„Izrael Állam (…) az ország fejlődésével minden állampolgárnak jólétét kívánja szolgálni, azon szabadság, igazság és béke alapján, amelyet Izrael prófétái hirdettek. Vallási, faji és nemi hovatartozásra való tekintet nélkül minden lakosának a politikai és társadalmi jogok teljes egyenlőségét, vallási, lelkiismereti, nyelvi, oktatási és kulturális szabadságot fog biztosítani.”

Izrael Állam Függetlenségi Nyilatkozata, 1948. május 14.

SZEREPLŐKMORTECAI Tetováló stúdiót vezet

KILROY Tetováló tanonc

WOTAN „Turista”

LOTÁN A helyi cionista turistaszakkör vezetője

SAROYAN Palesztin bevándorló

Első és utolsó felvonás

Coney Island, New York, egy ócska, lepukkant tetováló szalon, amelyet már csak a szóbeszéd alapján lehet megtalálni, mert illegálisan működik. Bal oldalt, a bejárattól nem messze egy tetováló ágy, mellette kis gurulópulton tetováláshoz használatos eszközök: különféle méretű tűk, színes műanyagflakonok, törlőkendő, stb. Az ágy felett állítható kislámpa, mellette szék. Középen egy komódban újságok, mappák, egyebek, a komód tetején egy laptop, valahol oldalt két kis hangfallal egybekötve. Jobbra egy kanapé, előtte lapos üvegasztal. Hátul egy másik ajtó (valószínűleg vészkijárat), előtte a sarokban egy rozzant ital automata, felette vasrácsos lépcső vezet fel az emeletre. A falon középen a komód fölött egy non figuratív mintázatú Jézus feszület festve csupa feketével, mellette kétoldalt tükrök.  Mortecai a komód előtt szöszmötöl a telefonjával, .

 

MORTECAI Rohadt okostelefonok! Megint vissza, törlés, anyád! Fél óra, mire megírok egy üzenetet. Na végre.

Odamegy a laptophoz, lerakja a telefont, majd megérinti a készüléket, mire az életre kel. Kisvártatva egy dal szólal meg. A Dinomib előadásában a „Deep Blue”A zene halkan hömpölyög, Ezalatt Mortecai elkezdi a felkészülést az aznapi munkára. Festékes flakonokból kiadagolja a szükséges színeket, felkapcsolja a kislámpát, felhelyez egy tűt a gurulópulton lévő tetováló-gépre, stb… ekkor lép be a bejáraton Kilroy. Látszik rajta, hogy egész éjszaka duhajkodott. (Ráadásul egy jókora Rododendron van a kezében)

MORTECAI Apám!

KILROY Hajé! Megjöttem, bocs a késést! Muszáj volt megvennem ezt a szép darabot. A Metro aluljáróban akadtam rá.

MORTECAI Ja. Hát épp most írtam egy üzenetet, hogy jó lenne, ha összekapnád magad. Nem hallgatsz híreket?

KILROY Picsa. (Leteszi a növényt, tapogatja a zsebeit) Nem vettem észre, idefele az új Sebastian Mullaert cuccot hallgattam, abban meg olyan rezgések vannak…

MORTECAI Ah. És mi lesz ezzel a páfránnyal itt?

KILROY Rododendron. Katrina imádja az ilyesmit. Valahogy most lesz a szülinapja.

MORTECAI Szóval elviszed.

KILROY Persze, el, el, de egy darabig lehet, hogy nálad lakna – meg kell néznem a naptáramat. (Felveszi a növényt és az italautomata mellé helyezi a sarokba, miközben Mortecai beszél hozzá:)

MORTECAI Szerintem dobd el jó messzire azt a naptár öregem. Nem láttál semmi különöset odakint?  Hol van itt egy tévé? Saroyannak mintha lenne egy odafönt.

KILROY Mi a francról beszélsz, minek neked tévé? Sose nézed. Nem te magyaráztál múltkor fél órán keresztül, hogy mekkora agymosás az egész televízió, meg minden. „Még  csak nem is nézettségi mutatókról van szó, hanem a kibaszott reklámfelületről”, bla, bla..

MORTECAI Pofa be, le kell hoznunk Saroyanét, hogy nézhessük a híreket folyamatosan.

KILROY Mi van, megzakkantál?

MORTECAI Azt mondjad, mi van az utcán! Az emberek nem viselkednek furcsán? Lehet, hogy az ajtót is be kéne reteszelni.

KILROY Furcsán? Nem hinném. Minden a megszokott. Az öltönyösök keresztül kasul rohangálnak a millióik után a belvárosban a krómdzsippjeikkel, a prostik ott lebzselnek a ……sarkán, mint minden reggel, de semmi más extra, habár azt mondják, a filippínók kaptak valami csúcs kokszot otthonról, ami alig van ütve, szóval…

MORTECAI Nem, nem…úgy értem, nem izgatottak, nem sietnek sehova?

KILROY Miért sietnének? (Odamegy a laptophoz és egy USB tárral babrál)

MORTECAI Most kaptam a reggeli hírekkel egy értesítést, hogy valami vírus elszabadult, vagy mi. Karatén alá vonják az egész környéket.

KILROY Egész Coney Island-et? (Gépel)

MORTECAI Még az is lehet, hogy az egész várost.

KILROY Hát én nem láttam semmi különöset.

MORTECAI Nem tudom, nem tudom kamu-e vagy mi van egyátalán, de volna mára négy kuncsaftunk, szóval…

KILROY Lehet, hogy el se jönnek.

MORTECAI Lehet, hogy nem megy senki sehova. szerinted Saroyan felébredt már?

KILROY Kit érdekel? Te vagy a főnök, ő csak bérli a padlásodat. Felmész ’azt elkéred a cuccot. ( Kihúzza az USB tárat ) Na felraktam a Mullaert cuccot a gépre, ha gondolod…

MORTECAI Most nem tudok ezzel foglalkozni.

KILROY Ugyan, biztos valami faszkalap félrenézett valamit.

MORTECAI Az a baj Kilroy, hogy manapság túl sok a lehetőség egy világméretű katasztrófa előidézésére. A nagyhatalmak tele vannak atommal meg vegyifegyverrel, elég egy rossz gombot megnyomni.

KILROY Paranoiás vagy. Az ilyesmi nem megy ilyen egyszerűen. Ki van az találva.

MORTECAI Abban én is biztos vagyok. Csakhogy tudod, kurva nagy a népesség. Kit zavar némi kísérletezgetés?

KILROY Aha, és majd pont New York-ban kísérletezgetnek…nézd, tudom, hogy nem könnyű ez neked, mióta 9/11-nél….

MORTECAI Nyilván elcsesztek valamit és elszabadult a cucc. Ennek semmi köze 9/11-hez.

KILROY És szerinted van olyan jó fej a kormányunk, hogy bejelent egy ilyen ügyet. Pont te gondolod ezt?

MORTECAI Hát biztos, most már muszáj. Aztán majd ráfogják valamelyik arab országra vagy az észak-Kóreaiakra.

KILROY Már megint túlzásba vitted az UFO magazin olvasását, igaz? Mondtam, hogy nem ártana kihagyni egy-egy számot.

MORTECAI Már hetek óta nem is olvastam. Te is tudod, mennyi munkánk van, jönnének ma is ezek a bandatagok….

KILROY Naná, ha már leszerveztem neked a fél Lower Eastside-ot, igazán hálás lehetnél.

MORTECAI Hálás vagyok, hogy gördíted az üzletet, de te is tudod, hogy nem szeretem a csoportos tetoválást. Mondjuk jól fizet, az igaz. Viszont lehet, hogy nemsokára nem lesz kit tetoválnunk. Az emberek nem rohangálnak tetkót varratni a világvége közepén.

KILROY Nem lesz semmilyen világvége - tudod mit, majd én felébresztem neked Saroyant, szerzünk egy tévét, és megnézzük, hogy minden oké.

MORTECAI Errefelé nem szokott semmi sem oké lenni. Ebben az országban bármi megtörténhet. Mondj még egy olyan helyet a világon, ahol így meg tudnak rendezni egy 9/11-et? Ezek profik, öregem….

KILROY Hagyd már ezt a baromságot Mortecai…., különben is miért nem nézed meg a bővebb híreket az okos telefonodon?

MORTECAI Nem értek ehhez a szarhoz. Amióta lecseréltem a nyomógombost, azóta nem tudok üzenetet írni, neveket keresni, de a legrosszabb, hogy minden este töltenem kell. Micsoda energiapazarlás ez a mai világban? Ezeknek semmit nem számít a globális felmelegedés?

KILROY Állj le Mortecai, add ide inkább.

Mortecai nyújtani készül a készüléket, amikor nyílik a bejárati ajtó és beront Wotan. Kissé rémült. Becsapja az ajtót maga mögött és zihálva néz rájuk.

MORTECAI Segíthetek?

WOTAN Bejöhetek? Ugye nem bánjátok?

KILROY Már bejöttél.

WOTAN Igen, igen, én esküszöm, hogy nem leszek a terhetekre, komolyan…nyugton maradok, csak hát legalább másfél órányira lakom, és nem volt jobb ötletem. A barátnőm Katriss, mesélt egyszer erről a stúdióról, és amikor megláttam az ereszcsatornán azt a neonzöld nyuszis matricát, hirtelen beugrott. Szóval gondoltam, kihúzom itt addig.

MORTECAI (Gyanakvóan) Meddig?

WOTAN Amíg a dolgok helyre kerülnek odakint.

MORTACAI (Kilroyra néz elégedetten) Látod, baz’meg megmondtam. (Odalép Wotanhoz) Mi van kint?

WOTAN Hát azt mondják, elég nagy a baj. Valami fertőzés tombol vagy mi. Nem egészen értettem, mert csak egy kirakaton keresztül láttam a híreket. De ott jó nagy betűkkel az volt az alsó szalagszöveg, hogy mindenki zárkózzon be, hogy tűnjünk el az utcáról.

KILROY Mi ez az egész?

WOTAN Nem tudom, de komolynak tűnt, az emberek méhkasszerűen pánikolni kezdtek, egyszerre mindenki megőrült. Nem hallottátok a zajt, a dübörgést?

MORTECAI Ez egy biztonsági ajtó. Elég jól hangszigetel. Tudod, nem épp a legbarátságosabb környék ez.

WOTAN De hiszen ez Coney Island. Pár kedves zsidón kívül nem lakik itt senki.

KILROY Te nem idevalósi vagy, ugye?

WOTAN Hát, Dániából jöttem, igaz, dde..már egy ideje itt vagyok nászúton.

KILROY Nászúton?

WOTAN Igen…kicsit elnyújtottuk. Mi csak úgy járjuk a világot, és … próbálunk jót lenni...az emberekkel.

KILROY Nahát, ez hihetetlen. (végre nekiáll, hogy megnézze Mortecai telefonját)

MORTECAI Senki sem tesz jót senkivel. Leginkább azzal járna jól mindenki, ha mindenki nyugton maradna otthon a saját hülyeségeivel.

WOTAN Ezt nem értem. De most nem fontos. Szóval maradnék, ha lehet. akár még tetoválást is hajlandó vagyok csináltatni.

MORTECAI Ennyire zűrös a helyzet?

WOTAN Nem tudom, de én már egyszer kibekkeltem a kaszást, úgyhogy most sem fogom hagyni magam.

MORTECAI Aha.

KILROY (A képernyőt böngészi) Hát akkor kapd össze magad. Úgy tűnik, Morti, hogy igazad volt. Bepisálok, és tényleg. Valami büdös nagy újkolera vagy mi ez a szar.

MORTECAI Á, a programozott népirtás. Ez már azért etikátlan. Úgy látszik nem hatnak túl gyorsan a műanyagkajákba szórt mérgek.

WOTAN Akkor bejönnék.

KILROY Válassz egy világvége tetoválást.

MORTECAI De tényleg, figyeld már: tömik belénk az aszpartámot meg a nitrogén-glutamátot, csoda, hogy még nem döglöttünk meg. És úgy látszik ők is csodálkoztak, szóval előkaptak valami jobbat.

KILROY (Wotannak) Ülj le nyugodtan. Úgy fest, a mai vendégek úgy sem jönnek. Ha van egy kis eszük. Azt írja, ne menjen ki senki az utcára, mert még nem találták meg a vírusforrást, szóval tömegben csak terjed.

Wotan leül a kanapéra.

MORTECAI (Odahajol) Mit írnak még?

KILROY Nem sokat. Szerintem még alig tudnak valamit.

MORTECAI Ha tudják, hogy mi ez az egész, akkor azért mondhatnának egy-két infót. De miket beszélek – nyilván ki van találva előre az egész forgatókönyv.

KILROY Ennyi. (Lerakja a pultra a telefont) Majd frissítgetünk.

MORTECAI Szuper.

WOTAN El kellene torlaszolni az ajtót.

KILROY Azért még nem randalíroznak zombik az utcákon.

WOTAN De egy vírushordozó bejöhet.

KILROY Miféle vírushordozó? Nem mondták egy szóval sem, hogy emberekről van szó. Lehet, hogy macskák terjesztik.

MORTECAI Jól van, bezárunk, te meg állj le. (Odamegy az ajtóhoz, hogy bezárja. Amint megteszi, kivágódik a hátsó ajtó és belép Lotán. Totál zsidó, tipikus kellékekkel: fején kapedlit visel és minden ruhadarab fekete rajta, az egyetlen szokatlan a kezében lévő tablet.)

LOTÁN Üdv. Bocs, hogy késtem.

MORTECAI Mi van?

LOTÁN Csak viccelek. Az utcáról jövök, kicsit elszabadultak az indulatok, gondoltam meghúzom magam.

MORTECAI Azt a vészkijáratot senki sem ismeri. És nem lehet csak úgy véletlenül felfedezni.

LOTÁN Hát én ebben elég jó vagyok. A nevem Lotán, a helyi cionista szakkör vezetője. Ezt csak azért mondom, mert előbb utóbb mindig az a vége, hogy megkérdezik, mi ez a cucc rajtam.

KILROY Haver, ez itt Coney Island, rólad meg lerí, hogy ekte zsidó vagy, mi ebben a furcsa?

LOTÁN Nem, nem, várjunk csak. Ne emlegessünk engem a helyi arcokkal jó? Én igazi zsidó vagyok, nem az a turistaféle.

WOTAN Ó, édes istenem…

LOTÁN Aha – látom te is vérvonalban vagy, de mintha nem tűnnél hithűnek.

WOTAN Miért, mert nem akarom rabszolgasorban tartani a fél világot?

LOTÁN Hohó, hohó, álljunk csak meg. Azt hiszem itt szükség lesz némi eligazításra.

KILROY Figyeljetek, mi ez itt, valami vetélkedő? Ne itt beszéljétek meg ezt jó? Nem érdekel, ki milyen zsidó, én például keresztény vagyok, de lehetnék épp hindu is, és egyátalán, most már akkor ez így lesz? Hogy így jönnek befele az emberek ide, mint valami menekülttáborba?

MORTECAI Hagyjad csak Kilroy, engem ez érdekel. (Lotánhoz:) Told oda azt az automatát az ajtóhoz, azt hiszem, megvagyunk.

KILROY (Elfordul) Na, ez kellett, fasza kis napunk lesz.

LOTÁN (Szenved az automatával.) Én bármikor kész vagyok egy kis eszmefuttatásra, és mivel az utcán épp valami járvány tombol, akár még hasznosan is eltölthetjük ezt az időt. Nem akarok kellemetlenkedni, de nézzük a jó oldalát. Még tanulhattok is tőlem.

WOTAN Nem hiszem, hogy jogod van bárkinek is prédikálni.

KILROY Én ezt nem hallgatom. Nem lenne jobb, ha inkább dolgoznánk. Mondjuk, kereshetnénk egy kis pénzt, hogy legyen miből fizetnünk a koporsókat, ha tényleg elpatkolunk. Legalább ezt a két prozelitát varrjuk szét, ha majd megtérnek istenükhöz, jól nézzenek ki.

LOTÁN Kikérem magamnak, én nem vagyok prozelita. Mindig is zsidó voltam. Ez (mutat Wotanra), nos, őt itt meglehet, hogy az, de én?

WOTAN Hagyjál már ezekkel a vallási faszságokkal.

LOTÁN Szégyen. Szégyen, hogy ebbe az országba menekült el anyám, pont ide, ahol az ilyen magadfajták tenyésznek. Szégyen, hogy otthagyta a szent földet, mikor két éves voltam, és éppen erre a lepratelepre kellett jönnie.

KILROY Ugyan, mi bajod lehet? Egész Észak-Amerika Izrael zsebében van. Bármikor elhúzhatsz innen.

LOTÁN (Nekitámaszkodik az automatának) Azon vagyok, ne aggódj – de volna itt még egy kis dolgom.

MORTECAI Vajon ez jó hír nekünk?

LOTÁN Nem tudsz te semmit, Hófehérke. Fogalmad sincs a dolgok állásáról.

KILROY Ja, persze, hiszen én csak egy goj vagyok, igaz? Egy senkiházi, aki szerinted a nullánál is kevesebbet ér. Igen öregem, beleolvastam a kis Tórátokba, tanulságos mondhatom. Igazán jópofa kis rasszista dumák vannak benne. És még ti jöttök ezzel a fajgyűlölő maszlaggal? Még a fekák se annyira érzékenyek a niggerezésre, mint ha azt mered mondani „zsidó”. Olyankor felkapják a fejüket, mintha valami tiltott szó lenne.

LOTÁN Úgy nézem, te mégis csak pogány vagy.

KILROY Keresztény volnék, de nem veszem véresen komolyan. Mondjuk ezt a jézus nonfit azért felraktuk ide (maga mögé mutat a hüvelykujjával), mert jól nézett ki, de gyakorlatilag még az imákat sem ismerem. De az Újszövetségből azért olvastam valamennyit. De mi a faszt magyarázkodok? Számít ez? Számíthat ez bármit a magadfajtának?

LOTÁN Csak az számít, hogy minek születtél. Te például egy keresztény ördögnek, aki elárulta a hitet. Mert ti ilyenek vagytok. Vágod azt, hogy „Páli fordulat”? A zsidó hitből született a te áruló hited is. Az őseid a rómaiak seggét nyalták, azok meg hatalmat adtak nekik. Ez hát a nagy kereszténységed.

MORTECAI Nana! A keresztények csak azért váltak ki, mert elegük volt a beteges szabályaitokból. hogy csak egy példát mondjak, ők nem alkalmaztak születési megkülönböztetést vagy körülmetélést. Bármely pogány beléphetett, mert ez így volt helyes.

LOTÁN Ó, Hát persze, a ti „szeretet vallásotok”. Ez ugyebár ugyanaz a felekezet, amely ezek után isten nevében keresztes-háborúk során mészárolgatta Európát? Ja, igen, már emlékszem.

MORTECAI Ez a vallás tiltotta meg a zsidóknak a rabszolgatartást, igen, én is emlékszem.

WOTÁN Senki nem tehet arról, hogy minek született. Én zsidónak születtem, mégsem követem a vallási előírásokat. Egyszerűen nem érdekel. Ez az egész ügy túl bonyolult, én meg csak élni akarom az életemet anélkül, hogy folyton a hovatartozásom miatti dogmákra kelljen figyelnem. Miért kellene magam szégyellni azért, mert egy szabad országban élek, olyan helyen, ahol nem kell bizonyítanom minden reggel az elszántságomat? Egyszerűen csak hagynak élni. Vajon a szüleid miért költöztek ide?

LOTÁN Ne merd szádra venni a családomat.

WOTAN Az én anyám Dániába menekült a borzalmak elől, a tied meg ide. Ennyi a különbség köztünk.

LOTÁN Az én anyám legalább megtartotta a hitét, és így nevelt engem is.

WOTAN Az én anyám meg azt akarta, hogy szabad legyek.

KILROY Az enyém szerintem kurva volt.

LOTÁN Soha nem lehetsz szabad, ha nincs hazád.

WOTÁN A mi valódi hazánk húsz megapixeles zsidói - az olyanok,mint te, és a még rosszabbak – azt gondolják, hogy mindent megtehetnek, mert ők a kiválasztott nép.

KILROY Azért egész jól össze is jött nekik az elmúlt száz év mondjuk.

LOTÁN Erről ti nem sokat tudhattok.

KILROY Te is csak azt tudod, amit elmondtak neked apám, ahogyan mi is csak azt, amit nekünk meséltek. Mindenki azt véli jónak és igaznak, amiben felnőtt. Túl sok a bonyodalom a ti történelmetekkel. Egyátalán, mire fel ez a hype-olás? Miért kell, hogy állandóan beálljatok a képbe?

MORTECAI Nem tudnak nem beállni. Ők irányítják a világ gazdaságát.

KILROY Haggyad’ má’ megin a hülye összeesküvés elméleteidet.

csend

LOTÁN Még hárman sem bírhattok velem. Az én hitem felettetek áll.

MORTECAI Csak elvakítottak. Ennyi az egész. Vagy elvakítottad magad. Tudod, barátom, mi itt nemigen foglalkozunk a vallással. Jönnek ide mindenféle népek varratni, és kurvára nem érdekel, hogy hindu vagy ortodox, katolikus vagy református, muszlim vagy zsidó. Leszarom. Amíg tud viselkedni. Te tudsz viselkedni?

LOTÁN Nos, ami azt illeti, még van mit fejlődnöm…már ami a hithű zsidó viselkedésformákat illeti. De jó úton haladok. Egy cionista szakkört vezetni sem kis dolog. Az öltözködéssel semmi gond, és a történelmet is betéve tudom. (A kezében lévő tabletet lobogtatja)

MORTECAI Azt meghiszem. Nem is kétlem, hogy teletömték az agyadat a meghamisított történelmetekkel.

WOTAN Egyetértek.

LOTÁN Ugyan, te meg mit tudhatsz az amerikai iskolázottságoddal? Itt az oktatás színvonala a csirkeagyak szintjén működik.

MORTECAI De a lehetőséged mindig meg van fejleszteni magad. Tudod, én csak azért tanultam vallástörténelmet az egyetemen, hogy megvédhessem magam az ilyenektől, mint te is. Meg az összes hívőtől. Én tényleg pogány vagyok. De sokat olvastam a történelmedről. És biztos vagyok benne, hogy az más volt, mint amit te tanultál.

LOTÁN Na, akkor most leülök a kamuzsidó mellé. (Elindul, és leül Wotan mellé a kanapéra, de nem néz rá, ahogy a tetováló-ágyra felült Mortecaira sem. A bejárat felé bámul mereven) Én azt tudom, hogy mi vagyunk a kiválasztott nép, igen, és, hogy te egy senki vagy, és az is maradsz.

MORTECAI A te kiválasztott néped jóval később telepedett le azon a földön, mint ahogy azt elhintik. Azon a területen legelőször sémi népek éltek, meg arabok. Átmeneti terület volt, és a héberek jóval később jelentek meg. Ezt nevezitek ti „Egyiptomi fogságnak”, de már eleve egyiptomi terület volt, mikor Mózes állítólagosan egyesítette a törzseket, hogy aztán kivonuljon.

LOTÁN Te most tényleg az exodust firtatod?

MORTECAI Az exodust, amit érdekes módon egyetlen korabeli egyiptomi írásos lelet sem említ. Pedig az egyiptomiak köztudottan mindent papírra vetettek. A ti történelemkönyveitek azt tanítják, hogy legalább hatszázezer ember vonult negyven éven át a sivatagban gyerekestül, feleségestül. És erről semmit nem írtak volna a precíz egyiptomiak?

WOTAN Ja, meg még a Sínai-hegy „sincs meg” a mai napig.

MORTECAI Persze. Nem volt semmilyen kivonulás. Az egyiptomiak fele annyit sem baszakodtak, mint mondják. Sok zsidónak igenis jó volt, ahogy a dolgok működtek, eszük ágában sem volt kivonulni. Néhány törzs elhúzott és annyi. a legelvetemültebbek, akiket a vallási vezetőik behülyítettek.

LOTÁN Nekem akartok történelmet hamisítani? Átlátok rajtatok.

MORTECAI Érdekes. Pedig a te cionista barátaid odaát a legkiválóbb történelemhamisítók. Csak nem figyeltek eléggé a részletekre, azokat nem dolgozták ki annyira. figyelj csak: Mózes megérkezik Izrael gyermekeivel Kánaánba, aztán egy isteni parancsra lemészárolja a lakosság nagy részét, a maradékot meg vízhordásra és favágásra kényszeríti? A valóságban Jerikó meg a többi hatalmas erődítmény, amelyet állítólagosan legyőztetek, hogy visszafoglaljátok a földeteket, csupán kis falvak voltak. A kései írók találták ki ezt az egészet, mint ahogy Salamon királyságát is felnagyították. Róla - az első szuperkirályotokról, akinek állítólag hétszáz felesége volt - a Biblia még csak említést sem tesz.

WOTAN Minden mítoszotokat a cionista történelem-gyárosok agyaltak ki, mint ahogy az özönvizet vagy a tenger kettéválasztását is.

MORTECAI Persze. Ez látta el üzemanyaggal az identitáskeresést, a terjeszkedési politikát és az önigazolást, bizony.

LOTÁN Hitetlen kutyák vagytok mindketten. És ez mind csak az amerikai propaganda része. Át van mosva az agyatok. És pontosan ezért kell tennünk valamit. A világ tele van a hozzátok hasonló, tölteléknek való semmirekellőkkel.

WOTAN Salamonról még én is olvastam…

LOTÁN Na, te meg aztán. Salamon volt sokat szenvedett népünk első dicső királya…

KILROY (Közbevág) A ti népetek állandóan csak szenved. Azt hiszitek másoknak semmi gondja nincs?

LOTÁN (Nem hagyja magát) ..azt követte az Izraeli Királyság, és igenis volt Exodus, mégis milyen alapon kérdőjelezheted ezt meg?

MORTECAI Nos, ez az egész felnagyított, meseszerűvé tett. Exodus csupán pár sátornyi szakadt zsidóról szól, akik arrébb költöztek egy másik egyiptomi területre, ahol békén hagyták őket, majd pár száz év alatt kinőtték magukat és mindféle királyságokat alapítottak. Egészen addig, amíg meg nem érkeztek az arabok. Na, ez az, amit azóta is bőszen sérelmeztek, végül is. De tudod-e, hogy az arabok nem is voltak olyan gecik, mint mondjátok? Oké, manapság már nem kell őket félteni, de a kezdetek kezdetén még nem így volt. Az arabok azt mondták a leigázott zsidóknak meg keresztényeknek, hogy, ha felveszik az iszlám hitet, nem kell fejadót fizetniük. Imaházakat is építhettek.

KILROY Ez azért elég korrupt.

MORTECAI Oké, de nézzük csak: sokaknak ez pont jó alkalom volt az isteneik lecseréléséhez – azoknak, akiknek elegük volt a zsidó dogmákból. Az arabok elhurcolták őket? Babiloni fogság? Ugyan már. Ti állandóan csak fogságban vagytok?

KILROY Szegények.

MORTECAI Júdeában, az akkori királyságotokban nagyjából nyolcszázezren éltek. Ebből nagyjából húszezren hagyták el Babilont, mert bizony bárki elmehetett. A hatalom le se szarta az egészet. De csak húszezren mentek, a többieknek meg jó volt úgy. És mindezt hogy állítja be a cionista propagandátok? Babiloni fogságként, ahonnan az emberek a Tóra állítólagos tiltása miatt nem érhettek haza, amíg a megváltó el nem jő. Ez az egész egy nagy kamu.

WOTAN Zavaros az egész, az biztos. Soha nem volt türelmem végiggondolni. Nem is lehet. Mi magunk sem tudjuk, hogy mit tudunk.

MORTECAI A történetírás mindig annak a kornak a műve, amelyben lejegyezték.

KILROY Na, én tekerek egyet. (Hátrafordul és a laptopon sodrásba kezd. Közben elindít egy zenét. Marko Fuerstenberg „Falling Leaves” című tétele puffog fel halkan)

WOTAN Szerintem a történelem osztályharcok sorozata. A nemzetek történelmét pedig úgy faragták, mint a köztéri szobrokat: hatalmasak, hősiesek és robosztusak. De azért:  a nép nem egyenlő a nemzettel.

LOTÁN Üres bábok vagytok csak.  A szentírásban ott van minden.

MORTECAI A Szentírás, a szentírás. Ó, igen, a nagy könyv, a mesék Zeusza! De hogyan is lehetne hiteles bármily történet, amelyet jóval később a megtörténte után lett feljegyezve. Sokkal-sokkal később. Ezalatt pedig csak torzult és torzult, hogy már az újkori történetíróitok is belezavarodtak. A Biblia eltúlozza Izsák, Ábrahám, vagy Jákob döbbenetesen hosszú életét, meg tevéket említ, amelyeket a korabeli leletek alapján csak a Krisztus előtti VII. századtól használtak. És micsoda sztorik vannak még benne! Olyan, mint egy B kategóriás mozi a gyerekkorodból: tudod, hogy béna az egész, de megnézed, mert hozzád tartozik.

LOTÁN A Tóra a gyökereinket mutatja meg nekünk, hogy ne feledjük, honnan jöttünk, amíg világ a világ.

KILROY Kész a cigi. (Rágyújt)

MORTECAI A Tóra a legnagyobb kamu. Mind az öt fejezetét más fazon írta. Júdea és Izrael uralkodói nagy ívben szartak a nép véleményére. Ott volt nekik a hivatalnoki kar meg a földbirtokos arisztokrácia, akik az ő szintjükön mozogtak. Az udvari írnokok, mint Sáfán és Asália - vetették papírra az egészet, kiegészítve az elit körében ismert mítoszokkal. Ekkoriban a papok elég jó helyen sztédzseltek. (Átveszi Kilroytól a feléje nyújtott cigit). Befolyásuk révén létrehozták minden idők legnagyobb teológiai remekművét, a Bibliát. (Szív) Jó kis móka lehetett. (Benntartja, furcsa hangon:) És a Tórát egyátalán nem terjesztette senki. (Kifújja) Nem volt könyvnyomtatás, a nép jó része nem is tudott olvasni. (Visszaadja a cigit).

LOTÁN Felettébb béna ez a cáfolgatás. Sületlenség az egész.

MORTECAI Logikus

WOTAN Nekem tetszik. Szerintem a vallások minden korban csak a fennálló hatalmat szolgálták, nem volt érdekük, hogy a népet beolvasszák a jólétbe.

LOTÁN Komolytalan óvodás műsor. Csúnyán beettétek a propagandát, igaz?

MORTECAI Akkor most mi folyik odakint?

LOTÁN (Gúnyosan) Akkor most mi folyik odakint?! Mindig folyik valami odakint. Vagy még nem vetted észre?

MORTECAI Ti irányítjátok a történelmet. Mindenhez közötök van. Mond meg te, hogy mi jön most.

LOTÁN Minden vándor útja véget ér egyszer.

WOTAN Ez meg mit jelent?

LOTÁN Azt tudom, hogy aminek meg kell történnie, az meg is fog, bármi is legyen az ott odakint. Illúziók közt élünk, és azt hisszük, hogy megváltoztathatjuk azt, ami elrendeltetett.

KILROY Na jó, Ideje frissíteni. (Odamegy Wotanhoz és nyújtja neki a cigit. Az elveszi.) Kezdek begolyózni itt. (Visszamegy a laptophoz, a zene közben lehalkul, ő meg elkezd pötyögtetni)

MORTECAI Nem hinném, hogy korán szabadulunk ma.

LOTÁN Nekem meg van egy olyan érzésem, hogy nincs még vége a stand up-olós prédikálásodnak ugye?

KILROY Haha.

MORTECAI Hát éppenséggel átfésülhetjük még az újkori történelmet is. Hátha abban tájékozottabb vagy.

WOTAN Ez fasza. Alakul a műsor. (Feláll, visszaadja a cigit Kilroynak, aztán elindul az automata felé.) Tetszik ez a kibelezett történelemóra.

LOTÁN Ez nem egy kabaré, tudod? Te meg sem érdemled meg, hogy a kiválasztott néphez tartozol. Tudod, aki zsidó anyától született, az a világ bármely részén szabadon élhet.

WOTAN Ez ismerős. Az izraeli vezetők mindig is elutasították a képviseleti demokráciát a zsidósággal kapcsolatban bármely országban, mert Izrael önmagára, mint az összes zsidó államára tekint.

LOTÁN Ez így helyes.

WOTAN (Pénzt dob be az automatába) Ez nem valami demokratikus. Ott élhetek, ahol akarok zsidóként vagy nem zsidóként. Egyedül én döntöm el, mit érzek magaménak, és mit nem. Hogy hol van a hazám.

KILROY Baszki!

MORTECAI Mi van? (Odalép, hogy nézze, miközben átveszi a cigit és beleszív)

KILROY Tényleg karanténban van a nagy alma. Kint van az egész katasztrófavédelem. Hallod, emberek fekszenek az utcán, mint a döglött legyek, látod? Tisztára horror.

MORTECAI Basszus…

KILROY Ez komoly. Figyeld már, azok még a bevásárlóközpontokig se jutottak el, hogy feltankoljanak hidegélelemmel. Ott fetrengenek a tolóajtó közepén egymás hegyén hátán.

MORTECAI Az ott az Empire State Building?

KILROY Ja, tele van döglött turistákkal a tetőtér.

WOTAN (Iszik) Azt hiszem, még időben érkeztem.

KILROY Beszarás! Mint a „28 nappal később”-ben. Talán felhívhatnám Katrinát. (Visszaveszi a cigit, szív még egyet bele aztán elnyomja a laptop melletti hamutálban) Neked se ártana Katie-t.

MORTECAI Katie nagy lány már. Majd megoldja.

WOTAN Hát én meg lemerültem. Nem, tudom, mi lehet otthon. Katriss valami vevőt várt, aki elviszi az a hülye dögöt. Muszáj volt megszabadulnunk tőle. Folyton szürrealista kortárs verseket mormogott magában.

LOTÁN Egy dög?

WOTAN Hát, egy olyan kutyaféle.

LOTÁN Milyen kutyáról van szó?

WOTAN Egy Lonsdale terrierről. Még Magyarországon kaptuk az egyik betegtől, akit Katriss meggyógyított. Na, mindegy ez hosszú.

LOTÁN Te jártál Magyarországon? Várjunk csak. A barátnőm épp ma ment el megvenni egy terriert a……..-ra. Egy újsághirdetésben látta a  képét. Nagy terriermániás.

WOTAN Baszki. A mi kutyánkat veszitek meg. Sok sikert. Általában este nyolc körül kezd rá a sportösszefoglaló alatt.

LOTÁN Várjál csak. Magyarország? Ezt nem hiszem el. Én itt építem a mozgalmat, ez a senkiházi meg már Magyarországon is járt.

KILROY (Gépel) Miért olyan nagy szám ez?  Egyszer voltam ott valami baromi nagy fesztiválon, ami tele volt jó nőkkel. Apám, annyi jó picsát még életemben nem láttam egy helyen. (kis szünet) De gondolom te nem erre utaltál.

LOTÁN Egy magyar rabbi, bizonyos Natonek József volt a cionizmus előfutára néhány barátjával együtt. Az az ország egy fontos kapocs.

KILROY Miért? Nincs már hova telepíteni a kivándoroltakat? Még egy országot le akartok nyúlni?

LOTÁN Izrael mindig a mi földünk volt.

MORTECAI Egészen pontosan 1948 óta a ti földetek. A háború után kijátszottátok magatoknak. Az I. Világháborúig még engedély nélkül telepedtetek le Izraelben, ami török terület volt, de aztán csak nem akart alábbhagyni az Alija. A zsidók egyre szervezettebbek lettek, beindult a könyvnyomtatás, egészségügyi központok létesültek. Innen már nem sok kellett, hogy az első önvédelmi szervezet a Hasómér megalakuljon. Mire a háború eljött, a zsidó hadtest már készen állt, hogy támogassa az angolokat, akik cserébe támogatják a betelepülési hullámokat. Damaszkusz eleste után úgy harmincezer zsidót telepítetnek be Palesztin területre. Az arabok persze lázadoznak, hát, még amikor 1935 körül még több askenázi érkezik Németországból. Mire a II. Világháború megkezdődik, Palesztina egy harmada zsidó.

Csend

WOTAN A többit már tudjuk.

MORTECAI Izrael 1949-től az ENSZ tagja.

WOTAN Háborúk, háborúk, háborúk…

MORTECAI És a ’80-as években az új történészek által indított izraeli vitában egyetlen mérvadónak mondott történész sem vesz részt.

WOTAN Mindenki a zsebükben van.

KILROY Uff! Letöltöttem a Parkműsor negyedik évadját.

LOTÁN Elég volt!

Csend. Aztán halk zene indul: Vanmyke_Mandragora. a következő mondatokat szinte darálják:

A nemzet olyan csoport, amely polgári egyenlőségre törekszik azok számára, akik részesei, valamint a hatalommal rendelkezők és az alattvalók számára is lehetővé teszi a közös identitástudatot.

WOTAN A nép olyan társadalmi csoport, amely meghatározott területen él és közös kulturális normarendszerrel bír.

LOTÁN A nemzet rendelkezik közös területtel.

WOTÁN A legtöbb nemzet rendelkezik kulturális kisebbségekkel.

MORTECAI Kivéve Svájc, Kanada vagy Belgium, ahol eleve három nyelv hivatalos és a gazdaság gyorsan fejlődött, az információáramlás pedig gyors volt.

LOTÁN A nemzet megerősítéséhez mindig is szükség volt szertartásokra, nyilvános kulturális ünnepekre, amelyek a kollektív tudatot erősítették.

MORTECAI A nacionalizmus kialakulása az iparosodás időszakára tehető. Az emberek városokban kezdtek el élni, elmaradtak a vidéki közösségi élmények, a kommunikáció új eszközei pedig a nemzeti ideológiák terjedését segítették.

LOTÁN A vallások túlélésének oka lelki tényező, amivel értékesebbet kellett kínálniuk a tömegek száméra, mint a politika.

MORTECAI Nyugaton a polgári nacionalizmus alakult ki, amelyet bárki magáénak érezhetett állampolgárként, keleten viszont születés alapú etnikai nacionalizmus jött létre. A polgári nacionalizmusban jobban elfogadták a zsidó identitást. De az ipari forradalommal a vallás hatalma is csökkent. Ezért kellett a nemzeti „ethnosz”-ról szóló meggyőződést erősíteni, kitalált mítoszokat használni az irányításra. Így uszították egymásnak a katolikus horvátokat az ortodox szerbekkel, aztán mindkettőjüket a muzulmán koszovóiakkal. a kommunista rendszerek bukása után már az árnyalatnyi nyelvi különbségek is elegendőek voltak egy háború kirobbantásához. az országok kisebbségi értelmiségei mítoszokat kezdtek gyártani saját történelmükről. A nemzet képét a kornak megfelelő elvárásokhoz igazították.

LOTÁN Az európai fajelmélet terjedéséhez nagyban hozzájárult az ipari forradalom vívmányai által keltett felsőbbrendűségi tudat.

MORTECAI A Biblia nemzetiesítése és mérvadó történelemkönyvé formálása Heinrich Graetz és cionista barátai igyekezetének köszönhető.  A Bibliában szembeötlő en hiányzó láncszemeket igyekeztek pótolni, az időközben feltárt ásatások eredményeit pedig elmismásolni. Ennek ellenére olyan leletek láttak napvilágot, amelyek kétségessé teszik az addigi elméleteket. A feliratok tanulsága szerint a filisztieusok például csak a Kr.e. XII században jelenhettek meg a környéken.

WOTAN A XX. század második felében, az izraeli David Ben-Gurion kormánya alatt, az intellektus és a politika találkozásán szabták az irányt. A közvélemény alakításának módszerét, és az iskolarendszer szabályozását. Izrael állam első éveiben a közalkalmazottakat kötelezték nevük bibliai eredetű megváltoztatására. Kitalált nacionalizmust tálaltak a bennszülöttség érzetével, amelyet a történelemkönyvekkel beleneveltek a diákokba.

MORTECAI Ahhoz, hogy a cionisták céljukat elérjék, arra volt szükség, hogy a különbözőségeket elmossák, a világ zsidóinak sajátosságait figyelmen kívül hagyják, és egyetlen ugrással az ősi vallásos múltban teremjenek. De a történelemírás nem volt elég, mert kronológiailag töredékes volt, ezért szükség volt a tudományra is, ami a biológia lett. Az anyai ágon való származás, amivel nem csak a faj, de a kultúra tisztaságát is megőrizhették.

WOTAN A zsidók és a palesztinok nagy részének ugyanaz a három férfi őse volt nyolcezer évvel ezelőtt.

A zene véget ér

LOTÁN Mindegy, mit kamuztok itt össze. Senkik vagytok.

MORTECAI A kamu te vagy. Nincs zsidó faj, sem pedig jellegzetes zsidó testalkat. Az elszigeteltség, az egymás közti házasodás és a gettókban töltött idő kialakított bizonyos típusokat, ahogyan az életmódjuk hatással volt a viselkedésükre és a megjelenésükre is. A vegyes házasságok száma növekszik, és a felnövő generációk egyre kevésbé rokonszenveznek Izraellel.

WOTAN Az biztos, hogy több a nyugatra vándorló zsidó, mint a betelepedő cionista. Én például nyugaton élő zsidóként nem tudom milyen kisebbségben lenni. Mert itt több jogom van, mint otthon az araboknak, akiktől 130 ezer hektárt elvettek és most kerítés mögött élnek.

LOTÁN Fattyú! Az Egyesült Államok létét sem kérdőjelezi meg senki, noha erőszakkal vették el a földet a bennszülöttektől!

MORTECAI Jól van. De mi nem hepciáskodunk annyit.

LOTÁN Hát remélem, kipusztultok.

MORTCAI Szeretnéd, mi?

LOTÁN Ez egy elrontott növekedési társadalom, ami felzabálja a földet. Meg kellene szüntetni a túltermelést és a túlfogyasztást. Huszonhatszor többet fogyasztunk, mint száz éve, és az embert a tárgyak birtoklása határozza meg. Elvesztek az olyan értékek, mint például a családhoz vagy a hazához való tartozás. Csak a fogyasztói szemlélet maradt. Felzabálunk mindent.

WOTAN És netán van valami tervünk?

LOTÁN Tervünk? Ahhoz neked egészen biztosan semmi közöd.

(A lépcsőn Saroyan jelenik meg, és jön le komótosan. Fehér pólót visel, amelyre egy plasztikbombákkal teli heveder van rajzolva. Nagyon élethű: digitális kijelző, drótok, stb…Megáll a lépcső alján)

SAROYAN A vírus terjedésének ideje nagyjából egy óra. Ezután már jelentkeznek a tünetek.

LOTÁN (Mortecaihoz) Te egy arabot tartasz a házadban?

SAROYAN Na, kezdődik.

MORTECAI Honnan tudod, hogy arab? Hátra se néztél.

LOTÁN Érzem a szagát.

MORTECAI Na és?  Mi bajom lehet? Amúgy anti-arab.

LOTÁN Az arab az arab öregem, és piszkosul rossz helyre költözött.

MORTECAI Szerintem, ezt csak te látod így. Eddig sem volt vele semmi gond. Eleinte itt tanult nálam varrni, most meg kőzetszakértő. És elég jól nyomja.

SAROYAN Fogjátok, hogy mit mondtam? Mindenkinek annyi. És nincs hozzá közöm.

WOTAN (Lotánra) Ennek a haszidnak viszont lehet, hogy van

KILROY Ti engedtétek be.

LOTÁN Hát, most már itt vagyok. És ahogy látszólag felülkerekedtek rajtam, öröm nézni az elbizakodottságotokat.

SAROYAN Valaki világosítson fel, hogy mi van. Felkelek, bekapcsolom a tévét, és azt mondják, kábé jól haladunk a világvége felé. Ami nem csoda, mer” teszünk is érte, na de így kora reggel…

LOTÁN Te már csak tudod. A fundamentalista haverjaid lenyírnak mindenkit ott, ahova befészkelik magukat. Ti vagytok a szabad világ csótányai!

SAROYAN Menj az anyádba a szabad világoddal. Mit süketelsz itt össze. Olyan sose volt. De inkább meséld csak el, mit műveltek ti az emberekkel. Igen, az iszlám fundamentalisták országokat terrorizálnak, de a muzulmánok nagy része nem kér ebből.

KILROY Egyik vallás se jobb, mint a másik.

WOTAN Ja. A katolikusok vállat vonva bocsánatot kértek a keresztényháborúkért és azt mondták a szentlélek megtisztítja őket bűneiktől. Aztán ennyivel le is van rendezve.

MORTECAI Úgy fest, a dolog ismét élesben megy. Úgy értem, lehet, hogy tényleg megérett a világ a változásra. Lassan elfogy alólunk a föld, de mi azért csináljuk tovább. Nincs megállás. A zöldek még mindig kevesen vannak, a gazdasági érdekek pedig továbbra is erősebbek, mintsem felhagyjunk a pusztítással. Oké. De azért lett volna még egy tíz- tizenöt évünk, mielőtt az ökológiai rendszerek végleg összeomlanak. Most viszont valaki hibázott.

WOTAN Vagy szándékosan tette.

MORTECAI Talán jobb is így. Gyorsabb és tisztább.

LOTÁN Egyetértek.

Csend

SAROYAN Miért van az az érzésem, hogy tudsz valamit, amit mi nem?

LOTÁN Ti tettetek azzá, ami vagyok. És ez a sorsotok része, ami az enyém is.

WOTAN Beszélj értelmesen. Elég volt ebből a sejtelmes süketelésből.

LOTÁN Igaz is, most már úgyis mindegy.

KILROY (Felugrik) Akkor? Mondjad csak!

WOTAN Beszélj!

Csend

LOTÁN (Mosolyog) A vírus tényleg elég durva. Hozzáteszem, van még vagy két tucat hasonló, ami néhány hét alatt kiírtaná az egész emberiséget, de ha jól tudom, arra ott kint van ellenszer. Vannak, akik ismerik.

MORTECAI Miről szól ez az egész?

LOTÁN Természetesen a megtisztításról.

MORTECAI Mint mindig.

WOTAN Mint mindig.

LOTÁN Az ember is csak egy vírus, amely nem hátrál. ahhoz, hogy megfékezd, egy másikkal kell harcolnod ellene. Hiszen minden csak kémia, s ha okosan adagoljuk, a megfelelő képlet alapján az élet is működőképes lehet. Ahogy viszonylag az is volt nagyjából az iparosodás koráig, amit már annyiszor említettetek. Igen, én is azt hiszem, hogy ott kezdődtek a bajok. Nézzétek csak meg hol élünk száz évvel később: könyörtelen férgek és aljas élősködők világában. Az érvényesülésért hazudnak, a csillogásért élnek, és hatalommámorban úsznak, mialatt mások a mocsárba fulladnak. Az egész bolygó egy szemétdomb. Celebek, médiamogulok, iparmágnások, a zeneipar futószalagon ömleszti a jellegtelen dalokat, a nők mind kurvák. És a tetvek csak szaporodnak, egyre többen lesznek, és most már műanyagot kell zabáltatni egymással, hogy jóllakottságérzetünk legyen. Túl sok patkány van ezen a csillagon.  És én nem akarok ilyen világban élni.

MORTECAI És egészen biztos vagyok benne, hogy az a párszáz zsidó is így gondolja, akinek kezében van az ország termelése.

KILROY (A komód egyik fiókjába nyúl és egy pisztolyt vesz a kezébe, amelyet aztán Lotánra szegez) Mi a faszt csináltatok? Szétloccsantom az agyad, te barbár!

LOTÁN  Hagyjuk ezt butaságot.. Különben is, szerinted számít ez? Le akarsz lőni, miközben lehet, hogy csak pár órát élek még? Kint tombol a pestis öregem, te meg hadonászol itt ezzel a vassal?

KILROY Most mondtad az előbb, hogy van ellenszer. Lehet, hogy te már megkaptad.

LOTÁN És idejövök baszakodni veletek, hátha lelőtök?

MORTECAI Ami azt illeti, inkább mi baszakodtunk veled.

LOTÁN Na látod. Akkor meg még úgy sincs értelme.

KILROY Akkor csak mond el végre, hogy mi folyik itt!

Csend

LOTÁN Ha az életmódunkat a mostani keretek között folytatjuk, nagyjából 2020-ra, 25-re el fognak fogyni a lehetőségeink. A föld tönkrement. Tönkretettük. Ahhoz, hogy fikarcnyi esélyünk legyen megmaradni ezen a bolygón, legalább három évig le kellene állítani mindenféle születést. Senki nem szülhetne. Akkor talán, és akkor is még csak talán vissza lehetne fordítani mindent. A betegségek meg a háborúk végzik a dolgukat, és persze a szükségletek is megváltoznának. Véget kell érjen ez a pazarlás. De azok, akik ezt az egészet kiagyalták, nem hiszik, hogy az emberek képesek megváltozni, és igen, az a pár száz zsidó úgy gondolja, hogy ideje rendet tenni a káoszban, amit hagytak eldurvulni. A lakosságot nagyjából ötszáz milliósra kell redukálni, hogy a természet újra lélegzethez jusson.

MORTECAI Na és, mit gondoltok, nem próbálták még meg eddig? Több száz éve ez megy. A globális elit tagjai már régóta űzik ezt a játékot. Háborúkat robbantanak ki koholt vádak alapján, eszmerendszereket hoznak létre, a kommunizmus, a szocializmus mind az ő művük. Most meg a mindent elborító multikulturalizmus. A Rothschild-ek meg Rockefellerek leszármazottjai, az EU, az IMF, a központi bankok, az élelmiszermanipulálások, a GMO, az új világrend. A Világbank célja, hogy adós rabszolgákat csináljon az emberekből, hogy milliók haljanak éhen. Itt zajlik az egész a szemünk előtt. A törvényileg előírt vakcinák…tudtátok, hogy egy átlag amerikai tizenéves koráig harminchat kötelező oltásban részesül? Legyengítik az immunrendszeredet. A kozmetikumokban lévő parabének, az élelmiszerekben és a mosószerekben használt foszfátok, az édesítőszerek. Mérgek. Most is valami ilyesmiről van szó igaz?

LOTÁN Ez egy jóval gyorsabb megoldás, mint kivárni, hogy az emberiség mit művel.

KILROY A kurva anyátokat!

LOTÁN Ezek az emberek elérhetetlenek számotokra. Az illetékesek nem mondanak semmi konkrétat a vírusról? Mert semmi sem tudnak. Nem ők irányítanak, és most maguk alá hugyozva izzadnak az irodáikban, hogy mi a fene legyen. Az utcákon fertőzött emberek rohangálnak, és pár napon belül kipusztul az egész keleti part. Két hét múlva az egész kontinens.

SAROYAN A kurva…

LOTÁN Olyanokat kerestek, akiknek már nincs vesztenivalójuk. Halálos betegeket, és egyedülállókat. Ne meg néhány önkéntes is akadt.

WOTAN Várj csak.

LOTÁN Beléjük oltották a fertőzést. Elég, ha egy légtérben vagy velük. Pár óra az egész. Nagyon gyorsan terjed. A kiválasztottak megkapták az ellenmérget. Ők fogják újrateremteni az életet.

KILROY Mit nektek egy ország? Az egész világot akarjátok.

LOTÁN És a legjobb csak most jön.

KILROY Mond csak még el nyugodtan, aztán, ha nem bánod szétlövöm a fejed.

LOTÁN Nem lehet tiéd a végső bosszú. Az csak az én népemnek jár. Képzeld csak el. Állítólag harminc-negyven éven belül megvalósítható lesz a hallhatatlanság. A sejteket biológiailag tudjuk majd irányítani, lassítani az öregedést. Na, persze még sok a munka vele, de lesz időnk bőven.

KILROY (Hisztérikusan) Lesznek túlélők. Lesznek olyanok, akik még idejében fedezékbe vonulnak. Harcolni fognak, bassza meg, mondjátok meg neki, hogy harcolni fognak.

LOTÁN Nem sok esélyt látok erre. Az élet megszokott formája össze fog omlani pár nap alatt. A tőzsde, a világgazdaság, minden.

MORTECAI De hát az egész a ti kezetekben van. Ti irányítjátok az egész kócerájt. Ezt az országot is. Az Amerikai Jegybank négy legnagyobb fejese egyben a négy legnagyobb olajipari mágnás is, és ezek az emberek pénzelik a kormányt. A fizetett lobbistákkal és a támogatott kampányokkal irányítjátok a politikát. Nem számít ki az elnök, azt tesznek, amit akarnak. A világ elit által finanszírozott cégek erőssebbé válnak, mint a kormány. A középosztály pedig eltűnik. Csak gazdagok és szegények lesznek. Szóval, ha már így kisajtoljátok az emberiségből az utolsó csepp vért is, akkor bizonyára szükségetek van ránk!

LOTÁN Sokan vagyunk. sokan, akik markolnak a tálból, és csak élősködnek. Csak az elhivatottakra van szükségünk. Ötszáz millió ember bőven elég mindenre. Hatalmas szabad területek, bő termés, nem pazarló életmód mellett. A föld majd meghálálja, hogy abbahagytuk telhetetlen kiaknázását. De fiúk, van még egy rossz hírem.

SAROYAN Ne kímélj.

LOTÁN Kezünkben van a technika, amellyel a fogyóban lévő fosszilis energiahordozókat helyettesíthetjük.

KILROY Ez meg mit jelent?

MORTECAI Azt, hogy már rég kilábaltunk volna a gazdasági válságból, csakhogy ezeknek a tetveknek az nem érné meg. Kit érdekelne a kőolaj, amely az egész huszadik századi társadalmat mozgatja? Összeomlanak a hatalmuk.

WOTAN Az új energiaforrást óvatosan kell bevezetni, nem robbanásszerű felfedezésként.

LOTÁN A gazdaságnak vége lenne. Ezt senki nem akarja.

WOTAN Cseppenként adagolják. Amíg el nem fogy az olaj meg a többi. Szépen lassan.

SAROYAN De hát akkor nincs értelme kiírtani a lakosságot!

LOTÁN Eljött az idő. Az új technológiával többé már nincs szükség rabszolgákra, termelőegységekre, hangyákra. Megszázszorozódtak a lehetőségek. Még az űrbe is kijutunk. Kár, hogy mi már nem láthatjuk…

KILROY Jön valami kibaszott speciális kommandó, és telekúrja a fejeteket skulókkal, AZ LESZ!

LOTÁN Ugyan. Ha netán mégis maradnának túlélők, azt a megfelelő erők majd megoldják. Legrosszabb esetben is néhány kiéhezett ellenálló a világ eldugott szegleteiben, akik azt sem tudják, ki ellen harcoljanak.

csend

MORTECAI (Lotánnak)Te is az vagy, igaz?

KILROY Hogy?

Csend

MORTECAI Mennyi időnk lehet még?

Kilroy fejbelövi Lotánt, aki a kanapé végébe csapódik. Mortecai a pisztolyfüstön keresztül a laptophoz megy és kisvártatva elindítja Joe Le Bon: Neptuner című szerzeményét. Saroyan ezalatt pénzt dob az automatába, majd a kiguruló ásványvizet felbontva meglocsolja a rododendront. Eközben Wotan odanyúl a halott Lotánhoz, majd kivéve kezéből a tabletet, a hírek nézegetésébe kezd. Egyedül Kilroy áll mereven, a pisztolyt még mindig maga elé tartva bámul előre. Fény halványul.