táncoljunk, berakatok valami neked valót.

DAFNÉ (Kacérul) A szemtelen fiút én néztem ki magamnak.

SILAS Nem kap senki egy darabot se belőlem. Nem vagyok eladó.

VELOR Mindenki az.

 

Belép Peder. Nőies kecsességgel suhan be, arcán lelkesedés vagy állandó mosoly. Elegánsan - direkt hanyag külső, nyakában feltétlenül sál, ha lehet selyem. A háta mögül a Stardust „Music sounds better with you” című dala szűrődik be.

 

PEDER Hol vagytok drágáim? Már ezer éve keresgéllek titeket. (Velorhoz) Az a paraszt újságíró még mindig hajthatatlan és ragaszkodik egy interjúhoz a tegnapi események kapcsán. (Körülnéz) Na mi van, puszi-pajtáskodunk? Adjatok nekem is valamit.

DIRT Na, én lépek….(A szusi dobozokért nyúl, majd azokkal együtt sietősen távozik. Arcát a föld felé tartja, megpróbál úgy elmenni Peder mellett, hogy rá sem néz.)Amúgy is már várnak.

PEDER (Utánanéz) Hellóka…hát ezt mi lelte?

DAFNÉ Jaj,j Peder, ne most, láthatod, hogy dolgozunk.

PEDER Lóherét. Tömitek a fejeteket valami csúnyasággal, én meg megint kimaradok a jóból. .

VELOR (Miközben a lemezjátszókra szórva szétszedi a zacskó tartalmát) Szívd a saját cuccod, te riherongy. Egyébként meg felőlem aztán azt csinálsz, amit akarsz. Nem érdekel. Érinthetetlen vagyok.

 

Peder leül a kanapéra Silas mellé, és folyamatosan mosolyog.

PEDER Nekem is volna valamid, fiúka?

SILAS Nem tartok magamnál vazelint.

VELOR Nincs valakinél egy pipa?

PEDER És egy kis kóla? Egy kis peptid-feniletilamin?

MAXIM Ez itt egy legális buli. (Silasnak) Kivéve az előbbi közjátékot, nemdebár…

SILAS Nincs kólám, de van olyanom, ami ugyanazt csinálja meg. Larocaine. Talán még jobb is, mint drága elődje.

PEDER Oké, benne vagyok.

VELOR (A lemezjátszókra) Hogyan működik ez a szar?

OLAV (A pult alól elővesz egy méretes bong-ot és elindul vele Velor felé) Jobb, ha meg se próbálod. Az nem a te műfajod.

MAXIM Tényleg, mondja már meg valaki, hogy ki ez a tag, aki zenél?

OLAV Az a Bruno gyerek. Múlt héten kezdett, még nagyon új a szakmában. Nem is hiszem el. A srácnak ott van a tojáshéj a fenekén, de teljesen megkattant. Az apja Cd-iről nyomja a slágert. Csak ilyen bulikba tudom hívni, komolyabb esteken leszednék fél óra után.

MAXIM Beszarok.

VELOR (Átveszi a pipát, és lötyögni kezd) Jó ez, jó ez a zene….de nekem valami pörgősebb kellene…

DAFNÉ Szerintem meg most már lebegjünk vissza táncolni.

MAXIM Hová sietsz?

DAFNÉ Reggel korán kelek. Addig meg még ki kell buliznom magam.

PEDER (Miközben a Silastól időközben megkapott zacskóját bontogatja) Hát akkor maradj, és bulizz velünk drágám.

DAFNÉ Ez nem az én műfajom. (Silasra néz) Ezek a srácok itt tényleg kispályások, és azon kívül, hogy fél órán belül mindenki toppon lesz, semmi másra nem számíthatok. Ugyan mit nyújthattok ti nekem? Nem valami izgi. De talán majd egyszer.(Bemegy a pult mögé keverni magának egy italt. )

VELOR (Tömködi a pipát) Ugyan szívem, ne legyél már ilyen ünneprontó. Ezek a srácok amúgy rendes figurák, azon kívül, hogy nincs semmi életcéljuk. Amúgy meg arról is mi tehetünk.

SILAS Nekem vannak céljaim.

MAXIM Nekem ks.

VELOR Baromság. Manapság már senkinek nincsenek céljai. (Elővesz egy öngyújtót és begyújtja a pipát) Végignézitek, ahogy a szüleitek átgürcölik az egész életüket, de miért is? Hogy nagyobb lakásuk vagy szebb autójuk legyen, amitől csak pillanatokra lesz jobb az életük, aztán minden visszaredukálódik. Mindezt persze azzal leplezik, hogy úgy tesznek, mintha az egészet csak értetek csinálnák. Hogy megalapozzák a jövőtöket, hogy legyen pénz az egyetemre, a bérletekre meg úgy az életre általában.(Szív) De az élet, úgy általában egy nagy vurstli, és ti csak jól akarjátok érezni magatokat benne. Csak semmi felelősség. Üres jelszavak, amiket már ötven éve elpuffogtattak, csak most fel vannak melegítve. Ezért leginkább csak felejteni akartok, a fejetekben meg érdektelenség, önámítás, konfliktuskerülés.

SILAS Ez így azért elég tág értelmezés.

VELOR A valóságot tágítani kell. Te már csak tudhatod.

SILAS És mi van a vágyakkal?

VELOR A vágyak? Ahhoz kell felnőni, hogy ki tudd zárni a vágyaidat.

SILAS De akkor ez ugyanaz, mintha nem lenne életcélod.

VELOR Én már elég sokat láttam és megéltem ahhoz, hogy ne legyenek ábrándjaim és céljaim. Az csak nehezíti a dolgot.

SILAS ez esetben ugyanott tart, ahol mi tartunk, ha jól értem az előző levezetést.

VELOR (Szív) Igen, de én már mögötte vagyok a lényegnek, ti meg még csak előtte. Hiába látjátok és értitek. Meg kell élnetek.

OLAV (Ismét a helyén) Ja. Nincs szabadság. Végső soron rabszolga vagy. Vagy talán azt hiszed, nem mindenki az? Nézz meg engem.

MAXIM Elég jól elvagy azért itt.

OLAV Elég jól elvagyok? De miért is? Hogy el tudjam tartani a családomat. És mit kapok érte? Hazamész a melóból, egész nap gályázol. Egy kis pihenésre vágysz, de aztán menj el az oviba a gyerekért, hozd el a szennyest a mosodából, vidd el a levelet a postára, vegyél pelenkát. Tudod te hányszor mosogatok el, amikor szabadnapos vagyok? Rendrakás a gyerekek után, vasárnap nagyiéknál a kötelező ebéd. Ha már itthon vagy, igazán kitakaríthatnál, és hívd ki az állatorvost, mert megint fosnak a kutyák.

MAXIM Jesszus.

VELOR Micsoda életminta. Üdv a klubban.

OLAV Nem is csodálkozom a mai srácokon. Látták, ahogy a szüleik fél életüket azzal töltötték, hogy őket felneveljék, energiát, pénzt nem sajnálva, miközben alig volt idejük önmaguk lenni. Az igazi önmaguk. Évtizedek mentek el azzal, hogy nem tehették mindig azt, amit igazán szerettek volna, mert nem maradt rá idejük. Gondoljunk csak bele: megszületsz, és függessz a felnőttektől. Eltelik húsz év, mire a saját lábadra kezdesz állni. És akkor van három-négy éved, mert jön valami csoda, amibe beleszeretsz néhány évre, és azt hiszed, sőt mi több hangoztatod is, hogy most kezdődik az igazi élet. Romantikus filmek ezrei szólnak erről. Mosolygás az esküvői fotókon, határtalan akarni vágyás meg bizalom az életbe. Persze ez lenne a normális. De aztán születik egy gyereked, és minden felborul. Teljesen átalakulsz és minimum húsz éved elmegy azzal az egy két kölyökkel. Harmincéves osztálytalálkozón meg azt mondja múltkor a picsa: az ember csak negyven évesen kezd el élni. Na bazmeg. Fáj a derekam, mikor felkelek reggel már most. a sok szennyezett kajától meg az egyéb káros hatásoktól már most úgy érzem magam, mint mások hatvan felett. Most kezd el élni.

MAXIM Na és akkor?

OLAV Az egyetlen lehetséges életcél a túlélés. Hogy valahogy kibírd. És, hogy megfeledkezz róla, hogy ez mennyire keveset ér, folyamatosan le kell foglalnod magad, elmenekülnöd. Hogy ne foglalkozz azzal, hogy Nagy Testvér figyel. Hogy az élet egy végletekig ellenőrzött és beszabályozott gépezetté idomult. Hogy mindent tudnak rólad, és bármit tehetnek veled. Hogy mindig van egy nagyobb hal. Hogy sohasem nyerhetsz háborút csak csatákat. Jó kis móka.

VELOR (Füstöt fúj) A picsába kölyök, ez igen. Ha legális lenne az a cucc, még dolgozhatnánk is együtt.

MAXIM Nálunk a polgármestert hívják úgy, hogy Mr.20%

VELOR az már régen volt. Inkább negyvenet mondanék. De még így is jól járnátok. Cserébe garantálhatnám, hogy csak ti termeszthettek a kereskedőknek. A szokásos módszer. Mindenki jól jár.

SILAS Csak a vevő nem. Mert az a 40%, amit neked vizetek a bevételemből, ez esetben rárakódik az eladási árra. Így a vevő rosszabbul jár.

VELOR Erről szól a politika, fiam.

MAXIM Még jó, hogy van feketepiac.

DAFNÉ (Kifelé tántorog, szemével Velort keresi.) Na jó, ez nekem túl magas. Húzzunk már vissza táncolni.

VELOR  Jól van, jól van, eleget okoskodtunk. Most már mulassunk. (Odaviszi a bongot Silas elé) Kösz, haver. Jövök eggyel. Még találkozunk. (Elindul Dafnéval)Csocsesz!

 

OLAV Jobb is, ha eltűntök. Bezár a bazár, megyek gályázni tovább.

Velor és Dafné kimegy, . Dj Tonka „She Knows You” című tétele hallatszik be, ahogy kilépnek. Peder már javában tevékenykedik egy összetekert papírpénzzel.

 

MAXIM Na, még egy ingyenélő.

SILAS Szerintem lépjünk mi is. A főnök úrnak beütött a para.

OLAV Nyugi.

PEDER Várjatok már, most jöttem. (Szippant) Nem igaz, hogy mindig a melegekkel szúrtnak ki. (Birizgálja az orrát) Pedig annyi mindent adott a világnak a meleg társadalom.

MAXIM Aha… szakácsokat, fodrászokat, divatgurukat meg sztájlisztokat?

PEDER Ne már…

OLAV A Village People-t.

MAXIM Az meg mi a rák?

SILAS Jobb, ha nem tudod.

PEDER Szerintem pedig ízlést és kifinomultságot.

OLAV Meg aberrált kölyköket.

PEDER Miért kell mindent erre kiélezni? Ez nem csak a szexualitásról szól.

MAXIM Haver, ez semmi másról nem szól, csak a béna természetellenes vágyaitokról. Lemész kutyába, aztán meg: pucsiccsááá!

PEDER Paraszt. Hová tűnt az irgalom ebből a világból?

MAXIM Kiherélték.

SILAS Azért volt egy pár tehetséges meleg DJ.

PEDER (Felvillanyozva) Na ugye…..látom, te azért meggyőzhető vagy.

SILAS Csak nem vagyok szemellenzős.

PEDER ŐÓ, ez már így is a zöld szemellenzők világa, ha érted, heh..

SILAS Heh…

MAXIM Na most menjünk, haver, mert rosszul leszek. (Megindul az ajtó felé, Silas egy pillanatig eltöpreng, aztán lassan feláll. Nyomukban Olav is kilép a pultból.)

OLAV Na gyerünk, gyerünk, vár a meló, (Pedernek) szivi, húzás. (Kitessékeli a többieket, Peder még elszöszmötöl egy darabig, majd kelletlenül megindul. Dj tonka dalának utolsó zongoraütemei hallatszanak, majd a dal végén a női felkiáltás.)

 

 

MÁSODIK KÉP

 

Másnap. Jobb oldalon egy raktárhelyiség üvegekkel teli polcokkal, csövekkel, papírdobozokkal, és egyéb felismerhetetlen kellékekkel. Simaszáj és Hidegkéz egy asztalnál középen szorgoskodnak mindenféle fehér meg sárga porokkal, amelyeket kisebb zacskókba öntögetnek. Baloldalról az utcát látjuk, ahol este van. Éjszakai világítás egy összefirkált pad felett középen. A raktárban zöld neonvilágítás.

 

SIMASZÁJ Valami vörös szövetből készült ruha volt rajta - már nem emlékszem pontosan milyen, mert a lépcső tetején az alulról feltüremkedő sötétség teljesen elborított és szinte csak az arcát láttam. De az a mindenre elszánt tekintet erőteljesen belém ivódott, én meg hiába magyaráztam neki, hogy talán mégsem kellene bemennie, mert nem éli túl – ő csak nem tágított. Ott állunk a hatalmas, félköríves kapu előtt, ami vaskosan liheg a homlokunkra, ez meg be akar menni, és azt mondja, ő megcsinálja. Közben lentről folyamatosan ordít ránk a dohos kastélyszag, mert ugyan pofázhatok én minden héten a takarítóbrigádnak, hogy rendesen fertőtlenítsék a falakat, az egész hiába: a meddő segélykiáltások és mindennapos reményvesztések elévülhetetlen bűze már lekaparhatatlanul odaragadt a kövekhez. A kapu, ami vagy 5745 kilót nyomott ebédidőben is, csak várta, hogy beteljesítse a végzetét, én meg gondoltam, hát akkor legyen, rajtam ne múljon. Még egyszer utoljára a szemébe néztem, de az csak könyörtelen LED villogással jelzett a csuklya alól, hogy készen áll, és hiába az elsőre szépnek tűnő, kecses, ámde kellőképpen harcias arc, hiába a nyaka tövéből áradó, vonzó pézsmaillat: az ajkai fagyosan előre meredtek és várta, hogy elindulhasson végre. Nosza, rajta kicsikém, jó éjszakát. Aztán mire nagy nehezen lerángattam a bikafej méretű szutykos lakatot, ő már bent is volt, én meg azzal a lendülettel elkezdtem visszafelé rohanni, mintha másodperceim lennének hátra csak az életemből. Hogy miért hagytam nyitva a kaput, azt nem tudom, hiszen lett volna még annyi időm, hogy visszazárjam, és ezzel pontot tegyek az egész ügy végére, megmenekítve magam a további kínoktól, neki meg legyen meg a végakarata - de mégsem. Azzal a mozdulattal, ahogy beengedem, máris elrugaszkodok lefelé a sötétbe, de mint akit üldöznek, és már hallom, hogy üldöznek is. Egészen biztosan a páviánmutáns körmének megtapadását hallom a falakon már az első fordulónál, pedig lehetetlen, hogy ne találkozott volna a vörös ruhás nővel, de mintha ez most nem számítana, mintha ez a baromállat csak engem akarna: engem, aki évek óta őrzöm már bezárva, s vagyok így börtönlétének szimbolikus figurája, s lám, most végre kiszabadult, hogy bosszút állhasson a megannyi kínért és szenvedésért, éheztetésért és megaláztatásért. Mondjuk éheznie azért nem nagyon kellett, mert hétről hétre bedobtunk neki valami szerencsétlent, akit súlyosabb bűnének mivolta miatt direkt erre szántunk, és ezzel legalább a rabok eltartása is gazdaságosabbá vált. Bár eleinte azt hittük, hogy ez majd jó kis visszatartó erő lesz a lopásokkal meg az erőszakoskodókkal szemben is, de sajnos semmit nem ért a jelenléte a kastélyban. Mert minden mocskos barbár ugyanolyan mocskosan és barbárul viselkedett, mint annak előtte és még az ánizspálinkát túlzásban vedelők se hederítettek rá igazán. Noha legbelül mindenki tudta, hogy akit elébe dobnak, annak vége, de hát a halál manapság annyit jelentett csak, mint egy hosszabb lélegzetvétel, így hát kénytelenek voltunk jutalmat kitűzni ennek a pokolfajzatnak a leöléséért, hátha az majd kicsit feldobja a hangulatot. A fogadások be is indultak gyorsan, hogy kész szerencsejáték-barlanggá változott az egész alagsor, ahová még messzi vidékekről is folyamatosan érkeztek a daliás legények, szedett-vedett kardforgatók, pökhendi íjászok meg alabástromszívű fejvadászok. De legtöbbjük a páviánmutáns reggelijeként végezte, vagy ha szerencséje volt, mert a majompofa már nem volt annyira éhes, akkor megúszta egy fél kézzel vagy lábbal, csak a móka kedvéért, hogy többet az életben nem jött a megyébe se. De a vörös ruhás nő, amikor megérkezett, állítólag először is azt közölte, hogy nem kell neki a vérdíj, egyszerűen csak le akarja vágni a legendát, mert így ő lesz a környék meg minden idők legbrutálisabb hóhéra. Nem valami sokat jósoltam neki, merthogy nő volt, és errefelé a nőket csak felmosórongynak vagy szajhának használják, és amikor elébem vezették, rögvest le akartam beszélni az egészről, és felajánlottam, hogy inkább legyen az ágyasom. Nem láttam ugyan az egész testét a sötétben palást alatt, de megérzi azt a férfiember első ránézésre, hogy mi rejtezik a függöny mögött. Mivel erről hallani sem akart, végül úgy voltam vele, hát akkor dögöljön meg inkább, hülye, nagyarcú ribanc. Valami hármasával veszem lefelé már a lépcsőfokokat, a vadállat meg mintha már a nyakamba csorgatná véres-savas nyálát, de még mindig élek, úgyhogy bizonyára csak a fülem szórakozik velem, én meg azzal szórakozom, hogy ide-oda ugróiskolázom a csigalépcsőn felejtett IFA motorblokkok között, lihegek tovább / lohogok. Annak idején 9,89 -et  futottam százon, na de hol van az már, meg mennyi sárkányfüvet elpöfékeltem azóta, és valljuk be, rég nem is kardióztam rendesen. Újra hallom a kaparászását, meg most már felhördül néha, és a falról lemálló vakolatdarabkák ott nyerítenek a körmei alatt, hallom. Szárkapocscsontjaim ütemenkénti becsapódásának nyomán a bokámban kialakuló félelem megrendíti a csuklóizületeivel párhuzamosan rohanó érzelmeimet is, de csak próbálom megtalálni a következő lépcsőfokot. Még tíz lépcsőfok és vége, mire majdnem megcsúszok egy elavult ökörnyálon a lépcső tövében, de sikerül megkapaszkodnom abban a félbevágott ketrecben, amiben a rózsaszín kosárlabdákat tároljuk, viszont néhány gumigolyó így is kiugrik a helyéről és lomha unalommal megindul a közeli tesi-terem irányába. Csak remélem, hogy talán egy-kettő közülük a szörnyeteg lába elé vetődik, de biztos nincs akkora szerencsém, meg aztán úgy is a falon mászik, viszont most mintha fennakadt volna valamiben, egy rosszul beillesztett tapló téglában vagy ilyesmi, és már valami puffanást hallok: úgy néz ki, elérek a grádicsoszlopokkal futtatott aula túlsó végébe, ahová a fenti kupolából egy köpet déli fény szűrődik le, mint valami utolsó mentsvár. Engem is megmenthetne már valaki, pedig köztudottan én vagyok az egész épületben az egyetlen, akinek lenne esélye lenyomni a szőrpofát: tisztelnek és félnek tőlem az embereim, de most mégis menekülök, mint a kezdő nindzsa a tatamiról, nem tudom miért. Elvégeztem a helyi gyilkoló tanfolyamot már ötévesen, és ogre fogakat gyűjtögettem kavicsok helyett, szóval tényleg nem arról van szó, de most valami megkattant bennem. A lépcsőről átugorva, lendületből a bár ajtajához vezető falon futok tovább, átsuhanok két beszélgető sárkányölő mellett, aki meglepődve néznek fel rám, aztán tovább isszák a boroskólájukat, Hamar elérem a bejáratot, előrenyúlva megkapaszkodom a felső ajtólécben és  két lábbal rúgom be magam a bárba. A részben szétrobbanó sarokcsontom lekurvaanyázza a nekiverődő köbcsontomat, mire kisvártatva a bárpulton találom magam. De már hallom az odakintről bekóválygó rövid üvöltésfoszlányokat, meg a boroskólás poharak szétszilánkosodását a kövön, és felrúgva a pulton található habzó söröspoharakat és márvány hamutálakat csaholok tovább előre. Néhány riherongy felsikolt a sarokban hátulról, a csapos meg ijedten behúzza magával a dinitrogén-oxidos palackokat a söntés alá, és összemosódik minden a szemem előtt. Végre van időm a katanám után nyúlni, de csak arra futja, hogy leráncibáljam a hátamról tokostól, mindenestül, aztán máris ott vagyok a pult másik végében a ruhatárnál. Néhány ott lődörgő páncélba zuhanok, meg az egyik turista bérgyilkosba, aki veszettül gyorsan felfogja a helyzetet, mert már ő is hallja a bejárati ajtó további darabokra szakadását, és rémülten a kardom után nyúl, amint földet érek. Ahogy felállok, két dolgot észlelek egyszerre: a bérgyilkos szemében felsejlő akaratot, hogy megszerezze a pengét, miközben tudja, hogy én tudom, hogy ő milyen jó, de én jobb vagyok, aztán meg a termet horizontálisan végigmetsző páviánmutánst, aki hatásos megérkezésének következményeként már középtájon jár. Előreálló állkapcsai megállíthatatlanságot kölcsönözve neki még drámaibbá teszik a helyzetünket, izmos, kisportolt felső izomzatán csak úgy burjánzik a sötétlila szőr, szeme vérben forogva mutatja a célt, miközben alig két másodperc telik el. Valamelyik hősi halált halt áldozatától szerzett egy szaftos pallost, amit mellmagaságban maga elé tartva szabja a teret ketté, mint márkázott vajat a konyhalány. Ugyanezen sík mentén fröcsög a vér mindenfelé, a helyiek vöröse meg a vendégek fehér vére is ugyanúgy: a plafon felé pattannak a húscsimbókok és a dagadt vércseppek üvöltve ejtőernyőznek a padlódeszkák metszéspontján. Megjött hát – gondolom, és a fejkendős bérgyilkos karmai közül megpróbálom kiszabadítani a fegyverem, de a tok nem enged, hát kihúzom belőle a katanát, és egy visszafelé mozdulattal kettévágom a fickót. Ahogy szétcsúszik előttem könnybe lábadt teste, a felnyíló résen át a terem közepén a majomtól úgy fél méterre a vörös ruhás nőt pillantom meg. Nem értem, hogy kerül oda, hiszen fent kéne lennie az arénában, erre holt nyugodtan pózol a mindenség középpontján a feléje tartó őrülettel mit sem törődve. A palástja már nincs rajta, de a ruhája ugyanolyan vörös, és most már látom, hogy jó alakja is van meg formás mellei, és akár kihívó nézése is lehetne, ha nem éppen lekaszabolni készülne a földrész legnagyobb veszedelmét. Látszólag azonban semmi baj nem érheti, és ahogy végleg széttoccsan a lábamnál a bérgyilkos teste, hirtelen rezegni kezd a telefonom, és felcsendül Lour Reed-től a „Perfect Day”, amit már évekkel ezelőtt állítottam be ébresztőnek.

HIDEGKÉZ Na és? (Felhelyez néhány dobozt a polcra.)

SIMASZÁJ Na és ennyi. Felébredtem. (Tovább töltöget)

HIDEGKÉZ Na ne már, de mi lett a csajjal?

SIMASZÁJ Fogalmam sincs, ez csak egy álom. Nem tudom, mit jelent, csak annyira eleven volt minden, amikor felébredtem, hogy nem tudtam elfelejteni. Az álmait általában elfelejti az ember, vagy csak egy kis ideig emlékszik rá.

HIDEGKÉZ Én később is emlékezni szoktam.

SIMASZÁJ De valószínűleg csak az elnagyolt részletekre. Én meg mindenre egészen pontosan emlékszem. Még most is.

HIDEGKÉZ Nem láttad az elemeket? Azt hiszem lemerült a mérlegem (Turkálni kezd az üres zacskók és dobozok között.)

SIMASZÁJ Odaraktam egy szelettel a GBL-es folyadékok mellé

HIDEGKÉZ Aha, megvan (Elkezdi kicserélni az elemeket) Vajon mit szimbolizálhat az a nő? És sikerült-e lenyesnie a mutáns fejét, vagy az simán elintézte, aztán meg neked kellett szembeszállnod vele?

SIMASZÁJ Te figyelj, szerintem túl sok látnokzsályát toltál.

HIDEGKÉZ Á..mostanában nem nyomom. Nem jó az semmire. Egyfolytában methylone-on vagyok.

SIMASZÁJ Hajrá.

HIDEGKÉZ …..A múltkor meg kaptam dimethocaine-t, képzeld, elég zúzós volt.

SIMASZÁJ Na mesélj.

HIDEGKÉZ Hát öregem, le is jegyzeteltem, komolyan, tudod, hogy hitelesen tudjak beszámolni a vevőknek.

SIMASZÁJ Tetszik, hogy ennyire komolyan veszed az üzletünket.

HIDEGKÉZ Lényeg a precizitás. Na, figyelj, felolvasom: - azzal Hidegkéz egy négybehajtott papírlapot húzott elő a farzsebéből, és rákezdett:

Felrántás utáni 15. perc: SEMMI
Felrántás utáni 30. perc: Semmi, elállt az orrfolyásom.
Felrántás utáni 1. óra: még egy 100 grammos utca, már nem égeti a felső garatomat.
Felrántás utáni 1,5 óra: egy kicsit gyorsabb a világ, kifeszült szemek, de semmi tekeredés. Olyan, mint ha LSD-znék, de természetesen a pszichedelikus rész nélkül.
Felrántás utáni 1és3/4óra: Fekszem az ágyamon, és a családom egy általam írt színdarab szereplői
Felrántás utáni 4. óra: kezdek lejönni a cuccról…
Felrántás utáni 5. óra: vágyakozó érzés, amit a METHYLONE -nál éreztem

Második benyomás:

Felrántás: 100mg orrcimpa alá, kis balesettel. a por sok lett, és úgy ment fel, mint egy KOKAINGOLYÓ, ekkor éget, és erős tüsszentési inger. 5perces könnyezési roham, és 1 órás orrfolyás.
15perc után: A filmek jönnek, de most lassan, tekeredés nélkül.
1óra: A filmek nem észrevehetőek, a beszéd átlagos.
1,5óra: Oda vagy a zenéért, ritmusért, és tök jól érzed magad a bőrödben.
3óra: Először semmi, de idővel már nem tudsz úrrá lenni a mozdulataidon, ugrálsz, mint egy őrült
4óra: leáldozóban, erős rágási kényszer, fáradtságérzet
6óra: lefekvés, pár utóhatás, nehéz elalvás. Éjjeli alvászavar, 9óra alvás után jobban teljesít nappal.
Most már jöhet a 100-150grammos adag …

 

SIMASZÁJ Hát ez elég komoly.

HIDEGKÉZ De most már melózzunk haver, mert estére meg kell lennünk a szállítmánnyal. Silas mindjárt ideér azzal a barom haverjával.

 

Chanan és Kai lépnek be az utcára balról. Mögöttük rögtön Azja és Cserkeszka. Mindannyian fiatalok, és ennek megfelelően öltözködnek: A fiúkon nagy mintás pulóverek, halálfejek meg rózsaszín szívek. A lányok szinte egyformák: A hajuk ugyanúgy van vágva és fésülve, a ruhájuk kihívó, és merészen sokat enged mutatni alakulóban lévő bájaikból, de nem zavartatják magukat. Feltünősködő hajviselet, lehetőleg legalább az egyik fiúnak ne látszódjon az arca a belógó hajától. Piercingek a száj meg a szemöldök környékén, fekete smink. Hátukon féloldalas táska. Kai kezében mobiltelefon csüng, amelyből valamelyik nagyon rossz Black Eyed Peas sláger szól… Chanan bőszen magyaráz….

 

CHANAN …és egy beépített fazon közben hackeli az egész szavazást, érted. Egy külön szobából generálja a számlálót, amire persze a közönség valóban küldi az sms-eket, de fele annyit sem, mint amit mutatnak. Illetve nem is mutatják, mert csak a százalékot látod, aztán ott áll egy közjegyző, vagy ki, de hát azt mondanak, amit akarnak, sőt, szerintem a közjegyzőt is lefizetik, biztos, ami biztos. Hát már csak nem képzeled, hogy egy ilyen nagy költségvetésű produkciót néhány kiszámíthatatlan bentlakóra bíznak?

CSERKESZKA Hát, Szerintem is tutira meg van játszva az egész.

CHANAN Frankón.

KAI (Megállnak a pad előtt) Te, nézzük már meg jó helyen vagyunk-e?

CSERKESZKA Na, ne…

CHANAN Várj, mindjárt megnézem a térképen.

KAI ’Asszem ez lesz az pedig.

AZJA (Rágózik) Imádom, amikor bénáztok….

KAI ez nem bénázás…

CHANAN (Kotorász a táskában, majd elővesz egy ipadot és bekapcsolja) Na nézzük. Mindjárt itt lesz.

AZJA Szerintem ott a bejárat.

CHANAN Majd a GPS kideríti. Látod, mire jó a modern technika.

KAI Le kéne cserélned már azt a vacakot. Tavalyi ócskavas.

CHANAN Titániumháza van, baszki.

KAI Hagyjad má’, rég elavult.

CHANAN Na, nézd, azt jelzi, hogy megvagyunk.

KAI Tudtam én fejből is, csak kíváncsi voltam, be tudod-e még indítani azt a szart.

CHANAN Na, hagyjál lógva.

CSERKESZKA Na, akkor most mi van?

KAI Figyu, jobb lenne, ha ti most itt megvárnátok. Elintézzük ezt a dolgot, aztán mehetünk bulizni, oké?

AZJA Nem is akartunk bemenni.

CHANAN Na persze, mindig mi csináljuk a nehezét.

AZJA Ti akartatok a LED-be menni, nem?

KAI Mert ott nincs ellenőrzés a bejáratnál. Beengednek bárkit, aki tizennyolcnak néz ki.

CSERKESZKA Mert mi annyira kinézünk annak.

CHANAN (Kajánul) Hát én már láttalak olyan pózban, amiben kinéztél tizennyolcnak…

CSERKESZKA Hát engem biztosan beengednek, de téged?

CHANAN Már voltam bent, anyuci…a múltkori trasher partyt az első sorban nyomtam végig.

KAI Le is fogytál vagy két kilót.

CSERKESZKA (Gúnyosan) Ja, most már jobban is nézel ki…

CHANAN Köszike…

AZJA Én még nem voltam a LED-ben.

KAI Hát téged meg simán beengednek. Senki se nézi ott amúgy, hogy ki jön be.

CSERKESZKA Nekem mindegy csak jó zene legyen.

CHANAN Az lesz, attól te ne félj. Juhúúú (táncolni kezd)

KAI Nyugi má’. Inkább adjál zsetont, mer’ nálam nem sok van.

CHANAN Kell még piára is.

KAI Az lószar, ha nem tudjuk szétcsapni magunkat rendesen. Meg aztán a lányokra is gondolnunk kell, nem igaz?

AZJA micsoda önfeláldozás….

CHANAN Jól van, vedd meg a cuccot, aztán a piákat majd én állom.

CSERKESZKA Na, azt megnézem…

CHANAN Hagyjad má’, jó?

KAI Na gyerünk. Ti meg itt megvártok, okés?

AZJA Okés.

 

Elindulnak az ajtó felé. Amikor odaérnek Kai megnyomja a csengőt. A telefonján közben lejár a zene, de aztán egy újabb elviselhetetlenül semmitmondó aktuális sláger megy, amit pár óra alatt össze lehet dobni egy zeneszerkesztő programmal.

 

SIMASZÁJ Ők lesznek, menj nyisd ki.

HIDEGKÉZ Na ne már, miért mindig én? (Kelletlenül odamegy, majd elhúzza a kémlelőnyílást)

Csend

 

HIDEGKÉZ Hát ti meg ki a pöcsömök vagytok?

KAI Silas öccse vagyok, ember, engedj már be.

HIDEGKÉZ Már miért kellene téged beengednem kölyök, azt sem tudom ki vagy.

KAI Mondtam már, Silas öccse, Kai.

HIDEGKÉZ Nem ismerek semmiféle Silast.

KAI Ugyan már, tudom, hogy tőled veszi az árut, amivel biznisszel. Ne izélj már. Csak vásárolni akarunk, mer’ a tesó állandóan paráztat, hogy ne toljunk semmit, miközben ő minden szombaton szét van csúszva. Nekünk is jár egy kis szórakozás.

HIDEGKÉZ Fiatalok vagytok még ehhez.

CHANAN Van pénzünk.

HIDEGKÉZ Naná, anyuci, apuci ellát titeket uzsipénzzel, mi?

CHANAN Kell a pénzünk, vagy nem?

 

Elhúzódik a kémlelőnyílás, Hidegkéz egymás után nyitja ki az ajtón lévő öt különböző biztonsági reteszt és zárt. Beengedi a srácokat, és ugyanazzal a lendülettel kiveszi Kai kezéből a telefont és bedobja a sarokban lévő kukába.

KAI Hé….(utána indul)

SIMASZÁJ Ez meg mi? (Hidegkéznek) Miért engedsz be idegeneket?

HIDEGKÉZ (Visszazárja a reteszeket) Silas rokonai.

SIMASZÁJ Mert azt mondták…

HIDEGKÉZ Nézz már rá erre a tagra. Ugyanolyan hülye, túlnevelt  feje van, mint annak az okostojásnak. Fogadjunk, mindenre van valami megjegyzése.

KAI Mér” dobtad ki a telómat, haver?

HIDEGKÉZ Nem megmondtam?

SIMASZÁJ Figyelj csak, öcsi. Itten te ne hallgassál ilyen birkabégetést jó? Itten jóféle zenéket szokás csak hallgatni, nem ezt az agyonvokóderezett zajt, amit manapság zenének hívtok.

CHANAN Na és mi lenne az a jóféle zene? Arra azért kíváncsi lennék.

HIDEGKÉZ (Simakéznekl) Mondjuk mostanában tényleg csak azt a hideg techno-t hallgatod.

SIMASZÁJ Igen, ma már csak kíméletlen, rideg techno-t hallgatok, olyat, mint amilyen az emberek lelke manapság. Lecsupaszított, matematikailag berendszerezett, statisztikailag kiszámolt érzelmeken alapuló, tompa zörejszeleteket, amely alatt lüktet valamiféle élet, de az egész mégis csak egy vegetáció. Túl vagyok már minden zenei műfajon, és csak a csupasz, gyilkos fémzene maradt alul. De ez legalább nem akar becsapni, nem akarja megmondani, milyen legyél. Csak van. Akinek kell, elveheti.

KAI Jól van fiúk, nyugi, nem ez a lényeg. Csak vásárolni akarunk egy kis okosságot.

SIMASZÁJ Nem az ABC-ben vagy kisöreg. Ez itt a nagyker, itt nem lehet csak úgy kispályázni.

KAI Csak szórakozni akarunk. Ne már. Valamit csak tudtok adni?

HIDEGKÉZ Beszarok. Hány éves is vagy?

KAI Képzeld ma van a szülinapom. Éjfélkor tizennyolc leszek.

CHANAN Ja, ez igaz, nem kamuzik.

SIMASZÁJ De rossz…

CHANAN Komolyan.

HIDEGKÉZ Ájjá’ le.

KAI Nem kamuzok. Kérdezd meg Silast.

SIMASZÁJ És azt is kérdezzem meg, hogy mi a faszért szabadítja rám a kisöccsét amikor melózom?

KAI Ő erről semmit nem tud. Nem akarja, hogy cuccozzam.

SIMASZÁJ Na látod ezt megértem. A tojáshéj még ott van a seggeden.

KAI Tizennyolc vagyok. Jogom van szétcsúszni…azt csinálok, amit akarok.

HIDEGKÉZ Ti eddig is azt csináltátok, amit akartatok. Ki van nyalva a seggetek, Semmit nem tudtok az életről. Jogok. Na, igen Tele vagytok jogokkal. Na és a kötelességek?

CHANAN Most meg miért papolsz ezzel?

HIDEGKÉZ Különben is, megengedtem, hogy tegeződjünk?

KAI Ugyan már, jó arcok vagytok, mi egyformák vagyunk.

SIMASZÁJ Hát tudod, mit? Mi egyátalán nem vagyunk jó arcok. A társadalom pöffeszkedő mocsadékjai vagyunk, akik túl sokat tudnak ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Mi vagyunk azok, akik végignézték hogyan hull darabokra az erkölcs meg az értékrend, csak közben annyira jól éreztük magunkat, hogy le se szartuk. Későn kapcsoltunk, és most már cseszhetjük. Mi vagyunk azok a srácok, akik nyolcévesen még nem tudták mi az, hogy internet, nem tudtak laptopokat meg ipadokat kezelni. Mi az íróasztalunk előtt ültünk és rajzolgattunk meg könyveket olvastunk. Aztán kimentünk az utcára játszani a szomszédokkal, és a szüleink fél nyarakat nem láttak minket. Most meg a srácok a neten ismerkednek. Adatlapjaik vannak, és megosztják a kedvenc videoklippjeiket. Baszki én tizenkét évesen kaptam az első walkmanemet. Tudod mi az? Ja, szalagos kazetta. Akkor még meg akarták ismerni egymást az emberek úgy hogy láttad a másik arcán a pattanásokat és érezted a szagát. Most meg elárultok magatokról mindent akarva-akaratlanul is, és ezen benyomások alapján ítéltek meg másokat. Érzelemmentes világot gyártatok magatoknak ál-érzelmekből. És páran még meg is gazdagodnak ezen. És mi végignéztük ezt a mocskot, ezt az úgynevezett multikutúrális fejlődést. Akkor nyugiban eléldegéltünk egymás mellett, most meg stresszeltetik a népet: mindent felügyelnek, dokumentálnak aztán büntetnek. És megtehetik. Olyan túlnépesedés van a földön, hogy, minden pillanatban a helyedbe tud lépni valaki, ha nem vagy éjjel-nappal száz százalékon.  Nem lehetsz beteg. Akinek meg nincs munkája, na, annak kitalálnak valami felügyeleti szervet vagy vizsgálóbizottságot. Tudod: az ellenőrzés ellenőrzésének ellenőrzése. Emberek, akiknek az a munkájuk, hogy bírságokat szabjanak ki. Ismered ezt? Minél több bírságot szabsz ki, annál több pótlékot kapsz, haver. Így működnek a dolgok. Egyesek napi tíz órákat állnak valami futószalag mellett, a többiek meg fentről ellenőrzik őket egy kávésbögrével a kezükben. Hová lettek a kétkezi munkások? Senki nem akar fizikai munkát végezni, és már a seggüket sem képesek kitörölni megfelelő dokumentációk nélkül. Még hitelbíráló intézetek is vannak. Ki a faszom az a Standard and Poor’s? kit érdekel, hogy ki mit mond? Minden csak gazdaságpolitika.

HIDEGKÉZ Jól van, ne húzd fel magad.

SIMASZÁJ Én még franciául sem tudok. Angolul is épphogy.

CHANAN Hogy jön ez ide?

SIMASZÁJ Istenem…a különbségek, kölyök, érted? Az érzés. Hogy meg kell dolgoznod azért, hogy jól érzed magad, nem pedig kapod.  Figyelj csak: bemegyek tegnap a plázába kajálni, erre látom, hogy mindenhol fiatal öltönyös barmok üldögélnek lazán. Ott heverésznek a padokon meg a kávézók vajszínű székein, azt’ ipad-ozgatnak. Reggel kilenckor, érted. Más meg reggel ötkor már nyomja a melót. Az a tróger meg elad ezt azt a neten, aztán beül kajálni a Subwaybe, mer’ az nyit ki leghamarabb. Kurva jól elvan. Hogy mit dolgozik? Senki nem kérdezi meg. De jó is lenne egész nap farmerben meg divatos ingekben flangálni, néha meg eladni ezt-azt.

CHANAN Nekem alig van lóvém, nem rólam beszélsz.

SIMASZÁJ Az elvekről beszélek. Mert te is ugyanilyen elvtelen kis geci leszel, ha megnősz, mielőtt szétbaszod az agyad ezzel a cumóval.

KAI Most magad ellen beszélsz.

SIMASZÁJ Most érted beszélek.

KAI Jaj, de erkölcsösök lettünk, közben meg a fél várost ellátjuk anyaggal.

HIDEGKÉZ Nézd má’

SIMASZÁJ Na idefigyeljetek kiscsávók. Ne gyertek nekem az erkölccsel jó? Amikor annyi voltam, mint ti, még Emanuell filmekre vertük, amiben alig mutattak valamit, és azt is csak ritkán, most meg egymást kamerázgatjátok baszás közben a koleszban és felrakjátok a netre. A legutolsó bankreklám óriásplakátján is minimum fehérneműben virít a szlogent tartó bige, úgyhogy ne gyere itt az erkölcsökkel.

CHANAN De mér’ kell má’ ilyen negatívnak lenni? Figyeljetek, odakint vár ránk két tök jó csaj. Ha gondoljátok beszervezem nektek őket. Biztos benne lennének a mókában egy kis cuccért.

KAI Hé, Chan…

CHANAN Nem, de tényleg. Szerintem simán bevállalnák, tudják jól, hogy mitől döglik a légy, higgyetek nekem.

 

Csend

 

SIMASZÁJ Na, tudjátok mit, srácok? Van itt egy újféle anyag, még mi sem teszteltük. Most kevertük ki nemrég, úgyhogy a hatásmechanizmusát csak papíron ismerjük. Ti lehettek az elsők akik kipróbálják.

KAI Azt se tudod mit árulsz?

SIMASZÁJ Ugyanazt, mint eddig. Csak most, hogy bekeményítettek a hatóságok, folyamatosan változtatni kell az összetevőket ahhoz, hogy talpon maradjunk. Megállás nélkül kísérletezünk az összetevőkkel. Na, mit szóltok?

CHANAN Azt se tudjuk, mit szedünk be….

HIDEGKÉZ Miért, szerinted a haverjaid, akik becuccozva járnak iskolába, azok tudják? Szerinted érdekel bárkit is közületek, hogy mivel csapjátok szét a búrátokat?

CHANAN Van, akit érdekel.

HIDEGKÉZ Ez itt nem az erkölcsrendészeti osztály és nem is egy drogbevizsgáló központ. Régen volt a speed, az LSD, a kokain, az eki meg a fű, ’oszt jól van. Ma már ez nem ilyen egyszerű. Az arcoknak bármikor elérhető drog kell. Legálisan, gyorsan, olcsón és minél több. Úgyhogy ez van. Hallottátok: ha kell, kaptok a krokodildrogból, így legalább mi is kapunk visszajelzést.

KAI Krokodildrog?

SIMASZÁJ Alapvetően mdpv, ha ez mond valamit. Na persze módosítottunk ezt-azt.

CHANAN Mondjuk jól hangzik…

KAI Hát, nem tudom….

HIDEGKÉZ Na most akkor szét akarsz csúszni vagy nem? Dönts már el.

KAI Valami biztosra gondoltam.

HIDEGKÉZ Itt semmi sem biztos. A fű meg a gomba az biztos volt, meg eleinte a szintetikusok is. Aztán elkezdték felütni mindenféle szarokkal, liszttel meg nyugtatókkal. De ezek? Kinek, hogy bírja a szervezete…

KAI Chanan?

CHANAN hát persze, vegyünk pár gét, aztán húzzunk már. Elmegy az este.

KAI Jól van, akkor adjatok két pakkot, és már itt sem vagyunk.

SIMASZÁJ Ötös csomagok vannak.

 

Csend

 

KAI Legyen

CHANAN (Lelkesen) Csapassuk!!

 

Hidegkéz hátramegy az egyik polchoz és egy neonzöld dobozkával tér vissza.

 

HIDEGÉZ Vájúhoz disznók!

KAI Mennyibe lesz?

HIDEGKÉZ Mennyid van?

 

Kai pénzt rak le az asztalra, Hidegkéz pedig felmarkolja annak nagy részét, majd hátramegy és elrakja egy kisebb méretű fémkasszába az egyik polcon.

SIMASZÁJ Most pedig húzzatok el innen a francba, és lehetőleg ne gyertek vissza soha többet.

CHANAN Áááá, nektek úgyis nemsokára annyi. Jön valami új törvény, azt’ akkor megszívjátok. Bezárhatjátok a boltot.

HIDEGKÉZ Csak ne félts te minket, öcsi. A jég hátán is megélünk. Ahogy eddig is.

KAI Aha. Hát akkor köszönjük az együttműködést. Jó lenne, ha a tesómnak nem szólnátok erről, habár mindegy is. Az sem érdekel, ha szóltok.

SIMASZÁJ Ez nem az én dolgom, rendezd le vele te magad. De többet ne gyere. Ez volt a kivétel, ami erősíti a szabályt.

KAI Hogy nem adsz el fiataloknak?

SIMASZÁJ Hogy csak az arra érdemeseknek adok. Ezt meg tekints születésnapi ajándéknak.

CHANAN Na, és akkor most a lányok?

 

A szín elsötétül. Ezalatt felerősödő techno zene szól, Marc Romboy „Callisto” című tételének fő motívuma lüktet egészen a befejező kép elejéig.

HARMADIK KÉP

Ugyanaz a díszlet, mint az első képben. A „White Party” előtti utolsó előkészületek, vihar előtti csend. Maxim néhány papírdobozt  pakol fel a bal oldali színpadra, majd ellenőrizni kezdi azok tartalmát. Silas fent ül a DJ pult mögött és az arra ráhelyezett laptopján ír valamit. Olav és Dirt a pult mögött szorgoskodnak, citromot vágnak fel, jeget darálnak, ilyesmi. A zene lassan elhalkul.

MAXIM Na, hogy állunk?

SILAS Gondolom jól.

MAXIM Hát nem azt nézed?

SILAS A blogomat írom.

MAXIM Hát az fasza. Munkaidőben ne lebzseljél.

SILAS Már megvagyunk. Mindjárt átszámolja Olav is, aztán húzzunk el, mielőtt berobban a tömeg. Semmi kedvem sincs a nyálas fejű sznobokkal összefutni.

MAXIM Az nekem se tenne jót.

DIRT Te figyelj már, mire jó az a blog írás? Soha nem értettem, azt hittem a naplóírás kiment már a divatból.

SILAS Ez csak lenyomat az időről. Igen, elektronikus napló, és mások is elolvashatják.

DIRT Hát ez az. Így egy kicsit ésszerűtlennek tűnik, hiszen nem is írhatsz azt, amit akarsz, ha tudod, hogy mások is elolvassák. De ha nem lehetsz egészen őszinte, ha finomítanod kell, figywelembe venned, hogy mit fog gondolni, aki olvassa, akkor ez az egész csak magamutogatás. Ráadásul unalmas is.

SILAS Nincs ezzel semmi baj. Csak az olyan begyepesedett fickóknak nem jön be, mint te, egyébként remek szórakozás.

DIRT Akkor inkább elolvasok egy könyvet.

SILAS Ma már nem írnak jó könyveket. Az események a világhálón zajlanak, és az emberek ott érintkeznek egymással.

OLAV Na, erre azért nem lennék olyan büszke. A lelkek ki vannak üresedve. Szerintem ezt csinálja a világháló.

SILAS Működik. Az a fontos, hogy a dolgok jól működjenek.

OLAV Hát, én már nem sok szépet találok ebben a mai világban. Tudom, tudom, ez olyan öregesen hangzik, de nem. Amikor annyi voltam, mint te, azt hittem, vénségemre majd nyitottabb leszek mindenre, ami új. De úgy látszik, a folyamatok körbe-körbe forognak, és a generációk egymás után követik el ugyanazokat a hibákat, csak más formában. Nem tudom már tolerálni a VAN-t csak a VOLT-ot.

DIRT És mi LESZ még it…

SILAS Akkor te nem igazán tudod élvezni a pillanatot.

OLAV Dehogynem. Csakis a pillanatot, semmi mást. A folyamatok kiüresedtek. És minden másodperccel kevesebbek leszünk.

SILAS Vagy többek.

OLAV még naív vagy, de nem baj. Ez is a természet rendje. Tudod, nem sok dolog számít igazán. A drog meg a szex? Egy idő után majd azt is megunod. A drog felhígul, vagy pedig beüt valami váratlan, ami úgy arcba basz, hogy utána már kedved sem lesz. Eléldegélsz? Hát jó. Jól érzed magad? Beleszarsz a világ képébe? Hát jó. Az majd akkorát csap rád, mikor jól benne vagy a mókában, hogy leülsz bazmeg. Nők? Tizenéves korod óta hajtod őket, aztán meg azt veszed észre, hogy rohadnak, mint a romlott narancs a napon. Nem bírod majd elviselni a viselkedésüket, az életszemléletüket, a bosszantó kis szokásaikat, meg elvarázsolt szemléletüket. A rabszolgájukká tesznek, és mindent akarnak. Te meg belemész, mert egy lyukkal több van rajtuk. Hát jó. Aztán majd ötven évesen azt veszed észre, hogy nincs is kedved az egészhez. Tudtad, hogy minden hímnek adott számú lövése van? Végigrecskázod a serdülőkort, aztán számolgassá’.

MAXIM Tapasztalat?

DIRT Tapasztalat.

OLAV A nőket már csak embernek nézem, nem nőnek. Nincsenek vágyaim. A test csak hús, csontok, vér és némi szőr, mégis mekkora jelentőséget tulajdonítunk neki. Érzelmeink túlcsordulása nélkül mi is csak állatok volnánk. De persze mindenre későn jössz rá. Úgyhogy nem számít. Élvezed a pillanatot. De ne azért, mert nem számít. Hanem mert csak az számít.

SILAS Okosan.

OLAV Valahogy.

SILAS Úgyhogy?

OLAV (Odamegy Silashoz és Maximhoz és kezébe fogja a dobozokat.) Úgyhogy helyet foglaltam a filozófusi közöny díszpáholyában, s mielőtt elalszom, innen nézem végig a kannibálok haláltáncát.

 

Csend

 

Ebben a világban már csak a jó könyveket meg filmeket érdemes gyűjteni. Esetleg utazgatni.

MAXIM Azért egy ázsiai nővel szívesen elmennék.

DIRT Szerintem a kínaiak nem elég hogy egyformák, de a még ráadásul a világ legnehezebb nyelvét is beszélik. Szerintem UFO-k.

 

OLAV (Ledobja a kezébe lévő dobozt) Azt hiszem itt az ideje, hogy indukjatok.

MAXIM Meg sem számolod?

OLAV Ha Serafin azt mondja, ti vagytok, a legjobbak a városban, akkor bizonyára óvjátok a hírneveteket.

SILAS Hallasz még rólunk.

 

 

Nyílik az ajtó, belép Peder. A szokásos bájolgó vigyor feszül az arcán.

 

PEDER Halihó!

DIRT (fanyalogva) Téged meg ki engedett be? Csak egy óra múlva nyitunk.

OLAV Ismeri a vészkijáratot….

DIRT És, annak nem az lenne a lényege, hogy kifelé haladjunk rajta, nem pedig be?

OLAV Vészbejáratnak is lehet használni…

DIRT Remek.

PEDER (Leül a kanapéra) Mi a bajod apuskám, mostanában olyan távolságtartó vagy velem.

DIRT (Hűvösen) Csak nem tudtam, hogy a személyzethez tartozol.

OLAV Nem tartozik. De időnként ideeszi a fene.

PEDER Csak, ha épp erre járok.

OLAV Csak szívni jársz ide.

PEDER Jajj, drágám, ne csináld már te is. Amúgy is lehangoló napom volt, de most végre péntek, itt pedig mindjárt indul a banzáj, nem igaz? Úgyhogy hoztam is nektek egy kis finomságot.

DIRT (Felfigyel) Igeeeen? Na azt megnézem.

 

Peder elővesz egy kis zacskót a zsebéből. Fehér por.

PEDER Első osztályú kokain Amszterdamból. Csak ma estére.

DIRT Baszki….

MAXIM Na én ezt nem várom meg.

PEDER Gondoltam korábban jövök és elszórakozunk kicsit.

OLAV Én kihagyom. Dolgoznom kell.

DIRT (Gyötrődik) Tudod mit, jól van.

PEDER Jól van? Apukám, itt én teszek szívességet neked.

DIRT Nekem te csak ne tegyél szívességet.

PEDER Múltkor a LED-ben nem voltál ilyen ellenséges

MAXIM Haver, te a LED-be jársz.

DIRT (Dühösen) Nem járok a LED-be.

PEDER Nana.

MAXIM Még sosem láttalak.

DIRT Mert nem járok.

MAXIM Szerintem mi itt sem vagyunk.

DIRT Nem hát.

SILAS (Csomagolni kezd) Uraim, öröm volt önökkel üzletelni. Nekünk most mennünk kell. Jó mulatást és köszönjük az együtt működést.

 

Nyílik az ajtó és belép Azja. Feldúltnak látszik. Kisírt szemekkel néz körbe.

 

DIRT Helló, angyalom. Te vagy a felszopó lány ma?

Azja azt sem tudja, mi van. Ijedten beljebb lép, meglátja Silas-t.

AZJA Silas….

SILAS Te meg mit keresel itt, Azja?

DIRT Azja? Azjácska. Te orosz vagy? Ti még mit kerestek ebben az országban?

AZJA (Ide-oda tekintget) Én… Silas

OLAV Ki ez a csaj?

SILAS Az öcsém barátnője.(Azjához) Mi történt?

AZJA Kai…Kai beszedett valami szart, és…

SILAS Mi van?

AZJA Silas, mi nem tudtuk….kiütötte magát.

SILAS (Ingerült) Hol van Kai?

AZJA …nem, nem tudtuk…azt mondták valami új dolog, és hogy mi vagyunk az elsők, akik kipróbálják.

SILAS Mi a szart szedtetek be?

AZJA Nem tudom….valami krokodildrog vagy mi…

SILAS (Maximra néz) Ha..?

MAXIM Én nem vágom.

SILAS Figyelj Azja, hol van most Kai?

AZJA Elvitték. Elvitték a klinikára.

SILAS Melyik klinikára?

AZJA (Kezd magához térni) A Belvárosiba. Silas, én…én azt hiszem meghalt.

 

Csend

 

SILAS Ne nézz rám így kislány.

AZJA Én…meghalt Silas.

SILAS Az előbb még azt mondtad, bevitték a klinikára.

AZJA Eszméletlen volt. Nem volt pulzusa. Azt mondták, nem sok esélye van.

SILAS KURVA ANYÁD!

Csend

 

OLAV Meséld el, hogy volt.

 

Csend

 

AZJA (Silasnak) Korán elmentünk este azokhoz a fura fazonokhoz, akihez te is jársz.

 

Maxim összenéz Silassal

 

AZJA Én nem találkoztam még velük, de azt mondják kicsit őrültek.

SILAS Tovább.

AZJA Vettük ezt a zöld port, és eltoltuk a parkban.

MAXIM Mennyit?

AZJA Nem tudom, talán másfél grammot összesen.

MAXIM Anyuci, szívtál már te eddig bármit is?

AZJA Tavaly óta rendelgetünk az internetről, de nem sokszor. Vagyis hát Cserkeszka néha otthon is szokott, mert az anyjáék szarban vannak egymással, aztán tudjátok…csak a szokásosat. Kati meg methylon.

Szín elsötétül. A The Chromatics:”Tick of the Clock” című tétele szól 2:35-ig.

 

 

VÉGE