OPTIMÁLIS RÖPPÁLYA

Színrojt

SZEREPLŐK

 

(3) DIJF (33) holland / magyar zenész

(1) GEO (66) lengyel író

(12) BRUNO (31) olasz rádiós műsorvezető

(2) EDGAR (49) angol politikus

(7) KASSANDRA (23) cseh prostituált

(11) JOEY (40) amerikai szakács

(9) MARLAM (24) orosz vállalkozó, a vőlegény

(4) KIMON (35) török tanár

(8) COSETTE (22) francia modell, a menyasszony

(5) RJONGGIL (45) dél-koreai filmrendező

(6) JERKER (38) svéd rendőr

(10) GUAMIL (28) román szakmunkás

 

 

„...annál rosszabb abban az illúzióban élni, hogy az ember ura a történelemnek, ha azokért élünk, akik majd utánunk jönnek, és ha azok, akik majd utánunk jönnek, azokért élnek, akik majd őutánuk jönnek: mert akkor mindenki azért él, ami nincs.”

Milan Kundera:  Kulcstulajdonosok

 

A színpadon minden fehér. A falak hópihe árnyalatú pamutborítással vannak bélelve, bal oldalt egy átlátszó tolóajtóval, melyen fejmagasságban a SZIMPÓZIUM felirat látható fordítottan, tehát hátulról. Az ajtó mellett, elöl egy fehér dívány. Ugyanezen az oldalon, a sarokban hátul egy falba épített képernyő, amelyen az egyetemes ohm jel pulzál. A képernyő mellett egy kisebb kiadagoló nyílás. Túloldalt a fal tövében egy méretes, fehér álló-szoláriumra hasonlító doboz. Mellette tompán világító neoncsövek által közrefogott üveglapos asztal, mely mögött a falon aljazatok, csatlakozási lehetőségek.  Középen vaskos, fehér kanapé magaslik, előtte szintén üveglapos dohányzóasztal. Az asztal alatt fehér nyúlketrec, benne egy szeretni való fehér nyuszi, előtte meg narancssárga répadarabkák. A nyúl folyamatosan rágcsál. A kanapé mögött a tér közepén hátul egy hosszantian magasított, téglalap alakú üvegállvány, mely kissé kikandikál a kanapé mögül, rajta egy távirányítószerű konzol, egy darab fehér körgombbal.

A padlón fehér, testes műfű. Olyan, mint egy frissen ápolt perzsamacska szőre. Bruno a földön fekszik a kanapé mellett, és a nyulat bámulja, ahogy eszik. Teljesen el van mélyülve. Geo a kanapén ül és egy vajszínű keretbe foglalt érintőképernyővel foglalatoskodik: ír valamit. Fejét furcsán, felemelve tartja, szinte kifejezéstelen tekintete a monitor fölé szegeződik. „Láthatóan” vak. Mindketten fehér, amolyan szkafanderszerű egyenruhát viselnek, amelyen azonban semmiféle díszítés, vagy minta sincs, kivéve egyetlen számot a mellkasi részen. Mindenkinek van egy száma .Csak úgy mint a tolóajtón át ebben a pillanatban érkező Dijf, akinek a kezében egy  Technics felirattal ellátott ezüstfehér lemezjátszó lapul, oldalán pedig egy súlyosan megpakolt lemeztáska vonaglik. Alig bírja el, oldalvást görnyedve araszol befelé. Ő a 3-as számot viseli, a többiek száma fekvésükből, illetve takarásukból adódóan épp nem látszik. Dijf nyakában egy fejhallgató lóg hanyagul

 

 

DIJF Hájahhó ..Geo, Geo… maga az?(észreveszi Brunot a földön)….nahát ….. Bruno…(megvetően)..te is itt..

GEO (egy pillanatra megmerevedik, aztán rögtön vissza) Azt hittem már megbeszéltük, hogy tegeződünk.

DIJF Jól van, mindig kimegy a fejemből… talán, mert még csak pár hete ismerjük egymást. Nem szoktam meg. Érdekes dolog ez. Fiatalabb koromban mindenkit tegeztem, azt is, akit nem kellett volna. Tudod, csak úgy lázadásból, vagy mert úgy esett jól. Mostanra nehezebben esik. Fogalmam sincs miért.

GEO Mert közben te is megöregedtél, bármilyen röhejesen is hangzik ez részemről, de mint minden a világon, ez is csak nézőpont kérdése.

DIJF Azt hiszem. (átvág a jobb oldali üvegasztalhoz, és lerakja rá a lemezjátszót, a padlóra meg a táskát, miközben néha hátrafelé néz Brunóra.) Na, és miben mesterkedtek?

GEO Csak várjuk, hogy teljen az idő. Mint mindig. Ez a szerencsétlen a nyuszival flörtöl, én meg egy régi osztrák hegyipornót nézek az Archívumból.

DIJF Ennek azért nem sok értelme van, ugye? Mármint vakon mozizni. Miért nem csináltattad meg már a szemeidet? Azt mondják, a taiwaniaknak már egész jó porcelán- implantátumaik vannak.

GEO Tudod, jó a fantáziám - mert arra azért még emlékszel ugye, hogy miféle vagyok. Az írói világszemlélet sokat segít, és nem voltam mindig vak. Aztán meg egyenlőre nincs elég kreditem a beültetésre. Talán, ha ezzel itt végeztünk.

DIJF Már csak jól fizetnek egy ilyen melóért.

GEO Lehet. De az igazság, hogy már magam sem tudom, akarnám-e azt a műtétet. Veszélyes dolgok vannak odakint. Néha jobb, nem látni.

DIJF De azért ez a hegyipornó...jó, hogy akkoriban még nem éltem. Azok a szőrös puncik. Hogy bírtátok?

GEO Nem tudom, én akkor még csak kisiskolás voltam. Amikor a szüleim nem voltak épp otthon, ha csak tehettem kicsempésztem apám szekrényéből a pornó videókat. A zoknik között tartotta, és azt hitte ez jó rejtekhely. Akkoriban a szőrös punci volt a menő, én meg folyton maszturbáltam. Mire a dolog kézzelfoghatóvá vált, már más volt a divat. Nemrég leszedtem néhány klasszikust, mert tudod, ahogy öregszel, egyre inkább ragaszkodsz a régi emlékeidhez, amelyek jó érzéssel töltenek el, Talán mert már túl vagy rajtuk, már megélted őket. A részeddé váltak, nélkülük nem az lennél, aki vagy. De talán te is öregszel. Valamit hoztál magaddal.(A lemezjátszó felé int)Kezdesz ragaszkodni a múlthoz.

DIJF (tettetett meglepődéssel) Haver, ez egy eredeti Technics lemezjátszó 1996-ból. Speciális fehér kivitel. Amszterdamban kezdték el használni először White Party-kon. Ezért készült. Aztán persze jöttek a gyűjtők.

BRUNO Gondolom lemezjátszó. (fel sem nézve, annyira leköti a nyúl tevékenysége)

 

Csend

 

GEO Egyszer jártam Berlinben. Valamelyik könyvem bemutatója volt, de már nem emlékszem pontosan.

BRUNO Valamelyik szar írásodról van szó.

 

Csend

GEO Na, szóval ott volt az a nő, persze a nevét már nem tudom, és akkor bevittek minket valami helyre, ahol teljesen szét volt csúszva mindenki, de, nem azokat a túltenyészett drog-populációkat nyomták magukba, amiket manapság az állam hivatalból legyárt receptre, nem…akkor még volt íze a dolgoknak. Akkor még füvet szívtak elhasznált kólásdobozokról, meg gombát ettek. A kokó meg akkora dolognak számított, hogy az összes médiasztár meg híresség ezt tolta. De nem úgy, mint most, hogy jár a heti EÜ adaghoz,  akkor ez még elit dolognak számított. Ott volt egy ilyen régi lemezjátszó - akkori elvetemült house zenét játszottak rajta. Azóta már igencsak kikopott a köztudatból. Honnan szerezted? már sehol nem gyártanak ilyesmit, és alig akad néhány ember a bolygón, akinek még működik.

DIJF Nézd már a vén róka, hah.. nagyon sokat kutattam utána régiségkereskedésekben. Bejártam érte az összes Uniót. Nem kis energiámba került megkaparintani ezt. Rá is ment pár évem, de végül is utazgattam, zenéltem, úgyhogy egyszer csak útba esett Ebből máris láthatod, mennyire fontos nekem, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy elhozom magammal ide.. Csak nem fogom veszni hagyni, ha már annyit fáradoztam érte…

.(A lemezjátszó kábeleit dugdossa a falon lévő egységbe)

…én meg azt hittem, hogy éppen dolgozol valamin. Mármint, hogy írsz.

GEO Már évek óta senki nem ír semmit sem.

DIJF Ja…azt hittem szerző vagy…

GEO Valaha az voltam. Amikor még létezett irodalom. Amikor a művészet még szignifikáns forma volt. Most már csak tömegpropaganda van, amiben nem sok művészetet találsz. Ráadásul nincs is igen mit olvasni, hisz’ majd’ mindent megírtak. Sablonokat kapsz és elvárásokat, hogy újabb sablonokat gyárts, amelyek látszólag értékesek és szórakoztatóak, pedig csak az idődet pazarolják. A régi nagy színészek is jórészt kiégtek mára, és csak egykori hírnevüket használják megélhetésre, hogy elcsordogáljanak még / a fiataloknak meg fogukat szívva adnak csak teret. És egyre többen elhiszik magukról, hogy tudnak írni. Néhány éve meghívtak zsűrizni egy drámaíró versenyre. Hihetetlen, hogy még van ilyen egyátalán. Tudod, hányan neveztek csak a lengyel nyelvterületről? Több mint 400 alkotást kellett elolvasnom. Majdnem egy hónapig tartott És újfent ismét rádöbbentem, hogy az irodalom manapság előre legyártott sémákra épülő, üres szócséplés. Hiszen sokan rájöttek már, hogy a legkiválóbb pszichológus sem tud olyan receptet felírni, ami jobban csillapítja a depressziót, mint az önkifejezés. Ezért ez emberek mindent megírnak. Sztorik…önéletrajzok…hogyan keféltem Lady Grey-el. …életem Michael Griffinnel…satöbbi. Még akkor is, ha már előttük ugyanezt megírták már vagy százan. Először csak receptkönyveket adtak ki, és memoárokat. Most viszont már bárki írhat bármit. Ezért az utóbbi húsz évben szinte semmi figyelemre méltó sem jelent meg. Olvastál mostanában verseket?

DIJF Nem igazán.

GEO A verseket manapság már nem olvassák, csak írják. A világhálón több tízezer vers jelenik meg naponta. Gondolj bele! Mennyi feleslegesen leírt gondolat. De hát valójában kit is érdekel? Először azért írsz, hogy megmutasd az embereknek. Titkon azért vársz valamit az egésztől, talán magad sem tudod, de valamiféle elismerést. Aztán mire rájössz, hogy valójában csak önmagadnak kell írnod, mert az emberek nem is érdemlik meg – már késő. Az író önző. A költő nem olvassa más versét, vagy ha mégis, csak azért, hogy önmagához képest viszonyítást nyerjen. A költő egoista – elsősorban magával törődik. Ráadásul az egész irodalomban évtizedek óta megvan az a faja klikkesedés, ami a korcs társadalmainkra amúgy is jellemző: létezik egy amolyan elit klub, ahová nagyon nehéz bekerülni. Ez a kör kapja az állami támogatások nagy részét - a többieknek csak a maradék jut, aztán kuncsoroghatnak a kreditekért máshol, ahol azzal a kifogással, hogy nem elég kiműveltek, eltanácsolják őket minden pályázatról. Az elit tagjai viszont csakhamar megbecsülté válnak, irományaikat feltétel nélkül kiadják, a könyvhéten jókat vigyorognak egymásra, a díjakat év végén egymást közt osztogatják ki. Zárt és belterjes közösség ez. Csak valakinek a valakije kerülhet be, a tagságokat pedig csak örökölni lehet. Ezek az emberek ebből élnek, és mivel a támogatások révénl folyamatos megerősítésben vannak, minden további nélkül el is hiszik magukról, hogy tehetségesek.  Észre sem veszik, hogy eljátsszák önmaguk szerepét.

DIJF (babrál a lemezjátszó bekapcsolásával) De azért még ott vannak a régi jó klasszikusok, nem? Azokat még mindig érdemes olvasni.

GEO Némelyeket talán. De a legtöbb nagy öreget, a klasszikusok nagy részét éppenséggel túlértékelik. A régi idők embere minden csepp magasztosságot művészetnek titulált, és egy idő után, ha valakinek neve volt, már csak azt kellett megfizetni. Innentől kezdve mindegy is volt, mit írt. Paulo Coelho, Esterházy Péter…Beckettre meg ráfogták hogy absztrakt, pedig egyszerűen csak szarul írt. De ettől mindenki elélvezett. És még sorolhatnám ennek a klubnak a tagjait, akik mind megbecsülésnek és köztiszteletnek örvendenek. De aztán magasabb lett a mérce, míg végül olyan magasra tették, hogy már senki sem látta, és nem is volt rá szükség. Jöttek a sikerkönyvek, a művészet pedig csak a balekoknak kellett, akik ezzel próbálták pótolni életük hiányosságait. Szépséget találtak abban, ami már nem is nagyon létezett. A kínálati piac tobzódásában a kiadóknak nem volt tőkéjük, hogy ismeretlen tehetségeket adjanak ki. Csak biztosra mehettek: jó nevű sztárséfek, botrányhős politikusok celeb kurvák csillaghullás után, ilyesmi. Akkor azt mondták: nem tudjuk ki vagy, van aki szerint jó- de nekünk ez mindegy is. Kiadjuk a könyved, ha kifizeted a minimum költségeinket, hogy mi semmiképp ne bukhassunk. Ha pedig mégis valamely csoda folytán ismert leszel, mindkettőnknek jó lesz. Mi elvégzünk mindent, te csak add a pénzt.- tudod, akkor még nem volt kredit. A terjesztő elviszi a boltokba a könyved, amiért megfelezi veled az árát, tehát neked csak a fele haszon marad, aminek jó része maga a gyártási költség. Így tehát morzsákat látsz csak majd a pénzedből, s nem is biztos, hogy megismernek, hiszen még csak nem is reklámoztál. Megint csak a klub tagjai jártak jól.

DIJF Hát, nekem nem nagyon volt időm olvasni az elmúlt években. Rendesen le vagyok maradva. De ami a zenét illeti…

(végre sikerül működésbe hoznia a lemezjátszót, amelynek filclapja elkezd körbeforogni. Lehajol a lemeztáskához, és találomra kihíz belőle egy korongot, majd felhelyezi a filcre, és a tűt is ráilleszti.)

…abban viszont elég tapasztalt vagyok. Az összes létező klasszikusnak mondott zenei műfajjal foglalkoztam már. Hip-hop, dub, ragga, dancehall, dubstep, downtempo, amit csak akarsz: nujazz, trip-hop, goa, klasszikus zene vagy breakbeat, drum&bass, minimal, techno, folk és world music…nekem mindegy. Nem tudsz olyat mondani, amit ne ismernék valamennyire. Habár a korosztályom zenéjét jórészt semmibe sem veszem, mert nagyjából annyit sem ér. Már nem tudnak mihez nyúlni, csak az ismétlés ismétléseit hallod, úgy, ahogy az irodalomról beszéltél, a szövegekről meg pláne had ne mondjak semmit. A sok Jcsa azt hiszi, azért mert jól néz ki, már tehetséges is, pedig csak egyik nagyobb ribanc, mint a másik, a zene meg lényegtelen, a művészet ki fog halni.

(Miközben beszél a lemez üres, bevezető szakasza serceg és ropog, aztán megszólalnak Jermaine Jackson és Pia Zadora „When if the rain begins to fall” című dalának első szintetizátorhangjai. Bruno egy pillanatra felfigyel)

Uh…mekkora klasszikus…ezt is elhoztam? Sajnos nem volt módom az összes lemezemet becsomagolni, ezért csak a legfontosabbakat pakoltam be, de Így is 5745 darab lett belőle.

GEO Legalább te már biztosan nem fogsz unatkozni. Na, de láthatod, mennyire hasonlóak is vagyunk mi. Neked a zene, nekem az írás.

DIJF (énekel) „..I’ll be the sunshine of your life..” hát igen. Már csak egy nőt kellene szerezni, és egész jól elvolnék.

GEO Felesleges ez miatt aggódnod. Ha sikerül a küldetésünk, annyira híres leszel, hogy ragadni fognak rád a nők. Egyébiránt meg ott van az a kis barna, az a Cosette…

BRUNO Vőlegénye van. Legény-vő legény van neki.

GEO Ugyan, ezek a ruszkifélék nem igazán finnyásak e tekintetben. Simán kölcsönadja.

DIJF Na, majd lehet, rákérdezek. De akkor már inkább Kassandra. Ő nem is titkolja, hogy eddig miből élt odalenn. Kis turbóribanc.

GEO Feszültség levezető személyzet.

DIJF Jó ötlet. Nekem még hasznos lehet.

BRUNO Szerintem cumiz le szelektáló tiszt. Leszelektál cumiz tiszt.

DIJF És még csak nem is szőke.

BRUNO Hogyan?

DIJF Egy szőke nőre hamarabb felfigyelsz. Aztán, amikor megfordul, lehet, hogy mégsem olyan szép, mint gondolnád, csak hát felfigyelsz, mert szőke. Be kellene vezetni, hogy csak csinos nők lehessenek szőkék. A nem szépeknek kötelező lenne átfesteni a hajukat, különben kredit megvonás.

BRUNO Sok ezüst kredit szép fekete hajó olasz nőkre. Nők. Olasz. Fekete.

GEO A szépség olyanformán szubjektív akár egy vers. Más-más látásmódot biztosít. Ami neked tetszik, nem biztos, hogy másnak is ugyanazt az élményt adja.

DIJF De azért vannak nyilvánvalóan és megkérdőjelezhetetlenül szép nők.

GEO A közép-európai nők a legizgalmasabbak. Kiváló DNS állomány.

DIJF Na, ez már igaz. Hiába nyeretik meg minden évben valami karibi műbőrpicsával a világszépe versenyt, akkor is mifelénk születnek a legszebb nők.

GEO Tifelétek? A hollandoknál csak magas, dromedár, sápadt és szögletes arcú nőstények élnek.

DIJF Ez nem igaz. Amszterdamban alig élnek hollandusok, mind betelepült turista.  Szóval a csúnya németalföldi jelleg kikopott vidékre. Úgyhogy nálunk igenis jó nők vannak.

BRUNO (felkönyököl. A ruháján a 12-es szám virít) Az olasz nőknél nincs szebb

DIJF Anyád.

GEO Az olaszok cigányok.

BRUNO Na és az olasz divat? Az azért meghatározó volt, nem? Armani, Valentino, Dolce & Gabbana….

GEO Merő sznobizmus. Feleslegesen elköltött milliók pár ruhadarabra. Egy hóbort, ami köré fajsúlyos iparág épült. Emberek százezrei függtek a divatszakmától. Kozmetikai termékek, ezernyi cég. Pazarlás, ami az emberiséget csak még egy centivel közelebb lökte a szakadék széléhez. Mi pénzek folytak el pár szövetdarabon. Szerencsére manapság már nincs igény erre.

BRUNO Mikroklíma. Csak azzal foglalkozol, ami körülvesz, a többi érdektelen. Néhány embernek viszont ez igenis fontos volt. Fontos ez mikro.

DIJF Te csak ne védd a buzeránsaidat, zseléhajú köcsög! Ha valaha visszatérünk mehetsz vissza diszkódáridót játszani.

BRUNO De én legalább nem egy olcsó űrrobogón járok, mint te.

DIJF Városban hasznos.

BRUNO Nem is vagy otthon, folyton turné a föld alatt. Földalatti turnéotthon.

DIJF (gúnyosan) De jó, hogy még itt is belebotlom egy hülyébe az életemből.. Hogy bírták így összeválogatni? (Geohoz) Te meg ennyi erővel az egész balkánt lecigányozatod.

GEO Jól van, igaz, hogy az általánosítás sokszor csődöt mond. Vannak szép olasz nők, ez nem is kérdés. Mint ahogy az angol meg a német nők is lehetnek szépek. De nézd meg többségükben milyen rusnyák. Felpuffadt fókabébik pirospozsgás arccal meg cockney akcentussal. Néha helyes pofi, de akkor is aránytalan, gnóm test.

DIJF Egyszer játszottam skótföldön. Ott aztán voltak rusnya emberek.

GEO A beltenyészet miatt van. Évszázadokig csak az unokatestvéreikkel házasodhattak, vagy egyéb rokonaikkal. Bár szerintem az angolok a legcsúnyábbak.

DIJF És mekkora arcuk van, de mire is? A focijukra? A sörükre?  Mondjuk a zenéjük rendben volt mindig is, de azt meg túlajnározták.

GEO Itt most az arányokról van szó. Jártál már a volt magyar vagy cseh területeken? Ott nézd meg, mi van.

DIJF Wonderland, vagy mi?

BRUNO Felesleges ez miatt aggódnom. Ha sikerül a küldetésünk, annyira híres leszek, hogy ragadni fognak rám a csuda vékony, buta topmodellek. Egyébiránt meg ott van Cosette. Vagy Kassandra.

DIJF (Bruno-hoz) Asszem’ megkeresem neked az „Intermezzo”-t. Ismered? Rád férne. Olyan olaszos, tudod.

BRUNO Azt nem tudom. De ízlésed jó. Ez dal tetszik.

DIJF Persze, hogy jó ízlésem van. Tizenkét éves korom óta zenélek. Ragad rám ez meg az. És büszke vagyok rá, hogy egyszer sem játszottam olyan kommersz szarokat, mint te a rádiódban.

BRUNO Ez is kommersz szar.

DIJF Ez minőségi kommersz, és most már klasszikus. Ami pedig mentesíti a gagyi jelző alól.

BRUNO Még én is játszottam párszor. Játszszor pár szám én is még.

DIJF Mocskos digók. Hányszor megbundáztátok a foci Vb-t is.

BRUNO Attól még érthetünk a zenéhez.

DIJF Lóf@szt se tudtok ti a zenéről. Kivéve anno Stephano Miele vagy Nicola Conte. Nekik minden respektem.

Mintegy végszóra belép Edgar, kezében egy gőzölgő teáscsésze. Ugyanaz a fehér egyenruha. Rajta a 2-es szám.

 

EDGAR Ezt aláírom. Én is nyertem már vagy háromszor sportfogadáson ez ügyben.  (Lefekszik közvetlenül Bruno mellé, mintha csak a „kedvese” lenne, épp, hogy meg nem érinti. Csak a fél testét látjuk ahogy beszél.) Mi újság? Utazgatunk?

GEO Eszméket cserélgetünk

EDGAR Eszméletlen. Van valakinél esetleg egy felesleges hasiskúp? Úgy ellazulnék egy kicsit.

DIJF Én a szobámban tartom, sosem hordom magamnál.

EDGAR Pedig néha jól jön.

DIJF Már nem az igazi. Amióta ezt is államilag gyártják, kispórolják belőle a jó minőségű nepáli hasist, csak azt a marokkói szart rakják bele

EDGAR Nekem az is megteszi.

DIJF Mert nem járt még Amszterdamban.

EDGAR Az Egyesülés előtt egyszer voltam ott. De csak a hatkor nyitó egy négyzetméteres furcsa kirakatokig jutottam. Sietni kellett vissza a géphez

GEO .Na és most? Miért vagy itt? Ez is csak egy újabb politikai húzás, vagy tényleg akarsz valamit tenni az emberiség jövője érdekében?

EDGAR Természetesen semmi ilyesmire nem készülök, hiszen politikus vagyok. Jól néznénk ki.

GEO Kíváncsi vagyok, kibírod-e, vagy esetleg megőrülsz?

EDGAR Egy politikusnak állnia kell a sarat. Egyébként sem vagyok olyan nagy fejes. Kishalakkal úszom.

BRUNO Már megint tél van. Idén már harmadszor

DJF (leveszi az időközben lejárt lemezt, majd lehajol és egy újat keres. Gondos szakértelemmel rendezgeti kincseit.) Hogy rohadnátok meg ti is, szemét öltönyös köcsögök.

EDGAR Úgy látom, nincs kibékülve a diplomáciával.

DIJF Hagyjuk ezt. Jobb, ha mi nem nagyon beszélgetünk egymással ezen a hajón. Egy fajtát utálok jobban az olaszoknál, és az a politikusok hordája. Jól megszaporodott állatfaj. Nem ártana egy kis ritkítás odakint a vadonban.

EDGAR Csúfondárosan meg vagyok szégyenítve. Egyébiránt a vadak ti vagytok, mi pedig az állattartók

DIJF (megtalálja a következő lemezt, és nagy műgonddal felhelyezi) Inkább hozok egy hasiskúpot, csak hagyj békén.  A te fajtád miatt áll ilyen szarul a szénánk odalent.

(a beépített hangfalakból most a „Kwakkofon” című dal hangfoszlányai úsznak A zene halk, épphogy aláfesti a beszélgetést)

 

DIJF Korai darab. Az emberek megőrültek érte.

EDGAR Drogos gépzene.

BRUNO Géprdrog.

DIJF Több harmónia van ebben a cuccban, mint az összes dalban együttvéve, amit szánalmas rádiós pályafutásod alatt lejátszottál.

EDGAR Sürget az idő.

BRUNO Idő sürög-forog, feletted is eljár, hiába harcolsz föld alatt underground páviánkakas forog-sürög.

DIJF Paszta parasztja!

GEO Pedig bizonyos szempontból igaza van. Amíg fiatalok vagyunk, senki sem vesz minket komolyan. Zavartan erőlködünk egész serdülőkorunkon át, hogy végre bizonyíthassunk. De a felnőttek időközben már persze elfelejtették, hogy milyenek voltak akkor, hogy mire már harmincon túl jutunk, és komolyan vesznek, addigra menthetetlenül kiábrándulunk az életből. Homályzónában tapogatódzunk, látjuk a tárgyak körvonalait, meg is fogjuk őket – de alul megbúvik a valóság. Jobb is, hogy sokan nem látják. Bőven beleőrülnének. De némelyek - akik félúton már szinte mindent láttak és érzékeltek, béna bánattal próbálják túlélni az egészet, s közben mosolyognak. Mi mást tehetnek? Nincs más választásuk. A boldogságnak álcázott megszokás nívós kis mágnes. Az életóhaj egyenrangú ellentézise.

EDGAR Sürget az idő.

(Nyílik a tolóajtó, belép Kassandra és Joey. Kassandral a 7-es, míg Joey a 11-es számot viseli séma szkafander-ruháján A lány gyönyörű, még ezen a semmitmondó öltözéken át is sugárzik a szépsége, sőt, az még egy kissé ki is kiemeli tökéletes idomait. Jobb oldalán egy méretes fekete vibrátor himbálódzik. Joey a homoszexuáls szakácsok sztereotip példája, erősen affektál, ugyanakkor egészen értelmes. Nevetgélnek, viccelődnek.

 

JOEY Na, nézd csak.Ülögélünk, gyűlögélünk…

KASSANDRA (mosolyogva) Mi az, fiúk, buli lesz?

DIJF Téblábolunk.

KASSANDRA (Dijfhez) Jó kis „track”.

DIJF (Kacsint, miközben az egyik kezével csettint, és úgy tesz, mintha elsütne egy pisztolyt) Csak neked.

JOEY (A bal oldali képernyő felé igyekszik) Vigyázz, becsapós…

KASSANDRA (Joey után) Hoznál nekem is „dzséj”?

JOEY Hát persze, édes…

(a képernyő elé ér, kézfejét egy szenzor elé teszi,  mire halk zümmögés kezdődik, végül a kiadó üregben felbukkan két apró műanyagpohár, tele átlátszó folyadékkal.)

…hát a szervírozás nem az igazi, és persze kovászos uborkával sem igen szolgálhatok – már csak ilyen gyéren van felszerelve ez a hajó – azért koccinthatunk. Többiek, egy vodkát?

EDGAR (Felnéz, aztán feláll) Én beneveznék. Esetleg hasiskúp?

JOEY (odaadja Kassandrának az egyik poharat, a másikat Edgarnak, majd visszafordul, hogy „gyártson” még.) Már mind elhasználtam. De talán szólhatnánk Marlamnak, hátha akad a szekrényében némi uborka „from Russia with love”.

EDGAR Nehogy már te legyél a sznob helyettem is. Mit gondolsz, ebből az automatából Sztolicsnaja folyik?

JOEY (Italt gyárt) Ez kérlek Psenyicsnaja Utánanéztem a szobám információs konzolján. Maradt belőle még bőven a sztyeppéken túl, úgyhogy a cég bizonyára leszerződött az Ázsiai Unióval. Ennyi az egész, és ez igazán mindennapos eset, politikuskám. Vagy felétek nem így megy? Azért mert a törvények megváltoztak, a korrupciót még nem satírozták el az emberi szokások palatáblájáról.

EDGAR Ne okoskodj itt nekem. Egy olyan világban születtem, ahol a törvényesített politikai elnyomás, és az élet minden területét átható gazdasági kizsákmányolás a mindennapok rutinjává vált  A fegyvergyárak és a gyógyszeripar irányított mindent. Vírusokat terjesztettek és háborúkat robbantottak ki. Akkora politikai befolyásuk lett, hogy egész államokat vontak irányításuk alá, őfelettük pedig már a vallás sem nagyon tudott uralkodni. Jöttek a hitetlenek, az apokalipszis lovagjai, az ezredforduló drogjaival széjjelkergetett álmú friss bürokraták, akik államrendszereket, törvényeket alakítottak át maguk javára, és ehhez minden létező eszközt felhasználtak. Apám az EU külügyminisztériumánál dolgozott, mikor kikerültem a főiskoláról. Nem volt nehéz elhelyezkednem. Minden klappolt. Mielőtt megalakultak a további Uniók, én már bézspárnákkal bélelt üléstermekben játszottam a fontos embert, olcsó thaiföldi kurvákat szopattam és kolumbiai bébihernyó-ürülékkel kenegettem a farkam.   Könnyedén meggyőztem magamat arról, hogy megtaláltam a helyemet, de mégis más vagyok, mint ők. Azóta is így látom. De azért benne volt ebben-abban a kezem. Amikor például ’14-ben a Holgakov rezsimet megválasztották, bizony jó sokan nem akarták, hogy a sárgák megerősödjenek. Ennyit a korrupcióról.

DIJF Jobb lenne mégiscsak egy hasiskúp.

GEO (Edgarnak) Mi a cél? Az univerzumot még mindig nem ismerjük teljességében. Te mégis itt lebzselsz.

EDGAR Szórakozás, csupán. Miért ne lehetnék itt? Bármely kevés sikerrel is kecsegtet ez a küldtetés, én a részese leszek – ami lássuk be, nem kevés hírnevet hozhat. Jót tesz majd a karrieremnek.

JOEY Manapság csak a ravatalozóknak van karrierje.

DIJF (végre leveszi a nyakából a fejhallgatót) Ezeknek csak a hatalom számít, és az életmód, ami vele jár, amit már szinte természetesnek vesznek. Fiaik és lányaik ebbe nőnek bele, és kurvára azt gondolják, hogy előjogaik vannak. Tele van lébecoló kispicsákkal az egész föld. Mind azt gondolják, körülöttük forog a naprendszer, ha pedig el akarnak érni valamit, majd elég lesz, ha szétnyitják a lábukat.(Lehajol, és ismét keresgélni kezd a lemezek között)

GEO Nem ez a legnagyobb baj odalent. Hanem inkább, hogy hatvan ember irányít hatvan milliót.

EDGAR Jaj, most meg nehogy már siránkozni kezdjetek. Úgy tesztek, mintha ez nem így lett volna mindig. Van a fej, és van a test. Ti a test vagytok, a mifélénk meg a fej. Semmi gond nincs ezzel. Nézzétek meg a történelmet. Egyenlőség? Ugyan már. Ne legyünk dilettánsok. Nyilvánvalóan nem működne. Kell, hogy legyen negatív pólus a pozitívhoz. Egyszerű Yin.-Yang sztori. A mérleg soha nem állhat be középre, mert akkor minden megáll. A birkákat irányítani kell, amihez pedig hitet kell teremteni. Hitet bármiben. Először elég volt a vallás is, mert az emberek buták voltak, és nemigen kérdezősködtek, sőt örültek, ha valaki válaszokat adott nekik. Aki mégis akadékoskodtak, azt meg lenyírták isten nevében ’oszt kész. Aztán jött a technika, a tudomány, az internet, az erkölcsök sárba tiprása – a magamutogatás. Mindegy csak eladható legyen, csak tömhessük a nép száját be valamivel. A világ szétnyílt darabokban és megmutatta milyen mély a nyúl ürege. Én már csak tudom.

GEO Amiről pedig azt hisszük, hogy tudjuk, azt általában csak ismerjük.

DIJF (miközben sikerül felrakni a következő lemezt, bedugja, majd felveszi a fejhallgatót) Kihagytad a sorból a háborúkat. (A továbbiakban a zene ütemére billegeti a fejét, mozog, figurázik)

GEO A háború mindig is csak eszköz volt a hatalom fenntartására, meg gazdasági előnyök szerzésére. A katonák bábok, legjobb esetben is csak sakkfigurák lehettek De mostanra szerencsére ez is kiment a divatból. Bár nem tudom melyik jobb. A béke nélküli föld kérdéses jövővel, vagy a föld békében, jövő nélkül?

KASSANDRA (miközben leül Geo mellé) Vonzódom az okos pasikhoz. Nem akarsz eljátszadozni egy kicsit velem, meg a Barna Brómtigrisemmel?

GEO Később.

KASSANDRA Brrrrr…(szájával olyan mozdulatot tesz, mintha meg akarná harapni)

EDGAR Azért nem kell kiutálni.

BRUNO Nem olyan nagy ügy. Velem is csinálgatják.

EDGAR Te csak egy béna olasz vagy. Csak azért vagy itt, mert kellett egy ismert arc. A reklám kedvéért.

GEO Nem tudom, feltűnt-e, de amióta a fél bolygó kiégett, az emberek nem nagyon érnek rá lelkesedni az idióta rádióműsorokért. Érthető, de van jobb dolguk is.  Nem vetted még észre, hogy egész nap reklámok és tanácsadó műsorok mennek, ha bármely médiát bekapcsolsz?

EDGAR Népbutításra a zene is alkalmas. Feledteti a gondokat.

GEO Hogy megcáfoljam önmagam: az emberek nem mindig akarnak emlékezni a valaha volt idillre, amit maguk mögött hagytak. A nosztalgia érzelgőssé tesz.

EDGAR Pedig volna mire emlékeznünk.

KASSANDRA Mindegy. Majd csak kilyukadunk valahol.

JOEY Ugyan, hiszen azt sem tudjuk, mi vár ránk. Ki tudja, hogy azon a bolygón találunk e bármit?

EDGAR (Elindul a „bárpult” felé) Remélhetőleg a túlélésre alkalmas, megfelelő életkörülményeket.

GEO A Kepler műhold nagyon megbízható. 2008-as fellövése óta folyamatosan kutatja az életet az univerzumban. Most végre talált valamit, hát meg kell néznünk, mi van ott. Nem kérdéses.

EDGAR Miért érzem úgy, hogy mi vagyunk a csali?

GEO Talán, mert tényleg feláldozható vagy. Viszont jól fizet.

JOEY Az első dolgom az lesz, hogy készítek egy jó kis sushit valami helyi alapanyagból.

BRUNO Romlott tengeri teknőc pástétom.

KASSANDRA (oldalra néz Joey-ra) Gondolod, felkészültél?

JOEY Majd kérünk wasabit az Introszpektortól. Egyébként meg így tervezem:

Lazacos-uborkás és sonkás-uborkás maki sushi

A sushi-rizs elkészítése

Az öntethez: 3 evőkanál rizsecet, 2 evőkanál cukor, 2 kiskanál tengeri só, ezeket majd jól összekeverem.

Aztán:

20 dkg hosszú szemű rizs (3 alga tekercshez): A rizst többször átmosom, majd kb. 2 x annyi vízben puhára főzöm. Bambuszrácsra fektetem, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon belőle és meglocsolom az öntettel.

A Lazacos-uorkás tekercshez: 1 doboz füstölt lazackonzerv, ½ uborka hosszú csíkra vágva, 1 kiskanál Tahini (szezámpaszta), + sushi rizs, nori (alga lap) , szójaszósz.

A Sonkás-uborkás tekercshez: 1-1 vékony szelet böllér sonka, vagy prágai, vagy bármi más, ½ uborka hosszú csíkra vágva, + sushi rizs, nori (alga lap),  szójaszósz.

A norit egy pillanatra benedvesítem mindenhol, majd a bambusztekercsre fektetem (én óvatosságból sütőpapírt is szoktam tenni a bambuszra, nehogy ráragadjon). Vékonyan rákenem a főtt rizst, úgy hogy az egyik végén úgy kétujjnyira üresen maradjon a nori lap. Majd ráteszem a sonkát-uborkát, illetve az uborkát-lazacszeleteket-szezámpasztát, és a sütőpapír segítségével feltekerem. Szorosan. Néhány órára érdemes a hűtőszekrénybe állítani, majd ezután felvágni.

KASSANDRA Szóval így.

JOEY Aha…

GEO Tudtad, hogy az ember tulajdonképpen nem arra van kitalálva, hogy húst egyen? Hiszen a majmoktól származunk, amelyek növényevők. Ebből is látszik, hogy az ember egy véletlen mutáció eredménye. Ha ezt tudomásul vennénk végre, megoldódna az éhezés.

KASSANDRA Honnan is jöttél Joey? Texas? Ott aztán megy a sushi biznisz.  Miből szagolod te ezt?

JOEY Ami azt illeti, tényleg megy. Amióta ott is a japánok kezébe került a marhapiac, borzalmas időket élünk.

EDGAR (újabb poharakkal tér vissza, de ezúttal mindkettőt magánál tartja) Na, látod, ez is csak politika.

JOEY Csakhogy a texasi farmerek nem nagyon értenek máshoz. Mégsem kezdhetnek el számítógépeket tervezni drágám.

EDGAR Megmondtam: az egyenlőség nem működik. Valakinek szarban kell lenni ahhoz, hogy mások jól éljenek.

KASSANDRA Na és maga már érezte a másik oldal ízét?

EDGAR Most is épp azon munkálkodom, hogy soha ne kelljen.

BRUNO (Feláll, kiveszi az egyik poharat Edgar kezéből, mielőtt még az megihatná, majd egy húzásra felhajtja) A nyúlnak nem kéne adni egy kicsit?

JOEY Inkább egy hasiskúp.

EDGAR Sürget az idő.

GEO Szerintem a répa bőven elég neki. Már az 5745.-et rágcsálja.

KASSANDRA Semmi gond, legfeljebb nem lesz háziállatunk.

GEO Az Introszpektor ragaszkodik ehhez a nyuszihoz.

BRUNO (Visszaül a nyúl elé) De hisz az csak egy gép.

GEO Intelligens tudatprocesszora,. „Lelke” is van.

KASSANDRA Hát nem tudom Geo…lehet, hogy inkább mégsem dugok veled.

EDGAR Nem…nem kettyós az öreg, én hiszek neki. A tudomány mai állása…ugyan…én már a TV működését sem értettem.

Időközben Dijf leveszi a fejhallgatót és elindul italért. A zene még tompán hallatszik a fülesekből. A Dead or Alive „Spin me ’round”-ja sistereg belőle.

 

JOEY Hát, kedveseim, tudjátok, régen azért sokkal jobb volt.

GEO Ne légy sablonos. Neked fogalmad sincs mit jelent ez valójában. Még fiatal vagy, ezért te pont akkor születtél, amikor a dolgok a tetőfokukra hágtak, csúcsra értek. Az emberiség akkorra már elérte a maximumot, amit kihozhatott magából. De én akkor nőttem fel, amikor a tökéletességet még csak keresetük. A jó kis ’80-as évek… Tudtuk, hogy a tudás, amink van, még nem tökéletes. De néhányan már jó irányba haladtak, és szemeikben láttuk, hogy egyszer megérkezünk.

JOEY Most mégis utazunk tovább.

GEO Igaz, amink volt toldozott és foltozott volt, de a miénk volt. Nyugat Európa már rég előttünk járt, és nem kellett sok, hogy mindenhova beszivárogjon a technika. Az ezredfordulón aztán nálunk is tetőzött a hatalomvágy által felpuffasztott gazdasági átalakulás. Senki sem akart dolgozni, csak egy székben ülve eladni. A gyerekeink elé már minden oda volt rakva: mobiltelefonnal jártak óvodába, és az internetről bármit letölthettek. Ahogy a populáció növekedésével megduzzadt a műételek elterjedése, a srácaink betegségei is jócskán megszaporodtak. A levegő már akkor szennyezett volt. És ez milyen jól jött a gyógyszeriparnak. Mégis a túlnépesedés kora lett belőle. A plazmákon segélyvonalak hívószámait írták ki az afrikai éhezőkhöz, vagy a természetei katasztrófák alá, közben meg örültek, hogy annyival kevesebb gondunk lesz, ha kihalnak a bennszülöttek. De a tudomány csak fejlődött, mint ahogy a víz csak folyik, és folyik. Nektek már esélyetek sem lehetett, hogy egy normális világban nőjetek fel. Éreztél valaha igazi széna illatot a mezőn?

JOEY Én még azért láttam tehenet.

KASSANDRA Hol? A tehéngyárban nálatok? Te lehet, hogy láttad őket, de ők csak egy másik tehénsegget bámultak egész nap valami konténerben. Ne mond már, hogy felétek még zöld a fű.

JOEY Régen zöldebb volt.

DIJF A zene is más volt, az biztos. Na meg hát az a sok idétlen sztereo kazetta. Nem is értem, hogy lehetett…(iszik)

GEO Ha a ’90-es években vettem egy kazettát, legalább tízszer meghallgattam, ha nem többször. Egy-két hét után tudtam melyik dal hányadik a sorban, melyik verze után milyen kiállás következik, meg ilyesmi.

DIJF Na de aztán elfogytak a lehetőségek, ugye-ugye? Pedig az újabb és újabb generációk ugyanolyan lelkesedéssel várták a lázadó zenéket, mint te régen. De aztán eljött az idő, amikor hetente több ezer új dal bukkant fel a világhálón, és egyszerre mindenki szupersztár akart lenni, és minden faluban volt legalább egy lemezlovas jelölt. Ezek már csak egyszer tudták meghallgatni a lemezeket, vagy egyszer sem végig, mert másnap már újat kellett feldolgozni. Meg sem tudták szeretni azt a kultúrát, amit eléjük raktak. Minden felhígult, és értéktelenné vált. Minden héten tíz-húsz olyan rendezvényt szerveztek, amelyre régebben biztosan szerettél volna elmenni szórakozni. Na, én meg már ebbe születtem bele, A fesztiválok sorra érték egymást, már alig fértek el a naptárban. Én akkor voltam tizenéves, és láttam a bátyámat, aki belecsömörlött ebbe az egészbe. Sokat mesélt az akkori dolgokról. Minden, ami addig számított, akkor kezdte elveszíteni értékét. Behozták kelet-Európába a nagynevű Dj-ket, akik szívesen jöttek, mert otthon már sablonokká váltak, ideát meg ki voltak éhezve rájuk a népek. De persze a szervezők túlzásba estek.

EDGAR Ez nem az én világom.

GEO Egyszerűen csak besűrűsödött az idő.

DIJF Azt hiszem. Nyaranta ugyanazok az ezerszer ellőtt nevek jöttek a fesztiválokra: Prodigy, Faithless, Adam Freeland…csak pár név akikre az a generáció évekig várt, aztán meg minden héten ott voltak már. Az egész elveszítette az értékét. Egy ideig nagy durranások mentek. Eleinte csak alkalmanként jött valaki. Aztán már minden hónapra jutott egy nagy név. Végül az egész értéktelenné vált, mert futószalagon hozták őket. Akkor határoztam el, hogy teljesen más szemszögből fogok hozzáállni a zenéhez. A bátyó mondjuk rock zenét hallgatott, de hát arról meg inkább ne nagyon beszéljük….

EDGAR Jajj, ne kezdjetek el már megint úgy kilenni. Persze, hogy jobb volt, naná / emlékeztek a 2010-es Vancouveri téli olimpiára, amikor még normálisan sütött a nap? Én ott voltam, hujujjuj... (zavartan) ááá, azt hiszem mégsem emlékez-hettek…(Geo-ra néz) legalább is nem mindegyikőtök...na mindegy, szóval én még láttam kék eget, bizony.

DIJF De azért nem nagyon bánod, hogy így alakult…

EDGAR Hát…eladtunk pár sugárvédelmi szkafandert Kanadának is. Mondjuk én az ilyen üzleti utakról csak a záró bulikra emlékszem, amikor is bőségesen megünnepeltük a szerződéskötéseket. Volt ott egyszer valami thaiföldi Qrva…

JOEY Jujj…imádom a manga pornót.

EDGAR Ez nem ugyanaz. Különben is…miféle manga pornó? Milyen aberrált néz olyasmit? Te is ilyen segg vagy? Az egész műfajnak semmi értelme. A filmekben fantáziaszörnyek kefélnek hatalmas mellű iskolás lányokat, akiknek a szemük is akkora, mint a valóságban sosem. A japánok betegek, ember. Kigúnyolják saját csökevényes-ságeiket. A férfiaknak kicsi farkuk van, a nők meg mindenhol szőrösek, nincs mellük, és olyan szűk a puncijuk, hogy vákuumban érzed a pöcsöd. Mintha folyamatosan egy tizenéves kislánnyal kefélnél.

KASSANDRA Mert azok is.

EDGAR Frászt! Ezek nem fejlődnek ki rendesen. És teljesen egyformák. Nem tudom, miért tesz úgy mindenki, mintha meg tudná különböztetni őket, és miért mondják, hogy ők ugyanezt gondolják másokról, miközben nyilvánvaló, hogy legalább hetven százalékban egyforma a testük. De mondjuk az a thaiföldi kurvetta egészen jól csinálta. Na ez volt a kivétel. Egyszerre ámulom és szánom az emberekben, hogy birkák. Becsukják a szemüket, befogják a fülöket, hogy ne lássanak, ne halljanak olyan dolgokat, amelyek teljesen nyilvánvalóak. Csak azért, hogy ne kelljen konfliktusba keveredniük ez miatt.

BRUNO Én meg sem tudok megkülönböztetni egy japánt meg egy kínait.

GEO Ezt senki nem is várja el tőled. Pedig az még viszonylag egyszerűen megy. A kínaiaknak széles arcuk van, a japánoknak inkább ovális.

EDGAR Na, és a koreaiak? Meg a vietnamiak? Ugyanaz a fekete egyenes szálú haj, nyeszlett, csökevényes test. Nézd meg ezt a Rjonggilt is.

GEO Dél-Koreában legalább jó filmeket csináltak. Nézd meg Rjonggl-t

EDGAR Kit érdekel?

GEO Igaz is. Manapság mindenki el van foglalva a kis mikro / világával, nemde? Senki nem törődik senkivel, csak a maguk megszokott, biztonságos környezetéhez, jól ismert arcaihoz ragaszkodnak. Lenézik egymás kultúráit, mert azt hiszik, ők különbben gondolkoznak, pedig mindenki ugyanolyan sematikussá válik, csak mások a szabályok. De szabályok mindig vannak, ezért hát klikkesedni kell, elhatárolódni. Viszont minél több csoporthoz tartozol, annál könnyebben boldogulsz az életben.

KASSANDRA (Geo lábai közé teszi a kezét, és simogatni kezdi) Azt hiszem, mégis csak megdughatsz.

GEO Na persze / A nők imádják irányítani a világot. Majd ők megmondják, mikor dughatod meg őket. Több ezer évig el voltak nyomva mindenfajta kultúrákban, aztán jött az egyenjogúság, és tessék. Átestünk a ló túlsó oldalára. A nő most már csak úgy tesz, mintha mellékszereplő lenne, ugyanakkor mindvégig ő irányít. Máris felállt a farkam, tehát irányítva vagyok. Most az agyam mindjárt azt az ingert kapja, hogy szaporodni kellene, s mivel ez e pillanatban minden mást felülír, máris engedelmeskedni fogok Kassandrának, és hagyom, hogy megerőszakoljon.

KASSANDRA Én benne vagyok.

BRUNO Tud valaki vietnámiul?

KASSANDRA (Geohoz) Jó lenne, ha most már seggbe dugnál. Nem kell feleségül venned, csak egyszerűen basszál már meg.

GEO Szerencsére nem kell, hogy elvegyelek, igaz? Naná, mert akkor minden megváltozna kicsikém. Tudod, én már voltam nős. Ismerem, hogyan mennek a dolgok nálatok.

KASSANDRA A férfiak szeme nem nyugszik. Ez az ébrentartott érdeklődés végzi a fajfenntartást.

JOEY Kassy az enyém, igaz bébi? Nem adom át ilyen vén trottyoknak, mint te.

DIJF Fogd be a pofád buzeráns, már nem vagy divatban. Most épp a génkezelt klónok aratnak. Külöben is miért van, hogy még mindig minden szakács meg sztájliszt bebuzul?

EDGAR Én nem is értem.

JOEY (Geohoz) Drágám. éppen most osztottad ki a nőket, hát akkor meg? Pont erről van szó. Én megoldást találtam a nők problémakörére.

EDGAR Hát azért én ezzel nem így vagyok. Akkor inkább szenvedek a hisztériáiktól, de, hogy egy férfi seggébe dugjam?

JOEY Nem olyan rossz az. Amúgy csak ugyanolyan húsdarab. Ha pedig eleged van a nők hatalomszerzési / irányításvágyától, bármikor szívesen látlak. Csak a hátsó ajtón gyere.

GEO Az esztétika azért nem elhanyagolható. A szépség önmagában is veszélyes, mert hát mi a szép? Ez olyan, mint egy vers. A szépség mindenkinek mást mutat, mint ahogyan egy vers is többféle jelentéssel takar.

EDGAR De nem egy szőrös férfilukat.

KASSANDRA Mennyivel jobb egy selymes punci….

DIJF (újabb lemezt tesz fel, de most már fél füllel hallgatja csak, a másikkal a társaságot figyeli) Egyetértek…

GEO Aztán beleszeretsz valakibe. Gyönyörűek a szemei, és nem bírsz szabadulni a tekintetétől. Megbabonáz a mosolya. Elmentek moziba, aztán meg vacsorázni.

BRUNIO Meg mutáns kutyaviadalra.

GEO Nálad alszik. Aztán te alszol nála. A szüleit már egész jól ismered, és úgy tűnik, minden sorsszerű. Mindent jelnek is veszel. Megkéred a kezét. Sugárzó szemmel –mármint nem szó szerint - igent mond. Szolidan azért meglepődik, de látni, hogy számított rá, mert már neki is eszébe jutott. Boldog vagy. Készültök az esküvőre. Mindent a legaprólékosabban, az előírt szabályok szerint. Hogy a nagyi meg ne sértődjön. Ez valójában nem is a te esküvőd, hanem azé az emberé, akivé még nem tudod, hogy válsz.

BRUNO Ez a répa vajon igazi, vagy csak por? (Kiszabadít egy répadarabot a rácsok közül és rágcsálni kezdi)

GEO Az esküvőig vezető út türelemmel és megértéssel van kikövezve, de azért már súrlódtok. Eljön a nagy nap. Mosolyogsz, és azt teszed, amit mondanak. A család boldog, és van aki csak megjátszott boldogsággal vedeli a vodkádat. Összeköltöztök. Lelkesítő nászút valamelyik még épségben lévő szigetre a Földközi tengeren. Naponta négyszer keféltek. Reggeli előtt, reggeli után, szieszta alatt, na és persze lefekvéskor a kötelezőt.

DIJF (kicsit hangosabban beszél, mert közben hallgatja a zenét) Tudtátok, hogy 1 perc alatt több, mint húsz millióan szexelnek világszerte? Ez idő alatt legalább másfél tonna ondó kerül kiürülésre. Jó mi?

GEO  Na szóval a nászút, ahol percenként átlagosan 0,86 db kép készül közös életetekről, és ez még néhány hónapig így is lesz. Miután távozol egy számodra idegen országból, ahol pár napig beleélhetted magad a totális szabadság valójában nem, vagy csak így csúsztatásban létező eszményébe, hazarángatnak, hogy kezd már el végre az életed. Közös lakásotokban lassacskán minden a helyére kerül. Mint a két függőleges csík a terhességi teszten egy év múlva, s lám megint van minek örülni. Mert amíg van minek örülni, addig minden rendben. Adagokban kapod meg a másikat magadnak. Napról napra egy kis szelet, míg nem három év múlva már az egész a tiéd. Legalább is azt hiszed, mert közben érzed, hogy van egy darab megfogalmazhatatlan rész, ami még nem a tiéd. És nem is lesz. Mikor erre rájössz, akaratlanul is elkezded a másik hibáit felfedezni, hogy tisztában legyél azzal, mi az, ami nem tökéletes. De a gyerek már úton. Nem fordulhatsz hát vissza. Ezt érzi meg a nő, és tudja, hogy innentől kezdve bármit megtehet veled. Mindig az ő szava fontos. Ha okos a nő, akkor úgy csinálja, hogy olybá tűnik: te irányítasz. Aztán szépen lassan elveszíted jellegzetességeidet, és kezdesz beleolvadni a rendszerbe. Ez dühít, de azon kívül, hogy feltolsz néhány hasiskúpot, mást nem tehetsz. Azzal könnyíthetsz, hogy elfoglaltságot keresel magadnak. Mindegy, mit. Könyveket írsz. Lemezt adsz ki, fotós leszel. Sportolsz, vagy modellépítővé válsz. vagy víz után kutatsz valami elbaszott bolygón. Az életed máskülönben ellaposodik. De már semmiképpen nem az vagy, aki voltál.

DIJF Különben is a sejtek hét évente megújulnak.…

GEO Ebben az agyonsanyargatott testlebujban.

EDGAR Sürget az idő.

KASSANDRA Ez így nagyon egyoldalú És mi van a nőkkel? Nekünk meg folyton jól kell kinéznünk, hogy versenyben maradjunk egymással.

GEO És a nőnek egyszer csak semmi más dolga nem volt, csak, hogy jól nézzen ki. De most már azt hiszem vége a versenynek. Sokkal fontosabb, hogy a túlélés a tét.

BRUNO Már megint tél van. Idén már harmadszor.

GEO Mert aztán megunsz mindent. Már semmi sem dob fel. Rájössz, hogy az emberek nem érdemlik meg, hogy megmutasd magad nekik. Mert igazából nem is kíváncsiak rád, csak önmagukra. Olyan világ vesz körül, amellyel nem értesz egyet, és tudod, hogy nem is igen tehetsz semmit. Csak eléldegélsz a biztonságosnak vélt kis kocka életedben a megszokott dolgokkal, megszokott arcokkal, soha be nem teljesülő vágyaiddal. És végül úgy halsz meg, hogy az, amit odáig tettél, s valaha azt hitted jelentősége van- már csak neked jelent valamit meg néhány embernek.

KASSANDRA Lehangoló vagy, mint az ír tánc.

GEO Mi a baj az ír tánccal?

KASSANDRA Pont az, amiről beszéltél. Gyerekkoromban a szüleim folyton ír táncelőadásokra cipeltek. Akkoriban ez nagyon divatos volt nálunk. Hogy én mennyit jártam a Sazka Arénában. Ha még meglenne most is megtalálnám az állandó helyünket bekötött szemmel is…de én borzalmasan untam. Nem értettem mire jó az egész, olyan nevetséges volt, ahogy ott pattogtak azok a népviseletbe öltözött bohócok. Mindenki odavolt, én meg azt kérdeztem: hát nem látja mindenki, hogy mennyire nyilvánvalóan béna az egész? Oké, persze bírniuk kellett a színpadon, de akkor már inkább egy jégkorong meccs. De nem. Néztük az unalmas ír táncot, amire ráfogták, hogy briliáns, miközben én halálosan unalmasnak találtam, hiszen mindig ugyanazok a lépések ismétlődnek, nem?

JOEY Nem bírom az íreket.

EDGAR Csatlakozom.

JOEY Az ír konyha sem nagy szám.

BRUNO Egyszer voltam Dublinban.

EDGAR Volt egy Patrick nevű kabinettársam annak idején.

BRUNO Ennek a fele se tréfa.

EDGAR Azt hiszem mégis csak elmegyek hasiskúpért. (Kimegy)

JOEY Én meg nekilátok a vacsorának. Mit ennétek ma este?

DIJF Valami szója jó lesz. Vagy babkonzerv.

JOEY (Kassandrához) Jössz velem bébi? Elkélne egy kis segítség a konyhában.

KASSANDRA Csak, hogy ne unatkozz. (Miközben mindketten kifelé haladnak, Dijf kihúzza a fejhallgatót a lemezjátszóból, hogy hallható legyen, ami benne szól. Az pedig nem más, mint Laura Branigan „Self Control”-ja.  Kifelé igyekvők az ajtóban szembe találkoznak a belépő Marlammal, akinek cipőfűzőjével összekötve egy pár fekete csíkokkal ellátott, amúgy természetesen fehér Adidas tornacipő lóg a nyakában, valamint középütt egy méretes aranymedál, ami egy medvét ábrázol. Marlam a kilences. Mialatt besétál, Dijf visszadugja a csatlakozót, és fülel. )

MARLAM Ahoj! Hova-hova? (utánuk néz) Azt hittem még csak most kezdődik az esti lelki pöszmögés, ti meg épp el?

GEO Nem bírják a dumámat.

MARLAM Túl sokat okoskodsz. Azért mert te vagy a rangidős, még nem kell ennyit prédikálni arról, mi lenne a helyes.

GEO Ha egyszer nem tudjátok.

MARLAM A világ megváltozott. Feletted pedig eljárt az idő. Mi már másként gondolkodunk. A sugárkor gyermekei vagyunk, anyáink az utolsók voltak a fertőzés előtt. Mi a reménytelenségbe születtünk, mert láttuk, ahogy az ég meghal, és ránk borulnak az izotópfelhők.

GEO Ti már nem akartok tudni. Csak menekülni.

MARLAM A tudás elvész. Csak vér marad és csontok.

GEO Bölcs gondolatok egy házasságra készülőtől. Minő kilátások! Egyébként tetszik a medálod. Igazán egyedi.

MARLAM Ez egy Aranymedve Medál. Nem akárkinek jár ám az ilyesmi.

DIJF (leveszi a fejhallgatót, énekelni kezd a jól ismert orosz népdal, a Katyusa dallamára):

Ellopták az oroszok a tyúkot,

Megb@szták a béna nagymamát-

Állj meg Grísa, a jó qrva anyádat,

Add vissza a Doxa karórám

 

MARLAM Jó kis költés. Meg van lemezen is, köcsög?

DIJF Már begrabbeltem.

MARLAM Ki kér vodkát?

DIJF Itt csak Psenicsnaja folyik. Ha keményebbet akarsz, haza kell repülnöd a mentőkabinnal.

MARLAM Ittam én már Kalinkát is. (odasétál a monitor elé és „intézkedik”)

DIJF Meg is látszik rajtad.

BRUNO Adott már valaki enni a nyulaknak ma?

DIJF Edgar majd tol neki hasist.

BRUNO (vállat von) Oké.

MARLAM (visszatér a vodkával, és leül a jobb oldali díványra) Nos, merre járunk? Van valami remény?

GEO Lehet, hogy már ma este megtudjuk a legújabb fejleményeket. Hamarosan bejelentkezés.

MARLAM Lehet, hogy ez lesz az utolsó vacsoránk. (lehajtja a vodkát)

DIJF Akkor ma előre iszunk a medve bőrére,

MARLAM Csak orosz medve legyen.

GEO Mi van, megint betoltál valami szteroidot?

MARLAM Az edzőteremből jövök. Semmi különös, csak, hogy ne essek ki a formámból.

GEO Lehet, hogy még jól jön, ha le kell nyomni néhány idegent.

MARLAM Remélem nem savas a vérük.

DIJF Semmit sem fogunk találni, lúzerek. Valami tök üres bolygó lesz moszatokkal meg mérgező vízzel.

GEO Nem hinném. Nem figyeltél eléggé az eligazításon. A víz a lényeg, különben el sem indultunk volna.

MARLAM Egy-két év alatt fel lehet húzni bárhová egy komplett űrfalut, infrastruktúrával, mindennel.

DIJF Baszhatjuk, ha nem lesz elég időnk, hogy a maradék populációt áttelepítsük, ha egyátalán találunk valami használhatót.

MARLAM Azt is vedd számításba, hogy nem vagyunk egy űr specialisták. Véletlenszerűen válogattak ki minket, mi vagyunk a detektorok. Minek elpazarolni az értékes alapanyagot, ha van néhány selejt, akit kidobhatsz próbára? Ezek szerint van még egy-két évük odalent. Ha sürgős lenne a helyzet, egyből a profik jöttek volna, nem ilyen szedett-vedett bagázst küldenek. Habár a robotszervíz mindent elvégez. Lerakja az egységeket a megfelelő helyre, nekünk csak felügyelnünk kell, hogy minden menjen a maga útján. Az Introszpektor irányít.

MARLAM Mi akkor is csak bábok vagyunk.

GEO Én inkább úgy mondanám: az emberi tényező.

MARLAM Az eddig nem sok jót hozott a történelemben. Lássuk be.

GEO Most javíthatunk a statisztikán.

BRUNO (Még mindig a nyulat bámulja, most már végighasal a szőnyegen, szemben a ketreccel.) Csudaszép.

MARLAM Muszáj volt értelmi fogyatékosokat is bevenni?

DIJF Csak olasz.

BRUNO Forza Italia.

 

Visszatér Edgar. Egy kis barna csomagot szorongat a kezében. Vigyorog Amikor belép magával rángatja, ölelgeti Kimont, aki vele együtt érkezik. Ő a négyeske

 

EDGAR Háj, Brájen! Evribádi iz hír? (odasomfordál a monitor elé és ügyködni kezd. Kimon a kanapé mellé lép.) Hoztam egy kis utánpótlást a saját adagomból, ha valakit érdekel. Vodkával együtt elég ütős. Marlam testvér? Egy kis marokkói végbél csuszi-muszi? (Hátranéz)

MARLAM Majd vacsora után, miszter.

GEO Ejha, te aztán jól betéptél.

EDGAR (Vissza) A 80%-osat toltam, tudjátok azt, aminek olyan sárgás a vége. Az egyből üt. Lényeg a lebegés. Akkor nem kell figyelned a valóságra. Juhéj…!

GEO Pedig a valóság produkálja a legmeghatározóbb történéseket az életünkben.  Felülír minden élményt. Az álomban csak elhiszed, a valóságban tudod.

KIMON Talán. Mert sok esetben jobb álmodni.

GEO Az álmok nem tartanak örökké.

TBOIAS Már megint a másik Geo vagy. Pedig azt a valóságot, amit ma jelennek nevezünk, már idejekorán elrontották.

GEO Mármint?

KIMON Mármint az emberiség. Már régen. Nagyjából akkor, amikor hagyták leromboltatni az alexandriai könyvtárat. Pedig már egészen jó úton haladtunk előre. Szophoklész, Euripidész…az ő műveiket is mind innen ismerjük. Mára fejlettebb civilizáció lennénk, mintsem gondolnánk. De aztán jöttek a keresztények, és persze elbarmolták. Théon…Théron…

GEO Már jóval előbb elrontották Az emberiség esélyeinek csökkenése a vallással kezdődött. A vallás gyökere a tudatlanság. Az ember fantáziája könnyedén termelt ki mítoszokat azokban az időkben, amikor az egykori királyok még azt sem tudták, hogy a föld kerek, és azt gondolták, hatalmuk végtelen, mert istentől való, az összes földrészek feletti uralkodás pedig őket illeti. Mindenkit lemészároltak, aki máshogy gondolkodott. A vallás emberi találmány, mindazonáltal hasznosnak bizonyult pár ezer évig a birka nép irányíthatóságát illetően. Meg aztán, ha nincs vallás, nem halnak meg annyian elvakult hitükben vagy egyszerű hitetlenségükben, s úgy bizonyára hamarabb túlnépesedett volna a föld. A vallás milliókat ölt meg az elmúlt négyezer évben, de ezt tekinthetjük a természetes szelekció részeként is.

KIMON Kopernikusz, Galilei, Bruno, ..akkor a természet sokat tévedett.

GEO Hát igen, ők mind útban voltak. Most meg már úgyis mindegy. Mondhatjuk: bocs, tévedtünk, mégis igazuk volt. Na és?

KIMON Szerintem inkább a technológiai és gazdasági fejlődés gyorsulása vezetett a túlnépesedéshez. Ahogy az ember fejlődött egyre biztonságosabbá tette az életét. Megtalálták a betegségek ellenszerét, jobb életkörülmények lettek, így többen életben maradtunk. De egyszer csak elfogyott a hely és a felhasználható energiaforrások.

GEO Ettől még a vallás szerepe nem elhanyagolható. Épp erről beszéltem az előbb is Dijf-nek. A vallások létrejötte szükségszerű és elkerülhetetlen volt, mivel kezdetben az ember nem volt azon a szinten, hogy felfogja, mi, hogyan működik körülötte, és egyátalán kicsoda is ő? A vallást választotta, mint legkézenfekvőbb megoldást. A vallás pedig mindig tágul és alkalmazkodik, mint egy parazita. Mindent átvészel, mert mindig lesznek gyengék, és támaszra vágyóak, de még többen, akiknek muszáj valamiféle választ kapniuk. A vallás túlél. A zsidók szarban voltak Babilonban, mert eleinte nem volt népszerű a vallás. Így hát kis kompromisszumot kötöttek a hatalommal. És megszületett a kereszténység. Az emberiség megrontója. Elébb felfalta a mindenkori világi hitet és hatalmat, aztán megkezdte több évszázados elfekélyesedését. És magyarázat mindig volt. Kis módosításokkal ugyan, de ma is ugyanaz a lényeg. Persze a sebeket, varratokat takargatja mindenki. És lehetett színezni is. A messiás életét már születésétől fogva idealizálták, hogy minden tekintetben megfejeljen a prófétai jövendölések alapján kialakult képnek. Az emberben eredendően lakozik a hatalomvágy. Hamar rájött, hogy ő az evolúció csúcsa, és mindent megtehet, még ha az a minden súlyos következményekkel jár is. A vallás pedig kiváló eszköz volt. Az egyetlen. És mégis mi lett belőlünk?

EDGAR A nukleár – katasztrófa hősei…huh

KIMON Holnap talán mást mondasz.

MARLAM Holnap talán valamely nálunk fejlettebb civilizációra bukkanunk. De ettől még, azok vagyunk, akikké tettek minket.

EDGAR Vadállatok…szz…krisztus kamu. Csak egy jó mesélő, akiből sztárt csináltak, heh.

GEO Hát mostanában nem divat…

DIJF Hát, én ehhez nem értek. Te Edgar, lehet, hogy mégis csak kérek. Zenével jól üt. Meg aztán úgyis van még vagy egy fél óránk a vacsoráig. Pont kileszek, mire az Introszpektor bejelentkezik.

GEO Benned is túlteng a küldetés tudat.

 

Dijf odamegy Edgarhoz, aki kissé ingadozva kibontja a csomagot, és egy kapszulát helyez Dijf tenyerébe.

 

EDGAR Hoppá, hoppá! Aztán kérem vissza! Nekem sem jár bigi-bugi bónuszgolyó, csak mert politikus vagyok.

DIJF Te a politika nyelvén beszélsz, Geo a tudományén, Joey a gasztronómiát szagolja, Kassandra a testével beszél, Kimon az ész nyelvén, Jerker a rend által, Guamil a testén keresztül és azt hiszem Kassandra is. Rjonggl a kép nyelvén szól, Bruno nem szól semmit, mert sík hülye, és én pedig a zene nyelvén beszélek. De most be akarok tépni. A hasis minden nyelven ugyanazt az élményt hozza magával.(Kimegy)

GEO Egyre nyitottabb ez a fiú. Csak aztán nehogy csalódnia kelljen.

MARLAM Az csak szívósabbá teszi.

EDGAR Az élet lett annyira szívós, hogy az már szívás.Haha…

GEO Nehogy belebonyolódjatok.

MARLAM (Leül a bal oldali díványra, és mellé rakja a cipőt a földre.) Micsoda meglátásaink vannak, nem igaz, Geo? Te aztán vágod, mi? Nem hiába neveztek ki ide szócsőnek. Amúgy ember vagy egyátalán, vagy android? Nehogy itt nekem kifolyjon a savad mindjárt, ha mégsem alakulnak jól a dolgok.

GEO Csak a munkámat végzem, és próbálom túlélni.

EDGAR (Lehuppan Marlam mellé) Itt aztán senkinek semmi dolga, ember. Az űrhajó megy magától, a mesterséges főnök úr pedig időközönként bejelentkezik, és elmondja, mi van.  Megfontolandó tanácsokat osztogat, de úgy sem lesz hatalma felettünk, ha egyszer kiszállunk innen, úgyhogy bekaphatja…

GEO Tévedsz, barátom. A biztonságunkat még mindig ez a hajó fogja jelenteni, akármit is lelünk azon a bolygón. Jobb, ha nem ficánkolsz. Tudhatnád, hogy a rendszer mindent rögzít. Ezt a beszélgetést is ebben a pillanatban.

MARLAM Meg az is megeshet, hogy nem lesz, aki kérdőre vonjon minket, mire visszatérünk, kedves. Lexikon Úr.

KIMON Annyira rosszul azért még nem állunk.

EDGAR Hohó! Majd intézkedem.

BRUNO Volt az a Lexikon Avenue dal….(dúdolni kezdi a Lexikon Avenue  „Here I Am” című  dalát)

EDGAR (Miközben beszél, ismét nyílik a tolóajtó, Cosette és Rjonggl lép be rajta. Cosette rendkívül fiatalnak hat, bár kissé magasabb az átlagnál, de nyúlánksága mit sem változtat arca báján. Jó alakja van, nem vitás, teste arányos, vonzó. A nyolcas számot viseli két látványosan dudorodó melle között. Rjonggl az ötös szám hordozója. Alacsony, szemüveges, nyurga: és persze tipikus ázsiai arc. Mindkettőjükön a szokásos fehér szkafander Cosette épp mondani akar valamit, amikor Rjonggl felfigyel Edgarra)

Te csak told a répát a nyuszinak! Hajrá, hajrá!

RJONGGL Jól hallom? Mi a baj a médiával?

MARLAM Drágám…

COSETTE Szia, édes….a filmrendező kollegával megvitattunk néhány kényes témát.

MARLAM El tudom képzelni.

COSETTE Nem, de tényleg….(kíváncsian Rjonggl-ra néz, miközben odasétál Marlamhoz, csókot ad a szájára, kezével a férfi lába közét markolássza.) …még az is lehet, hogy bevesz a következő filmjébe

RJONGGL A menyasszonya nagyon tehetséges. Sajnálom, hogy eddig nem ismertem a munkáit. Tudja, nálunk máshogyan megy ez.

MARLAM Persze, mert ott maguk diktálnak. De most már azért tolhatnának egy kis tőkét az orosz filmbe is. Évek óta nem készülnek jó filmek. Közben meg az Uniós propaganda elhízik önmaga alatt.

RJONGGL Ne legyenek előítéletei.

MARLAM Ez a valóság

RJONGGL Készült azért pár jó film is.

COSETTE És, ha rajtunk múlik még fog is.

EDGAR Haha, apókáim, na és kinek?

COSETTE Dugulj el, fapofa! Mi van, összegyűrődött a szkafandered? (leül Marlam mellé)

EDGAR Hosszú lesz ez az utazás.

MARLAM Életemben nem láttam még egy jó ázsiai filmet sem.

RJONGGL (Miközben beszél odamegy a középső kanapé mögött lévő konzolhoz, és babrálni kezd a fehér körgombbal, mire rövidesen egy hologram-képernyő ugrik fel elé. Böngészi az Archívumot) Volna mit behoznia. Ott van például az Azumi Aya Ueto-val. Vagy a Szigorúan Piszkos Ügyek. Igaz, ezek mind azelőtt készültek, tudja…

MARLAM Tudom…de akkor már inkább Martin Scorsese-re, vagy Tim Burton-re szavazok.

RJONNGL Úgy. Nagy mesterek. De a nagyság könnyen foszlik. Tim burton például állandóan Johhny Depp-el forgatott, Scorsese meg   Dicaprióval, ami egy idő után kicsit unalmassá és kiszámíthatóvá tette a művészetüket.

MARLAM A koreai filmeket akkor sem értem. Alig szólnak két szót egy filmben, nekem ez az unalmas. Nekem szórakozás kell, ha filmet nézek, és nem akarok bealudni.

GEO Pedig számos kiváló munka maradt fent a XX. Századból, ez nem is lehet kérdéses. Kim Ki-duk, Wong Kar-wai, Zhang Yimou…

EDGAR Hahh…még ez is.

RJONGGL Az elődeimnek tekintem őket. De Zhang kínai volt.

GEO Sebaj, nekem így is tetszenek a filmjei. De mára kikopott minden. A média felfalta a művészetet.

RJONGGL Úgy látom maga már feladta. Pedig nem kellene. Akkor nincs miért élni. Ha nincsenek célok, az emberi energia feleslegessé válik, és átáramlik máshoz. Maga pedig elhagyja ezt a világot.

GEO Én is így gondolom, de tudja hatvan felett majd maga is másképp fog beszélni, l Hiszen az évszázadok véleménytartó magatartásának, hozzáállásának köszönhetően nem változik a helyzet. Minden ugyanaz. A kommunikációs csatornák már egy évszázada uralják az életünket. Sztárokat gyártunk, hogy később legyen miről beszélnünk. Nélkülünk senkik nem lennének, de mi sem nélkülük. Mégis minden rezdülésükből hír lesz. Az egész folyamat pedig továbbgerjeszti magát, és megállíthatatlanná válik, termeli a pénzt. Egy iparág fejlődött ki ebből, ami nem omolhat össze, mert már a gazdaságra is hatással van. Így hát gyártani kell a történéseket, bármi áron. Még akkor is, ha szemetet gyártunk, amit aztán lenyomunk az emberek torkán.

EDGAR Szemén és fülén.

RJONGGL A kultúra mégis sokat köszönhet a médiának. Rengeteg értékes dolog terjedt el így.

GEO Hogy aztán szükségszerűen felhíguljon és egy nagy rakás moslék legyen belőle.

MARLAM Évek óta moslékkal vagyunk körülvéve. Csak meg kell találni azokat a kis szigeteket, ahol önmagunk lehetünk.

KIMON Az nem sokat ér. Úgy teszel, mintha boldog lennél, de csak ideig-óráig lehetsz az. Utána visszatér a rémálom, ami körülvesz. Mi értelme az egésznek?

GEO Miért vagyunk itt máskülönben, ha nem hiszünk a válaszok meglelésében?

KIMON Mert nem tehetünk mást. A legnagyobb katasztrófa után is boldognak kell látszanunk. Hiába tudjuk, hogy az élet csak értelmetlen kapaszkodás lehetőségeink másodlagos kompenzációiba, hogy a közösség mindenkor megbecsüljön minket. Mindez csak az állandó megelégedettség tüntető fitoktatása, ami hamis, de jó nekünk.

EDGAR Sürget az idő.

COSETTE Igenis mindenki mellébeszél. Mellébeszél, mert muszáj. Muszáj valakinek elmondani a dolgokat, különben beleőrülünk, ha sokáig bennünk ragad.

BRUNO Ma már kétszer mosogattam. Ennek soha nem lesz vége.

 

Csend

 

EDGAR Én a fiamnak mindig azt mondtam: szakács legyél vagy színész. Enni mindig kell, és a drámára is mindig szükség lesz. (Kivesz egy üvegcsét a rejtett zsebéből, majd a monitor elé szór belőle egy csík fekete színű port.)

BRUNO Gyermekkoromban arról álmodtam, ha felnövök, fagylaltárus leszek. Azóta sem ettem fagyit.

RJONGGL Azt hiszem mindannyian lököttek vagytok egy kissé.

EDGAR Hogy bírnánk ki épp ésszel? (végre összerendezgette az utcácskáját, nekiáll felszippantani először az egyik, majd a másik orrnyílását fogva be.)

MARLAM Te meg mit csinálsz? Illegális anyagot csempésztél fel a hajóra?

EDGAR (Szipog) Mér’…szz..mit tudnak velem csinálni odalentről?

MARLAM Jól szájbaraknak, ha visszamész.

EDGAR Nem megyek vissza. Ahogy te se.

MARLAM Be vagy tépve.

EDGAR Még nem eléggé. A fejadag nagyon gyenge.

COSETTE Ezt aláírom.

KIMON Az állatok a világ tárgyait két csoportba osztja csupán: ehetőre és veszélyesre.

COSETTE Úgy fest, ő benyelte a veszélyest.

KIMON Akkor most jól lakik.

RJONGGL Figyelemre méltó életművész.

KIMON A művészet fabatkát sem ér manapság. Mire megyünk vele?

EDGAR Hát azért apóka mondott pár okosat mostanság…(Geo felé int)

GEO Ki a művész? Aki a tudatalattija mélyén lévő dolgok iránt elég nyitott, hogy képes legyen arra, hogy ezt az anyagot olyan formába öntse, mely mindazt közölhetővé teszi más emberek számára. De ha ez az anyag nem elég rendezett, a művészet kaotikus, ha túlságosan rendezett, akkor merev, és előfordul a nem megfelelő anyag rendezettsége is. Néha pedig kiváló anyag, kiváló rendezettségben jön létre. Ezt nevezzük mesterműnek.

KIMON Az anyag rendezettsége Az entrópia…

GEO Az nem mérvadó. Világunk értelmezését egykoron a tudomány, a művészet és a filozófia hármasára építettük Részemről minden művészi megnyilvánulásomban az volt a leglényegesebb, hogy az egyébként összeegyeztethetetlen, egymást kizáró vagy lényegtelen élmény-darabkákból lehullott tudást egységesítsem. Ezt próbáltam a világnak adni. De ez most már semmit sem jelent.

MARLAM Az Égés…

BRUNO Az Égés előtt vasalótanfolyamra is jártam.

KIMON Az Égés mindent megváltoztatott. Véleményem szerint a rendszer újjáépítése azért vált lehetetlenné, mert nem a nulláról, hanem a nulla előtt vagy száz évről kellett újra kezdenünk.

MARLAM A föld kizsákmányolása meghozta gyümölcsét….

BRUNO A krumpli nem étel, a medve nem játék

EDGAR (Vigyorog) Hát..én soha nem álltam sorba szociális segélyért…heh

MARLAM Boldoggá teszel. Képzeld. Üzemeltettem egy konyhát Moszkvában. Multiknak hordtuk az ebédet, de a városműködés leszabályozta, hogy szociális étkeztetést is folytassunk. El sem hiszed, de mindig ezek az ingyenélők okozták a legtöbb gondot. Ingyen zabálták a korrekt mongol kaját – semmi ukrán – de állandóan zaklattak. Soha nem volt elég és soha nem volt elég jó. Lemaradt egy leves? Régiómester a videokonzolon egyből balról be, én meg csak nézek. Öcsém, ingyen esznek, és még reklamálnak is. Volt, hogy én vittem ki a kaját személyesen. Alig fértek el a dobozok a hajtómű mellett. Na ennyit a szociális segélyről.

BRUNO Mindenkinek van egy doboza.

COSETTE Tanulságos történet…na és, ha már itt tartunk, mi van a tanárokkal? (Kimonra néz)

EDGAR Hoppá..hoppááá

KIMON Gondolhattam volna, hogy előbb- utóbb betaláltok.

COSETTE Jajj, nem azért

RJONGGL De, azért…hogyne, jöhet…

KIMON Mi van a tanárokkal?

MARLAM Mi van a tanárokkal?

BRUNO Mi?

GEO Gyerekkoromban a tanárok mindig elégedetlenkedtek.

COXETTE Az én időmben sem volt jobb.

GEO Folyton mentek a pedagógus sztrájkok, hogy magasabb fizetés, meg ilyesmi. Közben meg mindegyik magánórákkal kereste a másodlagost, és még nyári szünetük is volt.

EDGAR Jajj, istenem volt ma három órám…hulla fáradt vagyok….

MARLAM Ezek voltak nálunk a másik problémás társaság.

KIMON Ugyan, csak nem kötsz bele az étkezési szokásainkba? Csak nem azt akarod mondani, hogy a tanárok máshogy esznek?

MARLAM Arra nem figyeltem. De az tuti, hogy a tanár eleve felsőbbrendűnek érzi magát. Mintha az, amit ő csinál, sokkal fontosabb lenne az emberiség számára, mint amit más tesz. Meg aztán megszokják, hogy mindig középpontban vannak, így aztán az étteremben is hasonlóképpen viselkednek. Természetesnek vesznek olyan dolgokat, ami másnak kiváltság lenne.

KIMON Hülyeség, ilyen egyszerűen nincs.

COSETTE Jó volt, bébi…

MARLAM Köszike.(összepacsiznak) Akkor most leszopsz?

COSETTE Vacsi után, jó?

 

Nyílik az ajtó. Belép Jerker és Dijf. Jerker a hatos számot viseli. Dijf most már vigyorog, rögvest a lemezjátszójához siet, hogy feltegyen magának valamit.

 

JERKER Uraim, az erősítés megjött.

DIJF Picsába…..gyorsan…halihó…hóhányó..

EDGAR Tyűh..még egy hivatalnok.

JERKER Látom jól be vagy már állva.

EDGAR Akár egy nukleáris katasztrófát is elviselnék.

JERKER Azért ne nagyon merevedj le.

EDGAR Megpróbálom.

MARLAM Foglalj helyet, biztos úr.

JERKER Kösz nem, inkább elálldogálok itt kormányzati őrségben.

MARLAM Van, amire születni kell.

BRUNO (Felnéz hátra Marlam cipóje felé. ) Add ide azt az Adidas-t, aztán meg vacsorázzunk.

MARLAM Az Adidas-om nem eladó. És a medálom sem, digó.

DIJF Ez az baszod….

( felcsendül Paul Kalkbrenner „Gebrunn, gebrunn” című ópusza. Ahogy a zene fokozatosan építkezik, szépen lassan mindenki táncolni kezd. Dijf gyakorlott mozdulatokkal lépeget, Edgar a széken forgolódva nyújtogatja a nyakát, Marlam feláll a kanapéjára, és a feje felett lengetve Adidas cipőjét táncol. Még Bruno is feláll, de elsőre valahogy beveri a fejét az üvegasztal sarkába. Kisvártatva beront Kassandra és Joe Is, akik csatlakoznak az egyre átszellemültebbé váló tánchoz, amely kezd valami különös szeánszféléhez hasonlítani. Megjelenik az eddig még nem látott Guamil is, természetesen fehér ruhában. Ő lenne a tízes, csak az egyes mellett lévő nulla már nem nagyon látható, mert erősen le van kopva, nem is sejtjük, hogy mitől. Így nagyjából ő is az egyes számot viseli. Odalép az álló szoláriumhoz hasonlító doboz elé, és ott tombol. Kassandra  Dijf mellé siet és minden erotikus kisugárzásával együtt vonaglik mellette, rajta, mindenhogy, ahogy csak tud. Marlam és Cosette hasonlóképpen táncol egymással, Rjonggl viszont fapofával esetlenkedik, de azért lelkes. Egyedül Geo ül. Ő nem csinál semmit, mozdulatlanul előre nézve várja ki a jelenet végét.   Az egész, lassan fokozatosan alakul ki, miközben ez a dal legalább 7 perces. Mire véget ér, vagy a hangosítók lekeverik, mindenki lihegve áll le, és lepihen. Bruno visszafekszik alulra.)

DIJF Huh..na ez már kellett…

EDGAR Valami történt végre.

GUAMIL Mikor lesz a műsor?

GEO Türelem, mindjárt bejelentkezés.

COSETTE (Kassandrára és Joey-ra néz) A vacsi hogy áll lányok?

JOEY Találtam pár egész jó kis konzervet.

DIJF Jó kis zene volt, mi? (liheg)

KIMON Azt gondolom, adóztunk egyet a kultúrának.

GEO Kiráz a hideg az ilyen mondatoktól. A médiában, ha valamely nagyokos jelentőség-teljesnek és megfontoltnak akar tűnni, akkor jön, hogy „azt gondolom”. Hű, micsoda választékosság

KIMON Teszek rá, ez az én életem. Harmincöt éves koromra azt akarom tenni, ami nekem jólesik. Az elmúlt harmincöt évet a rendszernek, az úgynevezett „ÉLETEM”-nek vetettem alá születésemnél fogva, Mire elértem, hogy meglegyen mindenem, amire átlagemberként vágyhatom, elfogyott a motiváció. Már majdnem mindent láttam, és megéltem. Már csak röhögök az embereken, hogy miket le nem erőlködnek, csak, hogy értelmet találjanak létezésüknek. Én is megtanultam túlélni. Az epret cukor nélkül ettem, az ételem zsírmentes volt, a szexhez használtam porcelán berakást, hogy ne legyen gyerek. Milyen felelősségteljes. Na és mire mentem vele? Most boldogabb vagyok, mint 15 évesen?

GEO Tökéletesebb.

KIMON Tökéletesen kiábrándult szinte mindenből.

GEO És akkor én mit mondjak? Nekem azért még vannak céljaim.

JERKER Pedig jóformán itt sem kellene lenned. Vak vagy, mégis téged választottak valamiféle ki nem mondott vezetőnknek.

GEO Nekem jogom van itt lenni. A tudás a lényeg, a többi meg csak az engedélyeztetés kérdése.

JERKER Na és a Genom teszted? A DNS mintád már gyermekkorodban kimutatta, hogy előbb-utóbb meg fogsz vakulni…j

 

CSEND

(felfogja, hogy Geo milyen idős)

 

….akkor még nem volt Genom teszt

 

GEO A „papírjaim” szerint - ahogy régebben mondani volt szokás – látok.. A többi nem számít. Rendbe akarom rakni az életem. Az írásaim már semmit nem érnek. De a nevemet hozzá akarom adni ehhez. Ahhoz túl sokat foglalkoztam a jövővel, hogy ezt most kihagyjam. Elintézték és kész. Senkit sem érdekel, hogy vak vagyok, nekik csak egy balek kell, aki nem baj, ha pusztul. Nekem meg egy kis felhajtás így a vége felé.

GUAMIL Hah! Ahhoz, hogy rendbe rakjam az életem, minimum időutazást kellene végrehajtanom.

GEO Hmmm… talán nemsokára az is megoldható.

GUAMIL De nem a magamfajta csóró munkásnak. Odalent szart sem kerestem, most van esélyem egy szebb jövőre.

MARLAM Ugyan, Szergej….

KASSANDRA Legalább hisz benne.

JERKER Csak függ az életétől, mint mindenki.

KIMON Mindenki függ valakitől. A legfontosabb szabadság, hogy az légy, aki valójában vagy. Az ember szerepet játszik. Feladja az érzés képességét és cserébe ezért maszkot ölt. Van, aki önként feladja szabadságát. De van, akit rákényszerítenek. A fogság a születéssel kezdődik. A társadalom, a szülők már eleve akadályozzák, hogy a születéssel elnyert szabadságot élvezd. Te azt utánzod, amit látsz. A szabadságit senki nem nyerheti el helyetted. Magadnak kell. Ha másra vársz, majd mindig másoktól függsz. Az emberek többségének fogalma sincs arról, hogy hiányzik nekik valami. Mi csak kinyithatjuk az ajtókat, de az embereket nem vonszolhatjuk át rajtuk.

DIJF Ezt nyúltad, haver. Lizzie James interjúja Jim Morissonnal ’67-ből. Csak kikapartad a lényeget.

COSETTE De azért hatásos.

DIJF Ja, elég jó. Csípem a Doors-t, pedig az még nagyapám zenéje.

KIMON Én csak szavakat használok. Üzeneteket közvetítek a fejemből. Szeretek az lenni, akivé válok. És közben tolerálok.

GUAMIL Tolerancia? Évekig toleráltam, ahogy engem is csak toleráltak mások. Mindig csak várni, hogy megtehesd, hogy végre te következz. Hogy egy kicsit lepihenj. Minél több idő telik el, annál kevésbé hagynak önmagad lenni. Minden újabb napon alkalmazkodnod kell. Miféle szabadság ez?

GEO Legalább élünk.

GUAMIL Pusztultam volna el az Égés alatt.

KASSANDRA Jaj, már megint ez. Hagyjátok abba ezt a mártírkodást. Ahelyett, hogy örülnétek, hogy éltek. Hogy ti megéltétek, és túléltétek.

KIMON Neked ez mást jelent szívem. Hány éves is voltál? Vagy három?

GEO Az aranykor hajnalán a félelem tesz minket gyávává. Egész életünket a ki nem mondott szavak irányítják. Dolgok, amelyeket szerettünk volna mások szemébe vágni, de sohasem tehettük meg, mert folyton csak alkalmazkodnunk kellett.

DIJF Ne parázzatok mááár.. (fel van dobva, ennek ellenére egy olyan dalt tesz fel, amely ellentétben az előzővel egy teljesen más jellegű. Az egykori cigány népdal, a szomorkás „Lindráji Szí” szólal meg) Vagy azt akarjátok, hogy ilyen legyen a hangulat? He? Tudok, ilyet is, na gyerünk sírjatok, hogy a jövő elveszett..

KASSANDRA Ne parasztkodj, lehet, hogy neked is annyi lesz a jövő héten.

DIJF Akkor sincs miért sírnunk. Az életünk szép volt, nemde? Amit elértünk, elértünk, kész. Huh! Most már ne variáljunk.

GUAMIL Ha beülhetnék egyszer egy időgépbe…

 

Az Andro Drom tétele igazán megható. Nyilvánvalóan Guamilnak szól, aki észre is veszi ezt, és Dijf felé kacsint. A dal közepénél Geo könnyei kicsordulnak.

 

COSETTE Szívesen játszanék egy sci-fi-ben.

RJONGGL Minden tehetséged meg is van hozzá, angyalom.

COSETTE Nem, mintha a jelen unalmas lenne, de itt csak pusztulás és reménytelenség árad mindenből. Az emberek kellemes dolgokra vágynak. Lehetne egy romantikus sci-fi, szerelmi szállal egy ellenállásbéli mutáns és egy Ázsiai Uniós titkárnő között, vagy ilyesmi.

RJONGGL Ez nem is rossz. Habár mindenek előtt ki kell dolgozni a részleteket, mert azon áll vagy bukik az egész. Tudod, az apróságok, amelyek a felületes szemlélőnek talán semmit nem jelentenek, de valójában attól eredeti a sztori.

COSETTE Jól van édes, ez már a te dolgod lesz.

RJONGGL Részemről visszatérhetünk rá, ha visszatértünk.

COSETTE Remek. Addig majd átbeszéljük a jelenetek.

KIMON Sajnálatos módon addig még van egy kis dolgunk.

EDGAR Sürget az idő. Így minden túl tömör nekem.

BRUNO Szerintem ez a nyúl megdöglött.

JERKER Sebaj, betoljuk azt is vacsira. Joey, menj és süsd meg. Végre nem csak konzervkaja lesz.

JOEY Én nem eszem igazi húst. Nem bírja a gyomrom csak a konzervet. Allergiás rohamom lesz.

KASSANDRA Szegény kicsi Joey…

KIMON Ez van, ah az ember az atomkorba születik.

BRUNO Szegény nyuszi. Fincsi husi.

 

Dijf lemezjátszóján megszólal a Dusty Kid: Milk című tétele. Néhányan lötyögnek, de a zene halkabb. Guamil vodkáért indul, Edgar kiszór egy újabb adag fekete port a kézfejére, és felszívja.

KASSANDRA Kérhetek?

 

Edgar megismétli az előző mozdulatsort, és a lány elő tartja a kezét.

 

KASSANDRA (szív) Figyelmeztessetek, hogy álljak jót magamért, ha vége az egésznek.

.

Zöld fények gyúlnak a mennyezeten villogva. Mindenki felnéz és nyugtázza, hogy itt a bejelentkezés ideje. Dijf lekapcsolja a zenét. Mozgolódás – csak Geo nyugodt. A középső konzolból egy arc digitális kivetülése jelenik meg. Egy ázsiai ember fejét látjuk hologramszerűen.

DIJF Na, jöhet a mozi.

EDGAR Remélem jó kis film lesz belőle.

Az arc kisvártatva beszélni kezd.

.

Icsi-Go RW104 Introszpektor bejelentkezés a Remény anyahajónak. 2033. Január 24.

 

KIMON Itt vagyunk apu.

Icsi-Go RW104 Introszpektor bejelentkezés adás rendben. mindenki a fedélzeten?

 

BRUNO Én nem tudom, itt vagyok-e.

GEO Tizenkét fő legénység a fedélzeten. Az egészségügyi állapotunk kielégítő.

 

Kassandra megbicsaklik és egy pillanatra elveszti az egyensúlyát. Majdnem elesik.

 

KIMON Mi a helyzet odalent?

 

Mint tudják a feladatuk rendkívül nagy jelentŐséggel bír uniónk és az egész emberiség számára., ezért Idelent természetesen nagy az izgalom.. útjuk mindezidáig az elvártaknak meg-felelŐen alakult, amihez gratulálok. Mindazonáltal nem túl jó hírekkel szolgálhatok.

 

EDGAR Tudtam éééén.. (kezd teljesen eldeformálódni)

KASSANDRA Kussolj már.

 

 

Sajnálatos módon az amerikai unio további erŐfeszítéseket tett annak érdekében, hogy miksszójukat a közvélemény szemében illegitimnek tüntesse fel. Továbbra sem hajlandóak elismerni, hogy a misszió technikai háttere már jóval az övék elŐtt is a rendelkezésünkre állt, és most a legkülönfélébb jogi procedÚrákat viszik véghez. Tegnap délután az egészségügyi világtanács újabb megszorításokat szavazott meg. az unión belül. A mutánsok egyre csak szaporodnak, a kiégett területeken pedig szinte semmi nem hasznosítható. Az amerikaiaknak is le kell mondaniuk azokról a kényelmi megoldásokról, és elŐjogokról, melyek eddig aránytalanul megillették. Ez a preztizsvesztés csak még inkább felkorbácsolja a nemzetkÖzi indulatokat.  Az embereknek megoldás kell, amerika pedig megpróbálja elhitetni a másik két unioval is, hogy az Ő megoldása jobb és olcsóbb.. az afrikaiak már melléjük álltak és bár európa, mint mindig most is habozik, nem sok idŐnk maradt.

 

KIMON Látjátok, már megint a politikusok…

EDGAR Ejnye-bejnye…(rángatózik…)

GEO Mi a feladat? Mit tehetünk mi? Az anyahajó adott gyorsasággal bír, az pedig kérdéses, nekünk mennyi időnkbe telik bármit is felmutatni.

 

A misszió természetesen folytatódik. Még ha a legfelsŐbb tanács érvényteleníti is az engedélyeinket, senki nem kérheti maguktól, hogy táncoljanak vissza.. az bármely embertársunk szemszögébŐl ésszerŰtlen lenne.. így hát a munkájuk tovább folyhat.. mindazonáltal a bürökráciájuknak sikerült léket fúrni a hajónkba.. Tudnivaló, hogy Önök a SzerzŐdésük aláírásával lemondtak önrendelkezési jogaikról és azon kevés szabadságjogukról, mely még érvényben van a földön.. Sajátos módon pont ezen a ponton keletkezett egy rés.  Az önhalandósági jog ugyanis, mint talán tudják, örök érvényŰve nyilváníttatott a nemzetközi jogokban. Hogy eleget tegyünk a kolóniák erkölcsi aggályaival illetett közjog beteljesülésének, a mai naptól feloldjuk az idŐKapszulájuk zárkódját. .ezt a modult csak a legvégsŐbb esetben terveztük megnyitni, ha már valóban nincs remény. márpedig a remény önök. Maguk, Ezért bízva abban, hogy felismerik felelŐsségüket, kérem ne használják a kapszulát. Ne engedjenek a kísértésnek. néhány hét múlva elérik a célbolygót, és talán az emberiség új bölcsŐjét, nem léphetünk vissza a cél elŐtt

 

Csend. A szereplők közül többen a sarokban álló kapszula felé sandítanak. Geo továbbra is előre.

 

 

KIMON Mindez már érvényben is van?

 

, a feloldás most érvénybe lép.

 

BRUNO Addig kotkodácsolok egyet.

MARLAM Neked már úgyis mindegy.

 

A szabályok értelmében el kell mondanom a kapszula használatát, de jó lenne, ha nem is figyelnének rám, és úgy, ahogy van elfelejtenék az egészet.

 

Csend

 

Na jó, akkor hát legyen. Biztos vagyok benne, hogy minannyian tisztában vannak vele, hogy az idŐkapszula nem szolgál tényleges idŐutazÓ szerkezetként. Ez csupán illuziÓgép.. agyuk multjábÓl fellelhetŐ emlékeiek alapján képzeletben oda utaznak, ahova csak akarnak. Múltjuk bármely pontjára, vagy egy – a vágyaikban elképzelt jövŐbe,.  Testüket a rendszer eközben lassan dehidratálja és mélyfagyasztja egy raktárban. Önök teljes tudatukkal jelenként élik meg a kiválasztott idŐt, testük pedig pihen a megadott dátumig., amikor is….

 

Guamil megindul, és kisvártatva feltépi a kapszula ajtaját, amelyből zöld fény árad. A többiek meglepetten tátognak, olyan gyorsan történik minden.

 

TÖBBEN EGYSZERRE Hé.. na,de… várj…Guamil!

 

 

De az máris becsapja maga mögött az ajtót.

 

 

Jajjnnemáár….…

 

EDGAR Nem volt valami nagy meggyőző beszéd… (toporzékolgat)

JERKER Egy null a rendszernek.

KASSANDRA Nem lehet valahogy megállítani?

DIJF Jajj, bébi, épp az a lényeg, hogy a saját sorsodról te döntesz. Ennyi maradt nekünk ebben az elcseszett világban mentőövként. Ennyi, és nem több. Legalább ezt meghagyták, ha már semmi másról nem dönthetsz, miközben a világ a pokol szélére sodródott.

EDGAR Amúgy is kevés az élelem. Heh… (Fújtat)

KIMON Ezeknek a szerkezeteknek a fenntartása is energiába kerül, akkor miért nem lövünk le inkább mindenkit, aki nem bírja?

KASSANDRA Ne legyél már ennyire barbár.

COSETTE Vajon hova mehetett?

KIMON Megvolt a joga hozzá…

BRUNO Az még megvolt.

 

Betöltés folyamatban. 1989 december 24, Targoviste, románia. Fél óra múlva otthon lesz. Igazán sajnálatos., de …

 

KIMON Miért pont ezt választotta? Még nem is élt.

JERKER Valami dédnagypapás nosztalgia, ilyesmi. ..

MARLAM Asszem én is megyek. (Megindul)

 

Ismételt zúgolódás. Marlam útközben rácsap az Introszpektor-t megjelenítő konzolra, mire az eltűnik.

 

COSETTE (Marlam után) Édesem, nem baj, ha én még egy kicsit elszórakozgatok a mi kis filmes barátunkkal?

MARLAM Csak ne zavartasd magad. Fő a karriered.

COSETTE Na, és mégis hová mész?

MARLAM (Kinyitja a kapszula ajtaját) Beelőzöm Edgart, és én adom el a kanadaiaknak azt a rohadt sok sugárvédelmi szkafandert. Tőgazdag leszek.  (Becsukja maga mögött az ajtót)

COSETTE (Rjongll felé) Na gyere édes, huncutkodjunk. (Kihúzza magával az ajtó felé, majd eltünnek)

DIJF Azt hiszem illene feltennem egy ilyen elgondolkozós számot. (A lemezjátszójához lép. Felrak egy újabb korongot, amely Skeeter Davis-től az „End od the world”.

 

JERKER Most akkor mi lesz?

KASSANDRA Hogyhogy, mi lesz? Megyünk tovább a végtelenbe.

JERKER Na ne már. Nyilvánvaló, hogy elbukjuk az egészet. Odalent fogy a kaja meg a hely, itt meg pár méterre tőlünk a tökéletes lét.

JOEY Na ne röhögtess. Egy dobozba zárva?

JERKER De a fejedben a végtelen szabadság. Hiszen így is úgy is be vagyunk zárva a saját kereteink közé. Honnan tudod, hogy az általad valósnak vélt világ igazi? Ugyan, mi olyan fontos vár odalent? Hisz vissza sem térünk. Ti is tudjátok.

GEO Ezt csak a félelmeid mondatják veled. Én maradok. Azért jöttem, hogy ezt végigcsináljam.

EDGAR Különben is kell valakinek maradni, hogy irányítson…(egyre jobban rángatózik, amdj a aföldre vetve magát folytatja. A többiek unottan nézik, míg lassan kimú)

DIJF Ja, ez igaz.

KASSANDRA Jaj, ez meg jól idecsinál, mi? Bruno, eriggy és vidd ki a szemétbe.

BRUNO Nem, én inkább azt hiszem, visszamegyek gyerekkoromba, vagy a gimibe. Még nem tudom, mindjárt eldöntöm.

KASSANDRA Előbb vidd ki a szemetet.

BRUNO És mi lesz a nyuszival?

DIJF Majd elküldjük utánad légipostán.

BRUNO Na jó, de várjatok meg. (fogja Edgar hulláját és kivonszolja a tolóajtón)

DIJF Nahát, jó kis buli kerekedett. (leveszi a lemezt, majd újabbat rak fel.)

KIMON Na, és mi? Itt maradunk ufókra vadászni?

GEO Én elszánt vagyok.

KASSANDRA Hát nem is tudom. Ez a Bruno felbosszantott. Igaz, én a gimi alatt kicsit másként szórakoztam, mint a többiek, de akkoriban szép volt az élet. Annyi pénz kerestem, hogy még az égés után sem éheztünk. A család maradék tagjait én etettem, és büszke voltam magamra.

 

Újabb dal szólal meg halkan, de jellege miatt így is erős. Az „Engine -EarZ: Introspector” című tétele. |

 

 

JOEY Valljuk be, mind lelépnénk legszívesebben.

KIMON De akkor ki a f@sz csinál rendet?

DIJF Héj, ki mondta, hogy muszáj rendnek lennie?

GEO Fontos, hogy a dolgok rendben menjenek. Nem élhetsz káoszban, mert a rendezetlenség sebezhetővé tesz. Tudnod kell, hova nyúlj, ha baj van. És a bajt pedig a rendezetlenség okozza.

KASSANDRA Én azt hiszem, mégis csak megbomlasztom azt a rendet. Ne haragudjatok, de azt hiszem szebb életet is kaphatok ennél. Itt ülök egy hülye űrhajóban úton a világvégébe, ki tudja mi lesz? Az ufókkal mégsem kufircolhatok…(Belép a kabinba, és széles mosollyal távozik)

DIJF Jajj, ne már, így nem marad egy nő sem a hajón. (rácsap a lemezjátszó indítógombjára, a zene leáll.) ~

JOEY Nyugi, én még itt vagyok..

DIJF Akkor inkább én is utazom.

KIMON Cosette-et még elcspheted.

GEO Szánalmasak vagytok mind. Hát nincs itt egy igazi EMBER? Mi a fene van veletek? A jövőnk múlik ezen!

KIMON Nem sok jövőnk maradt már. Minden feltorlódott és elviselhetetlenül szűkké vált. A dolgok, amelyeknek meg kellett történniük, már megtörténtek. Csak végig kell játszanunk az előre megírt szerepünket. Ilyen a történelem.

GEO Én ezt nem hagyom.

KIMON Semmit nem tehetsz.

DIJF Én ezt nem bírom tovább. Elhúzok a Jcsába.

GEO Legalább te ne…

DIJF Nézd, én tényleg sok mindent megéltem. Vissza akarok menni oda, amikor még minden rendben volt. Az égés előttre.

GEO Az égés így is úgy is megtörtént. Csak a fejedben leszel ott. Meg fogod unni, azt, hogy nem telik az idő, és mindig ott vagy. Bele fogsz őrülni.

DIJF Nem tudom. Lehet. De most legalább van választásom. Lehet, hogy meg fogom unni azt az életemet is, de ez…ezt már nem akarom tovább nézni. Tudom, hogy gyenge vagyok, de ennyit igazán megérdemlünk. Hiszen mind gyengék vagyunk.

GEO Azzal, hogy aláírtuk a szerződést, tanulságot tettünk arról, hogy nem.

JOEY Na jó, én ezt nem hallgatom tovább. Figyeljetek, elmegyek vacsizni, aztán folytatjuk, oké?  Lehetőleg legyen itt valaki még, mire visszajövök. Egyébiránt meg tartsatok velem. Jobban megy a gondolkodás, ha van egy kis flamó a hasban, ó…. (Ő is kimegy)

JERKER Hozhatna egy szendót, mielőtt lelépek. Szerintetek üres hassal milyen a hibernáció?

GEO Tegyél fel ennek a baromnak egy búcsúőszámot Dijf, aztán ne is lássam. Az ilyenekre nincs szükség itt.

DIJF Hát, öreg, úgy néz ki, mindenki lelép…

JERKER végre elhúzzák a nótámat.

GEO Nagyon gyorsan feladtátok. Én vagyok az egyetlen, akinek épp maradt az elméje?

KIMON Mindig van egy okosabb.

 

Újabb zeneszám. Dijf már az utolsókat pörgeti. Odabillent Jerkernek, aki magasztosan bevonul a kabinba. Közben az „EPMD: Strictly Business „ című dala szól. Dijf bólogat.

DIJF És most én jövök pajtások.

KIMON Nem gondolod meg magad?

DIJF Te maradsz? Vagy mire vágynál?

KIMON A vágyaink csak szimbólumok, amikkel saját magunkat akarjuk szimbolizálni. Megpróbáljuk úgy eltölteni a nekünk szánt időt, hogy az a lehető legjobb legyen érzékeinknek. De folyton kiszúr velünk a sors, amit nem értünk és nem vagyunk hajlandóak elfogadni. Ha pedig elfogadjuk, bánjuk, hogy nem lehetünk szabadok. Erről szól az egész.

DIJF Szép volt öregem. Úgy látom nem jössz. Sebaj, majd küldök képeslapot én is…mondjuk Kingstonból a kilencvenes évek elejéről. Oké?

KIMON Ahogy érzed.

DIJF Figyu, ha lejárt a zene, nyugodtan rakjatok fel bármit. A cuccot ezennel rátok ruházom. Na minden jót.(Belép a kabinba és eltűnik)

KIMON Na, ketten maradtunk öreg.

GEO a fiam lehetnél az biztos.

KIMON Szívesen lettem volna a fiad.

GEO Most már mindegy.

KIMON Megmentjük a világot?

GEO Megmentjük.

KINON Akkor gyere, vacsorázzunk meg. Hosszú út áll még előttünk.

GEO azt hiszem az Introszpektor mérges lesz ezért itt.

KIMON Mindegy, mi jól döntöttünk. Szerződésünk van.

GEO Jah,, aláírtam…

 

Miközben kimennek, a zene elhalkul. Középen a nyuszi egyszercsak kiböki fejével a ketrece rácsát és kimászik. A díszlet elfordul, és egy teljesen új helyszínt pillantunk meg. Közben felcsendül az utolsó dal: Paul Kalkbrennertől az „Azur”. Szépen befolyik a színre, ahol tizenkét embert látunk -  a szereplőket – egy-egy üvegbúra mögött lefagyasztva. Sorszám szerint egymás mellett fekszenek nyugalomban, mindegyik üvegbúra elején digitális kijelzőn egy évszám. A legelső búra felett, amely az 1-es Geo-é, vörös fénnyel villog egy kijelzőn:

RENDSZER MEGHIBÁSODÁS